Ηράκλειο

Δ. Μινώα Πεδιάδος: Ανακούφιση από τους ελέγχους στα σχολεία που επλήγησαν από τον Εγκέλαδο

Κατάλληλα προς χρήση βρέθηκαν από την ΚΤ.ΥΠ. τα σχολεία του δήμου Μινώα Πεδιάδος, ενώ τώρα ξεκινά η β’ φάση ελέγχων για προβλήματα από τη σεισμική δραστηριότητα σε 120 κτίσματα

Χαμόγελα ανακούφισης έφεραν στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος οι αυτοψίες από κλιμάκιο της ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. στα σχολικά κτήρια που επλήγησαν από τον Εγκέλαδο, καθώς τα σχολεία κρίνονται σε πρώτη φάση κατάλληλα προς χρήση...

Εντωμεταξύ, ξεκινά η β' φάση των ελέγχων σε ιδιωτικές περιουσίες, όπου θα ελεγχθούν αρχικά οπτικά από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και εν συνεχεία πιο εξειδικευμένα από τους ειδικούς μηχανικούς της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Υποδομών 120 κτίσματα.

Στο “μικροσκόπιο” της δημοτικής Αρχής παραμένουν την ίδια ώρα και οι πέντε ναοί όπου έχουν παρουσιαστεί σοβαρά προβλήματα από τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα, και οι οποίοι έχουν κλείσει για τον κόσμο, ενώ έχουν παρθεί και κάποια πρώτα μέτρα προφύλαξης.

Στο μέτωπο των σχολείων, που ήταν εύλογα και η μεγάλη ανησυχία της δημοτικής Αρχής και της τοπικής κοινωνίας, μιας και δεν απέχει πολύ η έναρξη της νέας σχολικής σεζόν, τα μαντάτα είναι ευτυχώς θετικά.

Όπως ανακοινώθηκε από τον Δήμο Μινώα Πεδιάδος, σε συνέχεια σχετικού αιτήματος του δημάρχου Μανόλη Φραγκάκη προς τις Κτηριακές Υποδομές (ΚΤ.ΥΠ.) Α.Ε. για τη διενέργεια ελέγχων στα σχολικά κτήρια που επλήγησαν από τον σεισμό της 24ης Ιουλίου, επισκέφτηκε τον Δήμο ο προϊστάμενος της Δ/νσης Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών της ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. κ. Θ. Ηλιόπουλος, ο οποίος, συνοδεία μηχανικών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, πραγματοποίησε επιτόπιο έλεγχο στις σχολικές μονάδες που είχαν εντοπιστεί ρωγμές από την Τεχνική Υπηρεσία κατά τη φάση του οπτικού ελέγχου αυτών.

Μετά την ολοκλήρωση των επιτόπιων ελέγχων, ο κ. Ηλιόπουλος ενημέρωσε τον δήμαρχο κ. Μ. Φραγκάκη και τον γενικό γραμματέα του Δήμου κ. Γ. Κουρή για την εικόνα των σχολικών κτηρίων που επισκέφτηκε, σημειώνοντας πως «διαπιστώθηκε καταρχήν η καταλληλότητα των σχολικών κτηρίων για άμεση χρήση», ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα σταλούν από την ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. τα Δελτία Πρωτοβάθμιας Μετασεισμικής Αυτοψίας, στα οποία θα παρέχεται μια αναλυτική εκτίμηση της κατάστασης των κτηρίων, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, «φέρουν ελαφριές βλάβες στον οργανισμό πλήρωσης, με μικρές αποκολλήσεις από τον σκελετό σε έκταση και εύρος και μικρές ρωγμές σε επιχρίσματα, οι οποίες μπορούν να επισκευαστούν χωρίς να υπάρξουν προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων».

Σε επίπεδο ιδιωτικών περιουσιών, όπως ανέφερε στη “Ν.Κ.” ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, έχουν ελεγχθεί ήδη διεξοδικά από το κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Καταστροφών του υπουργείου Υποδομών, που ήρθε από τα Χανιά, 119 κτήρια, από τα οποία τα 48 διαπιστώθηκε ότι δεν εμφάνιζαν πρόβλημα και κρίθηκαν λειτουργικά, ενώ 71 κτήρια κρίθηκαν ως μη λειτουργικά.

Η σήμανση αυτή βεβαίως, όπως ο ίδιος διευκρίνισε, δεν είναι οριστική, καθώς το κλιμάκιο θα επανέλθει σε μεταγενέστερο χρόνο για να κάνει επανελέγχους, ενώ στη συντριπτική πλειονότητα των 71 κτισμάτων μιλάμε ευτυχώς για κτίσματα που δεν κατοικούνται σε μόνιμη βάση.

Κατά τη 1η φάση των ελέγχων διαπιστώθηκαν προβλήματα και ζημιές και σε 10 ναούς, εκ των οποίων οι 5 έχουν κριθεί μη λειτουργικοί κτηριακά και για τον λόγο αυτό έχει υπάρξει ήδη μέριμνα ώστε να μην εισέρχονται μέσα πιστοί.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται μάλιστα στην περίπτωση του ναού του Αγίου Ανδρέα στο Αρχοντικό, όπου οι ειδικοί έχουν εφιστήσει την προσοχή για το σοβαρά “λαβωμένο” καμπαναριό.

