Σύσκεψη στην ΕΑΣΗ για τις ζημιές στα αμπέλια - Η ανάγκη για στήριξη μεγαλώνει

Κρήτη
Σύσκεψη στην ΕΑΣΗ για τις ζημιές στα αμπέλια - Η ανάγκη για στήριξη μεγαλώνει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση με τον υπουργό ζητούν οι συνδικαλιστές μετά την καταστροφική “επέλαση” του καύσωνα στις αμπελοκαλλιέργειες

Με την παραγωγή σταφυλιών να είναι αντιμέτωπη με μια ολική καταστροφή εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες, η ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα στήριξης των παραγωγών μεγαλώνει.

Και είναι μια ανάγκη επιτακτική, εάν αναλογιστούμε πως με προηγούμενο ρεπορτάζ της εφημερίδας και με βάση τα λεγόμενα του προέδρου της Ένωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Πρίαμου Ιερωνυμάκη, ο νομός Ηρακλείου δε θα παράξει ποσότητα μεγαλύτερη των 5.000 τόνων στα επιτραπέζια σταφύλια.

Χθες υπήρξε συνάντηση θεσμικών φορέων του πρωτογενούς τομέα, όπου κοινοποιήθηκε το πρόβλημα και οι διαστάσεις του.

«Η χρονιά δεν εξελίσσεται θετικά. Υπάρχουν παρατεταμένες ζημιές σε όλα τα αμπέλια του ν. Ηρακλείου και στα επιτραπέζια και στα οινοποιήσιμα και στα σταφιδοποιήσιμα», ανέφερε με δραματικό τρόπο ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Σταύρος Γαβαλάς στην κάμερα της “ΚΡΗΤΗ ΤV” και τη Μαίρη Καριωτάκη.

«Ερχόμαστε αντιμέτωποι με την κλιματική αλλαγή, που έχει ισοπεδώσει τους παραγωγούς», ανέφερε ο προϊστάμενος του Οινοποιείου ΕΑΣΗ, Τάσος Βρέντζος.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ένωσης Ηρακλείου, οι διοίκησή της ενημέρωσε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και βουλευτές για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τη διάθεση της παραγωγής, ζητώντας στήριξη.

Ραντεβού με τον υπουργό

Ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης, από την πλευρά του, ανέφερε πως είναι επιτακτικό αίτημα να υπάρξει ένα ραντεβού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να δοθεί βαρύτητα στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί.

«Θέλουμε άμεσα να κλείσουμε ένα ραντεβού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον κ. Λιβανό, για να του θέσουμε τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις των παραγωγών όσον αφορά στα βρασμένα και αφυδατωμένα αμπέλια, είτε λέγονται σταφιδοποιήσιμα είτε επιτραπέζια είτε οινοποιήσιμα αμπέλια», ανέφερε ο κ. Χιλετζάκης.

Το μέτρο της απόσταξης κρίσης βοηθά ώστε να αποσυρθούν από την αγορά τα αποθέματα, γεγονός που βοηθά ώστε οι παραγωγοί να καταφέρουν μια καλή τιμή κατά τον τρύγο. Αν δεν αποσυρθούν αποθέματα, τότε αναμένεται να έχουμε μείωση στις τιμές παραγωγού αμπελιού.

«Στην απόσταση κρίσης, η ΕΑΣΗ εντάχθηκε φέτος μόνο για 800 τόνους. Πέρυσι, παραλάβαμε 4.700 τόνους σταφύλια και, όπως καταλαβαίνετε, οι δεξαμενές μας είναι γεμάτες. Δεν έχουμε χωρητικότητα να βάλουμε νέο κρασί και αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα για την αποπληρωμή των παραγωγών για τη νέα χρονιά», ανέφερε ο κ. Χιλετζάκης.

«Εάν το κράτος δε βοηθήσει, δε θα μπορέσουμε να απορροφήσουμε τα σταφύλια. Έτσι η παραγωγή θα μείνει αδιάθετη σε βάρος του παραγωγού και γενικότερα του συστήματος», τόνισε ο κ. Σταύρος Βρέντζος.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «ο πρωτογενής τομέας θέλει στήριξη και απαιτεί να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να πάμε μπροστά και οι παραγωγοί και τα προϊόντα, ώστε μετά από δύο χρόνια να μην τρώμε σταφίδα από την Τουρκία και να μην πίνουμε κρασί από τη Βουλγαρία».

Β. Κεγκέρογλου

Αξίζει να σημειωθεί πως χθες ο βουλευτής Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου συμμετείχε στη σύσκεψη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου για τα προβλήματα των αμπελουργών και κατέθεσε πρόταση για άμεση συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης εκπροσώπων όλων των φορέων του νομού Ηρακλείου και των βουλευτών, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις.

Τιμές στα οινοστάφυλα

Σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με πέρυσι

Χθες, η Ένωση Ηρακλείου ανακοίνωσε τις τιμές για τα οινοστάφυλα ανά ποικιλία σταφυλιών εσοδείας 2021, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις είναι σχεδόν διπλάσιες από αυτές της προηγούμενης χρονιάς, όπως φαίνεται στον πίνακα.

Αναφορικά με τα λευκά οινοστάφυλα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ένωσης Ηρακλείου, θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

Η παραλαβή οινοσταφύλων θα γίνεται μόνο από παραγωγούς που εμπιστεύτηκαν την Ένωση Ηρακλείου και ενεργοποίησαν τα δικαιώματά τους (επιδότηση) σε αυτή.

Στα πλαίσια αλληλοϋποστήριξης Οργάνωσης και παραγωγών, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, από τις προαναφερόμενες τιμές το 30% ανά κιλό αξίας του προϊόντος θα δίδεται με τη μορφή κουπονιού για αγορά αγροτικών εφοδίων από τα Καταστήματα Γεωργικών Εφοδίων της Ένωσης Ηρακλείου. Επίσης, θα δοθεί έναντι της αξίας του προϊόντος κουπόνι από μεγάλη αλυσίδα σούπερ-μάρκετ για αγορά καταναλωτικών αγαθών.

Στα πλαίσια αναβάθμισης της ποιότητας του παραγόμενου κρασιού, η Οργάνωση συνιστά στους παραγωγούς-μέλη της τα οινοστάφυλα να προσκομίζονται σε πλαστικά κιβώτια (κλούβες) την ίδια μέρα της κοπής τους και απαρέγκλιτα να τηρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α. Να έχουν ικανοποιητικό βαθμό ωριμότητας τουλάχιστον 12 Be για τις ερυθρές ποικιλίες και 11,5 Be για τις λευκές.

β. Να μην έχουν μυκητολογική προσβολή (σάπισμα) και ηλιοεγκαύματα.

Τόπος παραλαβής των οινοσταφύλων θα είναι το Οινοποιείο στην Παλιανή, καθώς και τα Υποκαταστήματα Αστερουσίων και Αρκαλοχωρίου, όπου η ημερομηνία έναρξής τους θα καθοριστεί από τα αντίστοιχα γραφεία τους. Παραλαβή θα γίνεται και στις Αρχάνες Ηρακλείου.

Πληροφορίες δίνονται στα τηλέφωνα: 2810/378.110, 792.108 και 791.250.

Υποκατάστημα Αρκαλοχωρίου: 28910/22.223.

Υποκατάστημα Αστερουσίων: 28930/22.309.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News