Ηράκλειο

Θλίψη στην Πανεπιστημιακή κοινότητα - Έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής Γιάννης Τσελέντης

Την τελευταία του πνοή άφησε ο ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννης Τσελέντης

Με απέραντη θλίψη αποχαιρετούν οι μαθητές του τον καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννη Τσελέντη, που άφησε αιφνίδια την τελευταία του πνοή σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, μεταξύ άλλων, ο Γ. Τσελέντης υπήρξε ευπατρίδης της επιστήμης της Μικροβιολογίας, αφιερωμένος στην εκπαίδευση και την επιστημονική έρευνα με αποτέλεσμα την ανάδειξη πλειάδας φοιτητών του σε ακαδημαϊκούς δασκάλους της Ελλάδας και του εξωτερικού. Υπήρξε επίσης δάσκαλος μικροβιολόγων και στελεχών Δημόσιας Υγείας σε όλη την Ελλάδα

Σαν προσωπικότητα ήταν οραματιστής, μαχητικός αλλά και προσηνής, ανθρώπινος με πολιτιστικές και κοινωνικές ευαισθησίες.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:

«Με μεγάλη θλίψη σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες, πληροφορηθήκαμε τον αιφνίδιο θάνατο του ομότιμου καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννη Τσελέντη.

Ο Γιάννης Τσελέντης υπήρξε από τους πρώτους καθηγητές που έσπευσαν να επανδρώσουν και να οργανώσουν την Ιατρική Σχολή αμέσως μετά την ίδρυση της. Με όραμα, ενεργό δυναμική και παρουσία από 1986 συνέβαλε σημαντικά στα πρώτα βήματα της Ιατρικής Σχολής και του ΠΑΓΝΗ. Είναι ο ιδρυτής και ο πρώτος διευθυντής του εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΠΑΓΝΗ και καθηγητής του αντίστοιχου αντικειμένου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (1986-2007).

Ο Γ. Τσελέντης γεννήθηκε στο Ζαΐρ της Αφρικής το 1938 και σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα. Οι μεταπτυχιακές σπουδές του έγιναν στο Πανεπιστήμιο του Παρισίου και στο Ινστιτούτο Παστέρ της Γαλλίας όπου αναγορεύθηκε καθηγητής Παρασιτολογίας και Τροπικής Ιατρικής.

Από τις κορυφαίες στιγμές της διαδρομής του ήταν η ίδρυση με σειρά παρεμβάσεων του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και Παρέμβασης (ΕΚΕΠΑΠ), στα πλαίσια του ΚΕΕΛΠΝΟ (σημερινού ΕΟΔΥ) του οποίου διετέλεσε μέλος του ΔΣ επί σειρά ετών. Η συμβολή του ήταν καθοριστική για την εισαγωγή στη Ελλάδα του συστήματος επιδημιολογικής επιτήρησης λοιμωδών νοσημάτων.

Παράλληλα είχε ενεργή συμμετοχή από το 1982 μέχρι το 1999 στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Επιδημιολογία ως εμπειρογνώμονας,  με καθοριστική συνεισφορά που έφερε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία δομών όπως το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Επεμβατικής Επιδημιολογίας και Κατάρτισης EPIET: (European Prοgramme for Intervention Epidemiology Training). Επίσης μετά από εισήγησή του ιδίου και των Γάλλων καθηγητών M. Broden και M. Farby, ιδρύθηκε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιτήρησης των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, HELICS.

Στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) μεταξύ 1990-2010, διετέλεσε Διευθυντής του W.H.O.c.c. (Κέντρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Εργαστήριο Βακτηριολογίας, Παρασιτολογίας, Ζωονόσων και Γεωγραφικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης) για τον έλεγχο και την καταπολέμηση των Ζωονόσων και την εκπαίδευση ανωτάτων στελεχών των Υπουργείων Υγείας και Γεωργίας των κρατών της Μεσογείου. Συμμετείχε σε πολλαπλές αποστολές κατά τις οποίες εκπαίδευσε υποτρόφους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από τις χώρες της  Αιγύπτου, Αλβανίας, Ιορδανίας, Κύπρου, Λιβάνου, Σερβίας, Συρίας, Μαρόκου, Ιράν και Αλγερίας.

Ήταν επίσης, μέλος της Επιτροπής Συντονισμού του Μεσογειακού Προγράμματος Ελέγχου Ζωονόσων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στην σύσταση μιας διακυβερνητικής ομάδας εργασίας για την ανανέωση των διεθνών κανόνων υγείας (IHR - INTERGOVERMENTAL WORKING GROUP ON REVISION OF THE INTERNATIONAL HEALTH REGULATIONS), τα 28 μέλη της οποίας είχαν την εντολή για την ανανέωση του διεθνούς κανονισμού υγείας, σε συνεργασία με μέλη του WHO και με τα μέλη του Διεθνούς Οργανισμού των Κανόνων Υγείας.

