Κατεδαφίσεις υπό τον φόβο των σεισμών - Συνεχίζονται οι έλεγχοι

Κρήτη
Κατεδαφίσεις υπό τον φόβο των σεισμών - Συνεχίζονται οι έλεγχοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι κινήσεις από τη δημοτική Αρχανών - Αστερουσίων

Να προλάβουν τα τυχόν χειρότερα θέλουν στον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων, που προληπτικά, υπό τον φόβο καταρρεύσεων λόγω της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή, βάζουν εσπευσμένα μπρος τις κατεδαφίσεις επικινδύνως ετοιμόρροπων κτισμάτων...

«Ενημερώνουμε πως ο Δήμος Αρχανών - Αστερουσίων, λόγω της σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται στην επικράτειά του το τελευταίο διάστημα, προβαίνει στην κατεδάφιση ετοιμόρροπων-επικίνδυνων κτισμάτων, τα οποία έχει στην ιδιοκτησία του», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Δήμου, ενώ οι μπουλντόζες έχουν ήδη πάρει μπρος.

Ήδη τις προάλες ολοκληρώθηκε μια κατεδάφιση παλιού κτίσματος στις Αγιές Παρασκιές, ενώ θα ακολουθήσουν αντίστοιχες κατεδαφίσεις για την άρση της επικινδυνότητας και σε άλλα παλιά κτίσματα που έχει στη δική του ιδιοκτησία ο Δήμος σε διάφορα χωριά.

Η κινητοποίηση αυτή του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, πέρα από τον χαρακτήρα του προληπτικού μέτρου ενάντια σε ενδεχόμενες καταρρεύσεις με σκοπό την προστασία της δημόσιας ασφάλειας, έχει ασφαλώς και ένα παράλληλο σκοπό: Δεν είναι άλλος από το να παρακινήσει, να δώσει το παράδειγμα και στους ιδιώτες που έχουν στην κατοχή τους ετοιμόρροπα κτίσματα ανά την επικράτεια του δήμου, να ενεργοποιηθούν κι αυτοί στην κατεύθυνση της άρσης της επικινδυνότητας, όπου αυτή έχει διαπιστωθεί από την αρμόδια επιτροπή μηχανικών.

Γνωστός, άλλωστε, και διαχρονικός ο “βραχνάς” με τα εγκαταλελειμμένα, παλιά σπίτια στα χωριά και στην ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου και γενικότερα της Κρήτης. Και δεδομένου, όπως έχουν επισημάνει οι σεισμολόγοι, ότι οι συνεχείς σεισμοί μπορεί να μην επηρεάζουν ιδιαίτερα τις νεότερες κατασκευές που έχουν ανεγερθεί με υψηλές προδιαγραφές σεισμικής προστασίας, αλλά προξενούν σωρευτικά σημαντική βλάβη στα παλιότερα σπίτια, είναι πολύ σωστή η σκέψη του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων να “τρέξει” γρήγορα τις κατεδαφίσεις, μιας και πολλές περιοχές βρίσκονται μέσα στο τόξο που δίνει τους συνεχείς σεισμούς του τελευταίου διμήνου.

«Δίνουμε το παράδειγμα»

«Με βάση τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα και αυτό που έχουν επισημάνει οι ειδικοί, ότι αυτή προξενεί σωρευτικά βλάβες και επηρεάζει στατικά τις πολύ παλιές κατασκευές, δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι. Έχουμε ξεκινήσει ήδη κατεδαφίσεις για την άρση της ετοιμορροπίας σε κάποια παλιά οικήματα που είναι ιδιοκτησία του Δήμου. Πριν από δύο ημέρες ξεκινήσαμε την κατεδάφιση λ.χ. ενός παλιού πετρόχτιστου οικήματος στις Αγ. Παρασκιές και την ολοκληρώσαμε. Είναι μία μόνο περίπτωση από μια 10άδα περίπου τέτοιων παλιών ιδιοκτησιών που έχουμε.

Εμείς θα τις κάνουμε αυτές τις κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων με δικά μας μέσα, με αυτεπιστασία δηλαδή. Από εκεί και πέρα, θέλουμε να δώσουμε με τον τρόπο αυτό και το καλό παράδειγμα σε δημότες που έχουν στην κατοχή τους τέτοια παλιά, εγκαταλελειμμένα, ετοιμόρροπα κτίσματα, να πράξουν κι αυτοί αυτό που πρέπει να πράξουν», ανέφερε στη “Νέα Κρήτη” ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης και συνέχισε:

«Είναι γνωστό το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με πολύ παλιά, ετοιμόρροπα κτίσματα σε όλη την ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου. Ο δήμος μας δεν είναι εξαίρεση. Υπάρχουν και εδώ, σε πολλά χωριά του δήμου μας, δεκάδες επικίνδυνα κτίσματα, για τα οποία έχουν εκδοθεί πρωτόκολλα κατεδάφισης.

Εμείς έχουμε στείλει τα σχετικά έγγραφα στους ιδιώτες για να πράξουν τα δέοντα. Υπάρχουν και περιπτώσεις που επείγουν πιο πολύ, αν θέλετε, επειδή τα ετοιμόρροπα αυτά γειτνιάζουν με άλλα σπίτια ή είναι πάνω σε δρόμους. Καταλαβαίνουμε βεβαίως και τις δυσκολίες που έχουν οι πολίτες, αλλά ελπίζουμε να υπάρξει μια ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση, δεδομένης και της συνεχούς σεισμικής δραστηριότητας».

Συνεχίζονται οι έλεγχοι

Εντωμεταξύ, συνεχίζονται οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από τα κλιμάκια μηχανικών σε σπίτια, ναούς κ.λπ. που έχουν παρουσιάσει ζημιές λόγω των συνεχών σεισμικών δονήσεων.

Όπως μας ανέφερε ο κ. Κοκοσάλης, από τις 60 πρώτες αιτήσεις που έχουν ήδη ελεγχθεί, στις μισές περιπτώσεις, για 30 δηλαδή κτίσματα, έχει βγει κίτρινη κάρτα από τους μηχανικούς, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθήσει επανέλεγχος.

Εκκρεμούν άλλοι 50 έλεγχοι, με βάση τις σχετικές αιτήσεις που έχουν γίνει. Την ίδια ώρα, όπως σημείωσε ο δήμαρχος, δεν έχουν μείνει αλώβητοι από τα ταρακουνήματα του Εγκέλαδου ούτε οι ναοί. Έχουν παρουσιαστεί προβλήματα σε 6 ναούς, και μάλιστα μεταξύ αυτών και οι δύο μεγάλες εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου στις Αγιές Παρασκιές και της Παναγίας στις Μελέσες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News