Νέες πιέσεις για το Μεταφορικό Ισοδύναμο στην Κρήτη

Κρήτη
Νέες πιέσεις για το Μεταφορικό Ισοδύναμο στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θετικοί οι οιωνοί ξανά – Η παρέμβαση της ΠΕΔ Κρήτης

Θετικοί οι οιωνοί μεν, αλλά χρειάζεται συνεχής εγρήγορση και πίεση, καθώς τίποτε δεν είναι ακόμα σίγουρο ως προς το αίτημα των τοπικών φορέων της Κρήτης για την πλήρη ένταξη του νησιού στο μεταφορικό ισοδύναμο, έτσι ώστε, πέρα από τις επιχειρήσεις, το ευεργετικό αυτό μέτρο να ισχύσει επιτέλους και για το επιβατικό κοινό εδώ στο νησί μας, όπως συμβαίνει δηλαδή με όλες τις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει μετά από τη χθεσινή συνάντηση του δημάρχου Ηρακλείου με τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος σκιαγράφησε θετικές εξελίξεις, αλλά παρέπεμψε για τα νεότερα στα αποτελέσματα της μελέτης που εκπονείται για το συγκεκριμένο θέμα.

Πέραν του ζητήματος του μεταφορικού ισοδύναμου, όπου φαίνεται ότι η όλη κινητοποίηση σε τοπικό επίπεδο - μιας και προ ημερών είχαμε σχετική επιστολή από την ΠΕΔ Κρήτης, η οποία εξέφραζε το σύνολο των αυτοδιοικητικών του νησιού, ενώ είχαν προηγηθεί και συσκέψεις με τη συμμετοχή του δημάρχου Ηρακλείου και του περιφερειάρχη Κρήτης - αρχίζει και αποδίδει ήδη κάποιους καρπούς, η χθεσινή συνάντηση με τον Γιάννη Πλακιωτάκη συνοδεύτηκε και από διαβεβαιώσεις ότι θα κλείσει επιτέλους το θέμα της παραχώρησης της χερσαίας ζώνης του λιμανιού από τον Οργανισμό Λιμένος προς τον Δήμο Ηρακλείου. Ένα ζήτημα που, ως γνωστόν, έχει πάρει πολύ θετική τροπή τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν έχει κλείσει ακόμα τυπικά...

Η ανακοίνωση της Λότζιας

Σε ανακοίνωση που βγήκε από τον Δήμο Ηρακλείου μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας επισημαίνεται: «Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 10 Αυγούστου (σ.σ. χθες) η συνάντηση του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού με τον υπουργό Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, στην Αθήνα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου Γιάννης Βαρδαβάς και ο διευθύνων σύμβουλος Μηνάς Παπαδάκης.

Όσον αφορά στην παραχώρηση της Χερσαίας Ζώνης από τον ΟΛΗ στον Δήμο Ηρακλείου, μετά και την πρόσφατη έγκριση του ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Πλακιωτάκης διαβεβαίωσε τον δήμαρχο και τη διοίκηση του Οργανισμού ότι το υπουργείο Ναυτιλίας θα αναλάβει όλη τη γραφειοκρατία που απαιτείται στα υπόλοιπα υπουργεία από εδώ κι εμπρός, ώστε το θέμα να πάει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης όσο το δυνατόν γρηγορότερα και εν συνεχεία να ολοκληρωθεί.

Για την επέκταση του μεταφορικού ισοδυνάμου όσον αφορά στην Κρήτη και συγκεκριμένα στους επιβάτες, ο κ. υπουργός ενημέρωσε τον δήμαρχο ότι αναμένει το επόμενο διάστημα τα αποτελέσματα της μελέτης που εκπονείται σχετικά. Όταν θα τα έχει στα χέρια του και αφού τα αξιολογήσει, εντός του φθινοπώρου, εκτός απροόπτου, ενδεχομένως να είναι σε θέση να προχωρήσει σε ορισμένες διορθωτικές κινήσεις.

Ο δήμαρχος, από την πλευρά του, τόνισε ότι προτίθεται να ενημερώσει τον περιφερειάρχη Κρήτης και τους δημάρχους των άλλων τριών μεγάλων Δήμων της Κρήτης (Χανίων, Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου), καθώς και της Σητείας σχετικά με όσα συζητήθηκαν, και ξεκαθάρισε ότι θα αναμένει τις εξελίξεις».

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο δήμαρχος δήλωσε: «Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον κ. υπουργό. Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι το υπουργείο θα αναλάβει να διεκπεραιώσει την απαιτούμενη γραφειοκρατία για την ολοκλήρωση της παραχώρηση της Χερσαίας Ζώνης, ένα ζήτημα που πιστεύουμε πια ότι μπαίνει στην τελική του ευθεία.

Για το μεταφορικό ισοδύναμο αναμένουμε τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία θα μας δείξουν ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα, και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν μέτρα προς τη θετική κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθούμε το θέμα στενά και θα επανέλθουμε».

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

Η παρέμβαση της ΠΕΔ Κρήτης

Με επιστολή από τις 3 Αυγούστου προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης ζήτησε την άμεση ένταξη στο μεταφορικό ισοδύναμο των μετακινήσεων των μόνιμων κατοίκων του νησιού, των μεταφορών καυσίμων, καθώς και την ένταξη νέων Κωδικών Αριθμών Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) σε αυτό. Μάλιστα, τόσο για το ζήτημα αυτό αλλά και μια σειρά άλλων ζητημάτων των Δήμων της Κρήτης που είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Ναυτιλίας, η πλευρά της ΠΕΔ ζήτησε συνάντηση αντιπροσωπίας της με τον υπουργό.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής, που υπογράφεται από τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΕΔ Κρήτης κ.κ. Κουράκη, Μαρινάκη, Μαλανδράκη, Κοκοσάλη και Κοκκίνη, έχεις ως εξής: «Όπως γνωρίζετε, η καθιέρωση του μεταφορικού ισοδύναμου για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις του νησιού μας αποτελούσε πάγιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των πολιτών, των αγροτικών, επιχειρηματικών, συνδικαλιστικών και λοιπών φορέων της Κρήτης. Ωστόσο, η εφαρμογή του μέτρου, που υλοποιήθηκε το έτος 2021, μετά την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ, εξαιρεί από το μεταφορικό ισοδύναμο τις μετακινήσεις των μονίμων κατοίκων της Κρήτης, αλλά και τις μεταφορές καυσίμων, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με όσα ισχύουν στα υπόλοιπα νησιά όπου εφαρμόζεται το μέτρο.

Κύριε υπουργέ, επειδή αυτό συνιστά διακριτή και άνιση μεταχείριση εις βάρος των πολιτών της Κρήτης, σας παρακαλούμε όπως εξετάσετε άμεσα την ένταξη τόσο των μετακινήσεων των μονίμων κατοίκων του νησιού μας, όσο και των μεταφορών καυσίμων, καθώς και νέων Κωδικών Αριθμών Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) στο μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου, ώστε να αποκατασταθεί η ισότιμη μεταχείριση των πολιτών και των επιχειρήσεων της Κρήτης σε σχέση με τις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές της χώρας που εφαρμόζεται το εν λόγω μέτρο. Για το ζήτημα αυτό, αλλά και για μια σειρά άλλων σημαντικών θεμάτων, που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ της Κρήτης, θεωρούμε απολύτως αναγκαία μια άμεση συνάντηση μαζί σας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News