Δήμος Φαιστού: Οι προτάσεις φορέων για την νέα ΚΑΠ

Ηράκλειο
Δήμος Φαιστού: Οι προτάσεις φορέων για την νέα ΚΑΠ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιες προτάσεις αποφασίστηκαν και κατατέθηκαν

Τις προτάσεις τους για τη σύνταξη του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κατέθεσαν οι αγροτικοί φορείς της Φαιστού, αλλά και η δημοτική αρχή, μετά από σχετική πρόσκληση του Δήμου.

Ο Δήμος Φαιστού συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Δήμου Φαιστού κ. Ιπποκράτης Σκαντζάκης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Φαιστού κ. Μανώλης Ορφανουδάκης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου κ. Μανώλης Μυλωλιδάκης, ο διευθυντής του Συνεταιρισμού κ. Μανώλης Μπερκάκης, ο πρόεδρος Ένωσης Μεσαράς κ. Γρηγόρης Μουλιανάκης, ο πρώην διευθυντής κ. Γιάννης Χαραλαμπάκης κι ο εκπρόσωπος του οινοποιείου «Κτήμα Ζαχαριουδάκης» Δήμου Φαιστού, κ. Μανώλης Ζαχαριουδάκης.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης αποφασίστηκαν και κατατέθηκαν ως προτάσεις οι εξής:

  • Προτείνεται να καθιερωθεί συγκεκριμένη ποσοστιαία κλιμάκωση των επιδοτήσεων, η οποία να είναι ενισχυμένη στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
  • Το κατώτερο όριο έκτασης για τις μη συνδεδεμένες άμεσες ενισχύσεις να παραμείνει στα 4 στρέμματα.
  • Να ενταχθούν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, πέραν των 18 μέτρων που υλοποιούνται ήδη, τα βασικά θερμοκηπιακά προϊόντα που παράγονται στην Κρήτη, καθώς και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
  • Να καθιερωθεί πλαφόν μεταφοράς ποσών από τον Πυλώνα Ι στον Πυλώνα ΙΙ της τάξεως του 5 %.
  • Να υπάρξει σύνδεση των πιστοποιημένων συμβούλων με την αγροτική παραγωγή, καθώς θεωρείται αναγκαίο ο εκάστοτε επιστήμονας που θα παράσχει συμβουλές να έχει γνώσεις και εμπειρία που να σχετίζεται με τις πραγματικές συνθήκες παραγωγής. Εφόσον κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, να υιοθετηθεί άμεση και υποχρεωτική αλληλεπίδραση των συμβούλων με τους παραγωγούς, ώστε να υπάρχει αντικειμενικός έλεγχος αποδοτικότητας.
  • Να υπάρξει κατάλληλη στελέχωση των υπηρεσιών με εξειδικευμένο προσωπικό, υποστήριξη των συνεταιριστικών οργανώσεων και οργανώσεων παραγωγών, καθώς και παροχή πρόσθετων κινήτρων με ενδεχόμενη μείωση φορολογίας για τη διασύνδεση των οργανώσεων με την παραγωγή.  

(φωτογραφία: pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News