Ηράκλειο: Το μίνι lockdown έφερε αντιδράσεις – Γκρίνια για το κλείσιμο

Ηράκλειο
Ηράκλειο: Το μίνι lockdown έφερε αντιδράσεις – Γκρίνια για το κλείσιμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τεράστια οικονομική ζημιά, σε περίοδο μάλιστα που είχαν πάρει κάποιες ανάσες, κάνουν λόγο οι επιχειρηματίες εστίασης του Ηρακλείου

Μεγάλη μείωση του τζίρου, οικονομική καταστροφή των μαγαζιών εστίασης και επισιτισμού και κίνδυνος η περιοχή του Ηρακλείου να χαρακτηριστεί υψηλού κινδύνου με την επιβολή καραντίνας σε όσους τουρίστες επιστρέφουν στον τόπο διαμονής τους είναι τα αποτελέσματα που ενδέχεται να προκαλέσει το λοκντάουν, σύμφωνα με ανθρώπους που είναι στον χώρο του επισιτισμού, της εστίασης και του τουρισμού.

 Ταυτόχρονα, όπως έκανε λόγο η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Εστίασης κ. Μαρία Αντωνακάκη, το λοκντάουν ενδέχεται να παραταθεί, σενάριο βέβαια δυσοίωνο.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αποφάσισε την εφαρμογή μερικού λοκντάουν, με το μέτρο να βρίσκεται σε εφαρμογή ήδη από χθες. Τα μαγαζιά εστίασης και επισιτισμού είναι υποχρεωμένα να κλείσουν στη 1 τα ξημερώματα και μάλιστα σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος απαγορεύεται η μουσική, γεγονός που συνιστά αποτρεπτικό παράγοντα για τους ανθρώπους να βγουν έξω και να διασκεδάσουν. Όποιος ιδιοκτήτης διαφοροποιήσει τη θέση του και δεν τηρήσει τα μέτρα, τον περιμένουν τσουχτερά πρόστιμα.

Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με φορείς του επισιτισμού και της εστίασης και μίλησαν ξεκάθαρα για στοχοποίηση του επισιτισμού και της εστίασης, καθώς όπως υποστηρίζουν την ίδια στιγμή πραγματοποιούνται γάμοι και εκδηλώσεις με την παρουσία μουσικής. Ταυτόχρονα, κρούουν το “καμπανάκι” στην κυβέρνηση, καθώς αναμένεται οικονομική καταστροφή των επιχειρήσεων.

«Είναι αντιφατικό το γεγονός πως διεξάγονται συναυλίες, εκδηλώσεις και γάμοι με παρουσία μουσικής και την ίδια στιγμή να μην μπορεί κάποιος ιδιοκτήτης μαγαζιού εστίασης και επισιτισμού να ανοίξει τη μουσική. Το βασικότερο, ωστόσο, πρόβλημα είναι ότι καταστρέφονται οικονομικά οι επιχειρήσεις, καθώς εν μέσω της τουριστικής περιόδου αναμέναμε να βγάλουμε κάποιες υποχρεώσεις και να δουλέψουμε», ανέφερε η κ. Αντωνακάκη, ενώ συμπλήρωσε: «Φοβάμαι πως το λοκντάουν δε θα κρατήσει μέχρι την Τρίτη 17 Αυγούστου, αλλά θα πάει μέχρι τέλος Αυγούστου, πράγμα που απευχόμαστε».

Ο Αντώνης Μισαργόπουλος, ιδιοκτήτης παραλιακού μαγαζιού στον νομό Ηρακλείου, χαρακτήρισε το περιορισμένο λοκντάουν ως παραλογισμό σε μια περίοδο που οι επιχειρηματίες έπαιρναν κάποιες ανάσες από τα συνεχή και προσωρινά ταυτόχρονα “λουκέτα”.

Παραλογισμός

«Είναι κακή περίοδος το χρονικό διάστημα που η κυβέρνηση επέβαλε το λοκντάουν. Συνεχίζουμε έναν παραλογισμό αδιανόητο. Η κυβέρνηση κλείνει την εστίαση και αφήνει τις βαφτίσεις και τους γάμους. Πραγματικά, έχουμε αρχίσει να το διακωμωδούμε, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα τρελαθούμε. Η κυβέρνηση κλείνει τα μαγαζιά σε μια περίοδο που είχαμε πάρει κάποιες ανάσες και ήταν αισιόδοξες οι συνθήκες, τουλάχιστον στην παραλιακή ζώνη του Ηρακλείου. Οι άνθρωποι που έχουν νυχτερινά μαγαζιά πήραν μια ανάσα και τώρα διαλύθηκαν», ανέφερε ο Αντώνης Μισαργόπουλος.

Στοχοποίηση

Για αρκετά μεγάλη μείωση του τζίρου στα μαγαζιά εστίασης και επισιτισμού έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος στον χώρο της εστίασης-αναψυχής του Ηρακλείου Νίκος Ρηγάκης, ενώ ταυτόχρονα μίλησε για στοχοποίηση του επισιτισμού και της εστίασης.

«Η μείωση του τζίρου θα είναι αρκετά μεγάλη μετά την επιβολή λοκντάουν, διότι, κακά τα ψέματα, δεν είμαστε ένα εμπορικό μαγαζί που ο πελάτης μπαίνει, αγοράζει μια μπλούζα και φεύγει. Έχουμε επιχειρήσεις που μαζί με τη μουσική διασκεδάζουμε τον κόσμο, ασχέτως εάν είναι εστιατόριο, καφέ ή ένα cocktail bar. Το γεγονός ότι δεν έχουμε μουσική επηρεάζει πολύ τον κόσμο. Δεν μπορεί να διασκεδάσει και να βγει έξω. Περιοριζόμαστε γι’ άλλη μια φορά να έχουμε λιγοστό κόσμο στα μαγαζιά μας, χωρίς καμία υποστήριξη. Να επισημάνω πως δεν είδα σε άλλους τομείς να διακόπτεται η μουσική, ούτε είδα τομείς να στοχοποιούνται σε τέτοιο βαθμό όπως η εστίαση», τόνισε ο κ. Ρηγάκης.

“Καμπανάκι” και για τον τουρισμό

Τι φοβούνται οι τουριστικοί πράκτορες

Τον κίνδυνο ο νομός Ηρακλείου να γίνει περιοχή υψηλού κινδύνου επισήμανε ο τουριστικός πράκτορας-ξενοδόχος κ. Μιχάλης Βαμιεδάκης.

Με τον αριθμό των κρουσμάτων να είναι αρκετά μεγάλος σε εβδομαδιαία βάση, διαμορφώνονται συνθήκες ώστε οι τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας να μπαίνουν σε καθεστώς καραντίνας μετά την επιστροφή τους. Αναπόφευκτα αυτό θα επηρεάσει τις τουριστικές αφίξεις.

«Πιστεύω πως ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων επηρεάζει καθημερινά την κατάσταση. Το Ηράκλειο έχει δείκτη εβδομαδιαίων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμό κοντά στα 600, ενώ το αποδεκτό όριο κρουσμάτων από τις ευρωπαϊκές χώρες είναι μεταξύ 50 και 200. Άρα, είμαστε τρεις φορές πιο πάνω. Ο φόβος και ο κίνδυνος δεν είναι το λοκντάουν που επέβαλε η κυβέρνηση, αλλά ενδεχομένως ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως υψηλού κινδύνου, που σημαίνει αυτόματα επιβολή καραντίνας κατά την επιστροφή των τουριστών στη χώρα τους. Αυτός είναι ο κίνδυνος.

Ασχέτως με το λοκντάουν, αυτό που θα μας επηρεάζει καθημερινά και καθοριστικά θα είναι η διατήρηση του υψηλού αριθμού κρουσμάτων και ενδεχομένως ο προσδιορισμός της περιοχής του Ηρακλείου ως περιοχή υψηλού κινδύνου», ανέφερε ο κ. Βαμιεδάκης.

Πλησίασαν τα “500”

Στα ύψη, αν και ελαφρώς μειωμένα σε σχέση με την Τρίτη, ήταν χθες τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 468 νέες μολύνσεις (σ.σ. την Τρίτη ήτα 554) στο νησί, ενώ περισσότερα από τα μισά και συγκεκριμένα 240 εντοπίστηκαν στο Ηράκλειο! Αναλυτικότερα, για την Κρήτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το τελευταίο 24ωρο: 240 νέα κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, 138 στην Π.Ε. Χανίων, 60 στην Π.Ε. Ρεθύμνου και 30 στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου.

Υπενθυμίζεται πως, με απόφαση της κυβέρνησης, από χθες η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου πέρασε στο “κόκκινο” (επίπεδο 4) λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου. Συνέπεια της απόφασης αυτής είναι έως την Τρίτη 17 Αυγούστου να ισχύουν τα κάτωθι:

- Απαγόρευση κυκλοφορίας από 1 το βράδυ έως 6 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

-Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το 24ωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Η απόδοση των μέτρων θα αξιολογηθεί εκ νέου από την Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα περάσει η Π.Ε. Ηρακλείου σε σκληρότερα μέτρα ή θα τα αποφύγει, πράγμα που θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των κρουσμάτων κορωνοϊού στην περιοχή. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι τόσο στη συγκεκριμένη περιοχή, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των 20 ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

Στο “μικροσκόπιο” των ειδικών έχουν τεθεί επίσης οι Περιφερειακές Ενότητες Ρεθύμνου και Λασιθίου, με την τελική απόφαση να ανακοινώνεται πιθανότατα σήμερα Πέμπτη. Ωστόσο, αύριο Παρασκευή λήγει το καθεστώς αυστηρών μέτρων στα Χανιά, όμως με την παρουσία κρουσμάτων και εκεί, κάτοικοι, επαγγελματίες και επισκέπτες αναμένουν τα νεότερα δεδομένα και τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Φωτογραφία : intime

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News