Όπως σημείωσε ο κ. Φραγκάκης, ακολουθεί τώρα η β’ φάση ελέγχων, στο πλαίσιο της οποίας θα ελεγχθούν, με βάση τις αιτήσεις των πολιτών, 120 κτίσματα. Το πρώτο στάδιο του ελέγχου, ο λεγόμενος δηλαδή οπτικός έλεγχος από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε 4-5 ημέρες κι ακολούθως θα κληθεί από τον Δήμο ξανά το κλιμάκιο των μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, που είναι και αυτό που έχει την αρμοδιότητα να κρίνει ποια κτίσματα είναι λειτουργικά και ποια όχι, και να προβεί στη σχετική ανά περίπτωση σήμανση.

Από εκεί και πέρα βεβαίως, όπως υπενθύμισε ο δήμαρχος, “τρέχει” και η παράλληλη διαδικασία αιτημάτων ελέγχου για αποζημιώσεις λόγω ζημιών σε σπίτια και επιχειρήσεις.

ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΝΩΝ-ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ

Αιτήσεις ως τις 20 Αυγούστου

Από τον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων καλούνται οι κάτοικοι, οι κύριες οικίες των οποίων επλήγησαν από τον σεισμό της 24ης Ιουλίου 2021, όπως υποβάλουν αίτηση έως και την Παρασκευή 20 Αυγούστου - στην οποία να περιγράφονται οι ζημιές που έγιναν, αποδεικνυόμενες και από συνημμένο φωτογραφικό υλικό ή/και πόρισμα αρμόδιας Αρχής (ΔΑΕΦΚ, Πυροσβεστική Υπηρεσία, κ.λπ.) - προκειμένου ακολούθως να πραγματοποιηθεί αυτοψία από τις αρμόδιες επιτροπές του Δήμου και να υποβληθεί σχετικό αίτημα προς το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης βάσει του Ν.Δ. 57/1993 και της με αρ. 33862/6-5-2019 ΚΥΑ.

Διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 66511/25-9-2019 εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, οι δικαιούχοι για: α) το επίδομα πρώτων βιοτικών αναγκών και β) το επίδομα αντιμετώπισης απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και αντικατάστασης οικοσκευής, πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

Α) Το επίδομα πρώτων βιοτικών αναγκών αφορά στην εφάπαξ χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στους πολίτες μόνο όταν το κτήριο στο οποίο διαβιούν και χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία πλήττεται από φυσική καταστροφή και η παραμονή τους σε αυτό θεωρείται αδύνατη, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη για κάλυψη των πρώτων στοιχειωδών αναγκών τους (π.χ. προσωρινή διαμονή, διατροφή, ρουχισμός).

Β) Το επίδομα για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και αντικατάστασης οικοσκευής αφορά στην εφάπαξ χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στους πολίτες μόνο όταν το κτήριο στο οποίο διαβιούν και χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία πλήττεται από φυσική καταστροφή, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη τόσο για την αντικατάσταση πραγμάτων (π.χ. ρούχα, κλινοστρώματα, έπιπλα) ή/και ηλεκτρικών συσκευών απαραίτητων για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης, όσο και για την κάλυψη απλών επισκευαστικών εργασιών που καθιστούν την κατοικία λειτουργική με την έννοια ότι για την εκτέλεσή τους δεν απαιτείται έκδοση καμίας οικοδομικής άδειας ούτε έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας (π.χ. αλλαγή ειδών υγιεινής, ντουλάπια κουζίνας, ντουλάπια υπνοδωματίων, κουφώματα, πλακάκια).

Απαιτούμενα γενικά δικαιολογητικά:

- Αίτηση δικαιούχου (παρέχεται από τον Δήμο).

- Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας.

- Αποδεικτικό ότι η πληγείσα κατοικία είναι κύρια κατοικία.

- Τελευταίο αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης (Ε1) και εκκαθαριστικό, αντίγραφο Ε9, λογαριασμός ΔΕΗ, μισθωτήριο συμβόλαιο (για ενοικιαζόμενες οικίες).

- Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

- Πόρισμα Ελέγχου/Αυτοψίας Κτηρίου Αρμόδιας Αρχής (ΔΑΕΦΚ, Πυροσβεστικής, κ.λπ.), εφόσον υπάρχει.

- Φωτοαντίγραφο πρώτης σελίδας τραπεζικού λογαριασμού με εμφανή τον αριθμό ΙΒΑΝ.

- Υπεύθυνη Δήλωση για περίπτωση συνιδιοκτησίας (παρέχεται από τον Δήμο).

- Σχετικό φωτογραφικό υλικό με τις ζημιές που έχει υποστεί η κύρια οικία.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Γραμμή του Δημότη στο τηλέφωνο 2813/401.152 (από Δευτέρα-Παρασκευή και ώρα 10:00-13:00).

Οι αιτήσεις των πολιτών μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται στο Δημαρχείο στα Πεζά.

Επισημαίνεται πως, σε ό,τι αφορά τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημίες από τον σεισμό, αυτοί θα πρέπει να απευθύνονται στην Περιφέρεια Κρήτης/Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια