Ηράκλειο

Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Εκλέγουν νέα διοίκηση

Στις κάλπες και χθες τα μέλη του Σωματείου στο Ηράκλειο - Την Παρασκευή ολοκληρώνεται η εκλογική διαδικασία

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι εκλογές του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ν. Ηρακλείου, οι οποίες ξεκίνησαν από τις 26 Ιουλίου και αναμένεται να ολοκληρωθούν μεθαύριο Παρασκευή 13 Αυγούστου. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο σημαντικό γεγονός, εάν αναλογιστούμε το πλήθος των ξενοδοχοϋπαλλήλων σε μια κατεξοχήν τουριστική περιοχή όπως είναι η Κρήτη. Την ίδια στιγμή, η νέα ηγεσία που θα εκλεγεί αναμένεται να πάρει σημαντικές αποφάσεις για τον εργασιακό πληθυσμό των ξενοδοχείων, που σχετίζονται άμεσα με την εποχή COVID που διανύουμε.

Συγκεκριμένα, εδώ και σχεδόν δύο ολόκληρες εβδομάδες πραγματοποιούνται εκλογές, οι οποίες διεξάγονται σε ξενοδοχειακές μονάδες του νομού Ηρακλείου από τις 9:30 το πρωί μέχρι τις 6:30 το απόγευμα και στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου από τις 11 το πρωί μέχρι και τις 8 το απόγευμα. Οι παρατάξεις που έχουν θέσει υποψηφιότητα είναι η “Δημοκρατική Συνεργασία” με επικεφαλής τον νυν πρόεδρο του Σωματείου Νίκο Κοκολάκη, με 187 υποψήφιους, και η παράταξη ΔΑΣ με επικεφαλής τον Βαγγέλη Σοφίου, με 29 υποψήφιους.

Πρωτεργάτης

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και πρόεδρος της παράταξης “Δημοκρατική Συνεργασία” Νίκος Κοκολάκης, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, έκανε σαφές πως πρέπει να αντιμετωπιστούν μείζονα ζητήματα, όπως η επαναφορά του εφάπαξ και το μηνιαίο εισόδημα τους χειμερινούς μήνες που λαμβάνει ένας ξενοδοχοϋπάλληλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ποσό πρέπει να επιστρέψει όπως ήταν την περίοδο πριν το 2011.

«Εμείς κάνουμε έκκληση στον κόσμο να συμμετέχει στις εκλογικές διαδικασίες. Εμείς υποστηρίζουμε ότι πρέπει να κατέβει και να ισχυροποιηθεί όσο γίνεται περισσότερο το εργατικό μας σωματείο. Και να εκλεγεί μια νέα διοίκηση ισχυρή, που να διασφαλίσει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Θα αγωνιστούμε για καλύτερες εργασιακές σχέσεις στα ξενοδοχεία. Υπάρχουν πάγια προβλήματα, όπως το Ταμείο Ανεργίας, που πρέπει να επιστρέψει στην περίοδο πριν το 2011. Επίσης υποστηρίζουμε την επαναφορά του εφάπαξ ανά εικοσαετία. Ακόμη, στηρίζουμε τις υποχρεωτικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να στηριχτούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοκολάκης, ενώ συνέχισε: «Το προηγούμενο χρονικό διάστημα αναδείξαμε και κερδίσαμε δικαιώματα για τους εργαζόμενους, όπως το επίδομα ειδικού σκοπού. Πρωτεργάτης ήταν το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου. Επίσης, υπογράψαμε τοπικές συμβάσεις εργασίας».

Δυνατή φωνή

Ο επικεφαλής της παράταξης ΔΑΣ Ξενοχοδοϋπαλλήλων Ηρακλείου, Βαγγέλης Σοφίου, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, είπε πως ψήφος στην παράταξη της ΔΑΣ σημαίνει ενίσχυση της φωνής του εντός του εργατικού σωματείου. Ταυτόχρονα, συνιστά έμπρακτη στήριξη σε ανθρώπους που στήριξαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο τα εργασιακά κεκτημένα των υπαλλήλων των ξενοδοχειακών μονάδων.

«Είμαστε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ξενοδοχοϋπαλλήλων του Ν. Ηρακλείου. Από τη θέση που έχουμε, κάνουμε την προσπάθειά μας ώστε όσο γίνεται περισσότεροι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή. Είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία μέχρι και την τελευταία στιγμή και να ενισχύσουν τις δυνάμεις της ΔΑΣ. Θεωρούμε πως, εάν ενισχυθεί η φωνή της ΔΑΣ, θα είναι και πιο δυνατή η φωνή των εργαζομένων μέσα στο ίδιο σωματείο. Είμαστε η αγωνιστική φωνή. Είμαστε η φωνή που διεκδικεί και παλεύει για να βελτιωθούν τα εργασιακά κεκτημένα και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι οποίες είναι αντίξοες. Θεωρούμε πως θα πιάσει τόπο η ψήφος στη ΔΑΣ, ώστε να εκφραστεί ο αγώνας που έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στις δύσκολες συνθήκες του κορωνοϊού και να βελτιωθούν οι όποιες κατακτήσεις είχαμε.

Ζούμε σε δύσκολες συνθήκες. Το εισόδημα είναι χαμηλό. Και ζητήματα όπως η επαναπρόσληψη των ξενοδοχοϋπαλλήλων και τα επιδόματα από τις κυβερνήσεις πάρθηκαν εξαιτίας των αγώνων που έλαβαν χώρα. Και πιστεύουμε ακράδαντα πως η συμβολή μας ως ΔΑΣ τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο ήταν καθοριστική. Από εκεί και πέρα, θεωρούμε πως η εκλογική διαδικασία εξελίσσεται αρκετά καλά και χιλιάδες συνάδελφοι συμμετέχουν στις εκλογές. Και πρέπει μέχρι και την τελευταία στιγμή ο κάθε συνάδελφος να αποτυπώσει τη γνώμη του μέσα από την εκλογική διαδικασία», ανέφερε ο κ. Σοφίου.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Την Παρασκευή τα αποτελέσματα

Την Παρασκευή 13 Αυγούστου λήγει η εκλογική διαδικασία και θα αναρτηθούν την ίδια μέρα τα αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μεταξύ των δύο παρατάξεων. Και από τη Δευτέρα η σταυροδοσία θα ξεκινήσει. Οι συγκεκριμένες εκλογές είναι σημαντικές για δύο λόγους: αφενός το εργατικό σωματείο των ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι ένα σωματείο που αριθμεί χιλιάδες εργαζομένους, καθώς ο τουρισμός είναι οικονομικός πυλώνας για την Κρήτη, και αφετέρου η μετα-COVID εποχή θίγει ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια