Βελτιωμένη η εικόνα από τη φωτιά στον Άγιο Θωμά - Σηκώθηκαν ελικόπτερα, χτύπησαν καμπάνες

Ηράκλειο
Βελτιωμένη η εικόνα από τη φωτιά στον Άγιο Θωμά - Σηκώθηκαν ελικόπτερα, χτύπησαν καμπάνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις να δίνουν μάχη με τις φλόγες παρά τον αέρα που επικρατεί

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή Μουζουρά, στον Άγιο Θωμά Ηρακλείου, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να έχουν προς το παρόν αποσοβήσει τον κίνδυνο για μονοκατοικίες που υπάρχουν όμορα του πύρινου μετώπου.

Οι δυνάμεις που δρουν είναι 75 πυροσβέστες, με 25 οχήματα, 6 πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ, ενώ τους συνδράμουν στην προσπάθεια πυρόσβεσης κάτοικοι από τις γύρω περιοχές και οικισμούς, καθώς επίσης και υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η φωτιά απείλησε στάνες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, όμως τελικά δεν προκλήθηκαν ζημιές. Μέχρι τώρα έχουν καεί δεκάδες στρέμματα με ξερά χόρτα, δέντρα και τμήματα ελαιώνων, σύμφωνα με ενημέρωση από το συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Συντονιστικό της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κρήτης της Π.Υ., η φωτιά αρχικά ήταν πολυμέτωπη, όμως αυτή την ώρα οι κύριες προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί σε ένα μέτωπο.

Μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεγάλης Βρύσης και Πρεβελιανών αναφέρουν ότι είναι μια δύσκολη μέρα για τον Άγιο Θωμά: «… και την περιοχή μας, καίγονται οι πλαγιές στην περιοχή και καπνοί πνίγουν τα χωριά μας. Από Πρεβελιανά και Μεγάλη Βρύση που βρίσκονται στο πλάι του Αγίου Θωμά, εθελοντές από τα χωριά μας πάνε και έρχονται με βυτία νερού. Εμείς με τη σειρά μας οδηγήσαμε τα οχήματα της Πυροσβεστικής στους πυροσβεστικούς κρουνούς της Μεγάλης Βρύσης και των Πρεβελιανών».

Με το που εκδηλώθηκε η φωτιά, στο χωριό του Αγίου Θωμά χτύπησαν οι καμπάνες και κάτοικοι με αγροτικά οχήματα, έσπευσαν και εκείνοι να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης.

https://www.youtube.com/watch?v=yRoI9kOIkZQ?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

Όπως έγινε γνωστό από τη Δ/νση Δασών Ηρακλείου ΑΔΚ:

«Η δασική πυρκαγιά στον Άγιο Θωμά κατακαίει θαμνότοπους και εκτάσεις με πουρνάρια, στις οποίες υπάρχουν κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Λόγω της δασικής βλάστησης, του έντονου αναγλύφου και των ισχυρών (Β - ΒΑ) ανέμων έχει αυξημένο βαθμό επικινδυνότητα.

Το δασικό περίπολο της περιοχής εντόπισε την εστία πυρκαγιάς, ειδοποίησε την Πυροσβεστική και βρίσκεται εκεί για να συνδράμει στο έργο τους.

https://www.youtube.com/watch?v=_IwwaCERGpg?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1
Για τον λόγο αυτό όλες οι  αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες σε Περιφέρειες και τους δήμους των συγκεκριμένων περιοχών βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιάς για αύριο Δευτέρα

Στο μεταξύ από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ρεθύμνης ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με το δελτίο πρόβλεψης κινδύνου Πυρκαγιάς, που ισχύει για αύριο Δευτέρα 9-8-2021 η πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς θεωρείται πολύ υψηλή (Βαθμός επικινδυνότητας 4), και ως εκ τούτου ζητείται από τους πολίτες να λάβουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα επιφυλακής και ετοιμότητας, δεδομένου και της πρόβλεψης να πνέουν ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες.

Υπενθυμίζεται επίσης στους πολίτες και επισκέπτες του Ρεθύμνου ότι, απαγορεύεται η κυκλοφορία των πάσης φύσεως οχημάτων και μηχανημάτων και παραμονής και διανυκτέρευσης εκδρομέων καθ' όλη την διάρκεια του 24ώρου, στις παρακάτω ευαίσθητες και δασικές περιοχές: «Δήμος Ρεθύμνης: Περιαστικά δάση Ευλιγιά, Προφ.Ηλία και Αγίου Ιωάννη, περιοχή αναδάσωσης Αρκαδίου. Δήμος Αγίου Βασιλείου: Περιαστικά Δάση Κισσού, Αγκουσελιανών και Αγ.Ιωάννου, Πηγές Κυυρταλιώτη έως και την περιοχή Πρέβελη, που περιλαμβάνει την λίμνη Πρέβελη ( εκτός του αμμώδους τμήματος της παραλίας) καθώς και τις αναδασωτέες εκτάσεις δυτικά της λίμνης. Δήμος Μυλοποτάμου: φαράγγι Μαργαριτών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News