Η ερευνητική του κατεύθυνση ήταν πρωτοπόρος στη μελέτη και τον έλεγχο της μικροβιακής αντοχής.

Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη ΔΕΠ του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Δημόσια Υγεία και στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας και συμμετείχε ενεργά στο σχεδιασμό και στη διδασκαλία του. Η συνεισφορά του ήταν ιδιαίτερα σημαντική καθότι κάλυπτε όλο το φάσμα των λοιμωδών νόσων, με έμφαση στην πρόληψη και στην επιτήρηση, εμπλουτίζοντας τη θεματολογία και το εύρος του πεδίου του ΠΜΣ και προσελκύοντας πολλούς αξιόλογους φοιτητές από τους αντίστοιχους τομείς. 

Ο Γ. Τσελέντης υπήρξε ευπατρίδης της επιστήμης της Μικροβιολογίας, αφιερωμένος στην εκπαίδευση και την επιστημονική έρευνα με αποτέλεσμα την ανάδειξη πλειάδας φοιτητών του σε ακαδημαϊκούς δασκάλους της Ελλάδας και του εξωτερικού. Υπήρξε επίσης δάσκαλος μικροβιολόγων και στελεχών Δημόσιας Υγείας σε όλη την Ελλάδα

Σαν προσωπικότητα ήταν οραματιστής, μαχητικός αλλά και προσηνής, ανθρώπινος με πολιτιστικές και κοινωνικές ευαισθησίες.

Ας αναπαυθεί εν ειρήνη!

Οι μαθητές του».

 

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΟΜΟΤΙΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΕΛΕΝΤΗ

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης τιμά τον εκλιπόντα Ομότιμο Καθηγητή Παρασιτολογίας Ζωονόσων και Γεωγραφικής Ιατρικής Γιάννη Τσελέντη.

Ο Γιάννης Τσελέντης γεννήθηκε στο Ζαΐρ της Αφρικής το 1938. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού και στο Ινστιτούτο Παστέρ της Γαλλίας, όπου αναγορεύθηκε καθηγητής Παρασιτολογίας και Τροπικής Ιατρικής.

Ανήκει στην πρώτη γενιά καθηγητών που με όραμα και ενεργό δράση στελέχωσαν την Ιατρική Σχολή και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Από το 1986 ήταν ο ιδρυτής και ο πρώτος Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΠαΓΝΗ και καθηγητής του αντίστοιχου γνωστικού αντικειμένου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Συμμετείχε ενεργά στην ίδρυση του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και Παρέμβασης (ΕΚΕΠΑΠ), στο πλαίσιο του ΚΕΕΛΠΝΟ (σημερινού ΕΟΔΥ), του οποίου διετέλεσε μέλος του ΔΣ επί σειρά ετών.

Διευθυντής του Εργαστηρίου Βακτηριολογίας, Παρασιτολογίας, Ζωονόσων και Γεωγραφικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης διετέλεσε και Διευθυντής του W.H.O.c.c. (1990-2010), του Κέντρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον έλεγχο και την καταπολέμηση των Ζωονόσων και την εκπαίδευση ανωτάτων στελεχών των Υπουργείων Υγείας και Γεωργίας των κρατών της Μεσογείου.

Διετέλεσε επίσης μέλος της Επιτροπής Συντονισμού του Μεσογειακού Προγράμματος Ελέγχου Ζωονόσων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Συμμετείχε ενεργά επίσης ως εμπειρογνώμονας στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Επιδημιολογία και ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στη σύσταση διακυβερνητικής ομάδας εργασίας για την ανανέωση των διεθνών κανόνων υγείας, για την ανανέωση του διεθνούς κανονισμού υγείας, σε συνεργασία με μέλη του WHO και με τα μέλη του Διεθνούς Οργανισμού των Κανόνων Υγείας.

Έμεινε προσηλωμένος στην εκπαίδευση και την επιστημονική έρευνα, με εξαίρετες διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες και ήταν καλός πανεπιστημιακός δάσκαλος, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Από τα ιδρυτικά μέλη ΔΕΠ του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Δημόσια Υγεία και στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, όπου συμμετείχε ενεργά στον σχεδιασμό και στη διδασκαλία του.

Συνταξιοδοτήθηκε το 2007 όπου και ανακηρύχθηκε Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η Ιατρική Σχολή εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Ο Κοσμήτορας της Iατρικής Σχολής Καθηγητής Γεώργιος Εμμ. Κοχιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια