Έως και 1.200 μόρια η άνοδος των βάσεων - Ποιες σχολές θα «χτυπήσουν ταβάνι»

Κρήτη
Έως και 1.200 μόρια η άνοδος των βάσεων - Ποιες σχολές θα «χτυπήσουν ταβάνι»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεταξύ 25 και 27 Αυγούστου η ανακοίνωσή τους, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας

Την ανιούσα, όπως όλα δείχνουν, θα πάρουν φέτος οι βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια της χώρας, οι οποίες, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, αναμένεται να ανακοινωθούν το διάστημα μεταξύ 25 και 27 Αυγούστου. Όπως είπε μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Συλλόγου Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης στον ν. Ηρακλείου κ. Μάνος Καζαντζάκης, άνοδος των βάσεων θα σημειωθεί σε όλα τα πεδία και δη στις περιζήτητες σχολές, όπως είναι οι Ιατρικές. Σημαντικός παράγοντας στην εξέλιξη αυτή είναι και η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Αγωνία στο ζενίθ

Αναλυτικότερα, η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον Μάνο Καζαντζάκη προκειμένου να προβεί σε εκτιμήσεις ως προς τη διακύμανση των βάσεων. Ο κ. Καζαντζάκης έκανε σαφές πως φέτος προβλέπεται αύξηση των βάσεων σε πολλά πανεπιστημιακά τμήματα και συγκεκριμένα οι περιζήτητες σχολές θα σημειώσουν τεράστια άνοδο.

Ενδεικτικά, μεταξύ των περιζήτητων σχολών, η Ιατρική Αθηνών εκτιμάται ότι θα κινηθεί ανοδικά στις 18.710 μονάδες (αύξηση κατά 460 μονάδες), η Νομική Αθηνών στις 18.140 (άνοδος κατά 90 μονάδες) και η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ προβλέπεται ότι θα κινηθεί πέριξ των 18.425 μονάδων, με βάση αυξημένη κατά 450 μονάδες σε σχέση με την περυσινή.

Στο πρώτο πεδίο

Ο κ. Καζαντζάκης, σχολιάζοντας τη διακύμανση των βάσεων του πρώτου πεδίου, υποστηρίζει πως οι υψηλόβαθμες και χαμηλές σχολές θα σημειώσουν αύξηση, χωρίς να συμβαίνει κάτι αντίστοιχο με τις μεσαίες, όπου θα υπάρξει μια μείωση οριακή.

«Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο αναμένεται μια παράξενη συμπεριφορά των βάσεων. Και συγκεκριμένα αναμένουμε μια πολύ μικρή-οριακή άνοδο στις υψηλόβαθμες σχολές και τμήματα, όπως Νομική και Ψυχολογία. Στις μεσαίες βαθμολογικά σχολές αναμένουμε μια σχετική μείωση των βάσεων. Η μείωση θα είναι οριακή. Και στις χαμηλές βαθμολογικά σχολές, όπως θα συμβεί σε όλα τα πεδία, θα έχουμε άνοδο των βάσεων. Ουσιαστικά, όλες οι βαθμολογίες κάτω από 8.000 μόρια δε θα δώσουν εισιτήριο για τα ανώτερα πανεπιστημιακά Ιδρύματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο δεύτερο πεδίο

Όσον αφορά στο δεύτερο πεδίο, ο κ. Καζαντζάκης ανέφερε: «Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο, των θετικών επιστημών, αναμένουμε μια σημαντική άνοδο των βάσεων στο σύνολό τους. Ειδικά στις πολυτεχνικές σχολές που είναι υψηλόβαθμες, αλλά και στα περιζήτητα τμήματα. Εκεί θα έχουμε μια μεγάλη διαφοροποίηση. Σε αυτό το πεδίο θα έχουμε τις χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής. Εκεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα είναι στα 8.000-8.500 μόρια και ενδέχεται να αποκλειστεί ένα μεγάλο μέρος των παιδιών».

Στο τρίτο πεδίο

Ο κ. Καζαντζάκης ανέφερε πως φέτος οι βάσεις του τρίτου πεδίου θα αυξηθούν σημαντικά μέχρι και 1.200 μόρια. Αυτό σημαίνει πως πολλές εκτιμήσεις μαθητών ενδέχεται να πέσουν στο κενό. Αυξήσεις τέτοιων διαστάσεων θα φέρουν ανακατατάξεις.

Μιλώντας για το τρίτο επιστημονικό πεδίο, ο κ. Καζαντζάκης είπε: «Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο θα έχουμε μια σημαντική αύξηση των βάσεων. Σαφώς τα μαθήματα της Βιολογίας και της Χημείας ήταν ευκολότερα σε σχέση με πέρυσι. Είναι μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, με την αύξηση να κυμαίνεται μεταξύ 800 και 1.200 μορίων σε όλα τα τμήματα. Πέρυσι, η Ιατρική Αλεξανδρούπολης ήταν στα 17.400. Φέτος όμως περιμένουμε να υπερβεί τα 18.100. Γενικά, το σύνολο των τμημάτων του 3ου επιστημονικού πεδίου θα σημειώσει σημαντική άνοδο».

Στο τέταρτο πεδίο

Όσον αφορά στο τέταρτο πεδίο, οι βάσεις θα σημειώσουν αύξηση της τάξης των 300-450 μορίων, πράγμα που οφείλεται στη μεγάλη ευκολία των θεμάτων στο μάθημα της Οικονομίας.

«Στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο έχουμε τα Μαθηματικά και τα Οικονομικά, που είναι μαθήματα αυξημένης βαρύτητας. Τα Μαθηματικά κινήθηκαν σε παρόμοια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι και τα θέματα στην Οικονομία ήταν ευκολότερα σε σχέση με πέρυσι. Θα έχουμε μια σημαντική αύξηση των βάσεων σε υψηλόβαθμα τμήματα. Η αύξηση θα κινηθεί μεταξύ 300 και 450 μορίων», είπε ο κ. Καζαντζάκης.

Εισακτέοι

Αξίζει να σημειωθεί, μεταξύ άλλων, πως ο αριθμός των εισακτέων είναι ίδιος με πέρυσι, αλλά οι θέσεις περισσότερες για τους υποψηφίους του 90%. Αυτό συμβαίνει γιατί φέτος δεν υπάρχει παλαιό και νέο σύστημα, με αποτέλεσμα οι θέσεις για τους υποψηφίους από το Γενικό Λύκειο να είναι περίπου 10% περισσότερες, γεγονός που θα επηρεάσει τη διαμόρφωση των βάσεων.

Παρατηρείται, επίσης, μείωση του αριθμού των υποψηφίων, παρόλο που πέρυσι οι υποψήφιοι με το παλαιό σύστημα ήταν ξεχωριστά.

Στο 1ο πεδίο (Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες) οι υποψήφιοι φέτος είναι κατά 1.284 λιγότεροι από πέρυσι (22.556 από 23.840), στο 2ο πεδίο (Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες) είναι κατά 1.946 άτομα λιγότεροι, στο 3ο πεδίο (Επιστήμες Υγείας) κατά 445 λιγότεροι και στο 4ο πεδίο (Οικονομία και Πληροφορική) έχουμε 235 λιγότερους υποψηφίους.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΒΕ

Πώς θα επηρεάσουν οι φετινές αλλαγές τις βάσεις;

Φυσικά, το γεγονός πως φέτος δε θα υπάρξει παλαιό και νέο σύστημα θα επηρεάσει τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων, αφού αυτές θα είναι περισσότερες για τους υποψήφιους του 90%. Επίσης, η ΕΒΕ (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής) θα αλλάξει σίγουρα την εικόνα συγκριτικά με τα παλαιότερα έτη. Η ΕΒΕ αναμένεται να επηρεάσει τις σχολές που κυμαίνονται συνήθως κάτω από τα 14.000 μόρια. Οι βάσεις των συγκεκριμένων τμημάτων είναι πιο δύσκολο να προβλεφθούν, καθώς η ζήτησή τους δεν είναι ίδια κάθε χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις ήταν συγκριτικά λιγότεροι από πέρυσι, γεγονός που σίγουρα θα καθορίσει το ύψος των βάσεων. Τέλος, τα τμήματα που απαιτούν την εξέταση σε ειδικό μάθημα, όπως π.χ. οι Αρχιτεκτονικές Σχολές, διότι η ΕΒΕ των σχεδίων ανάγκασε την πλειονότητα των υποψηφίων να δηλώσει μόνο τα τμήματα των Ιωαννίνων και των Χανίων, που σημαίνει ότι είναι άγνωστο πού θα κυμανθεί η βάση τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News