Ηράκλειο: Κρούσματα κορωνοϊού σε γηροκομείο - 8 ηλικιωμένοι στο ΠΑΓΝΗ

Κρήτη
Ηράκλειο: Κρούσματα κορωνοϊού σε γηροκομείο - 8 ηλικιωμένοι στο ΠΑΓΝΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαζικές διακομιδές ασθενών με κορωνοϊό το απόγευμα της Πέμπτης

Μαζικές διακομιδές ασθενών με κορωνοϊό στο ΠΑΓΝΗ προχθές Πέμπτη το απόγευμα έχουν σημάνει συναγερμό στον ΕΟΔΥ για την κατάσταση που επικρατεί πλέον και στο Ηράκλειο.

Ωστόσο, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι υπήρξε συρροή κρουσμάτων, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι, μεταξύ ατόμων που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, το απόγευμα της ίδιας ημέρας μεταφέρθηκαν ηλικιωμένοι τρόφιμοι γηροκομείου στο Ηράκλειο ως επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Το γεγονός, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία, ενώ εξελίσσεται διαδικασία ιχνηλάτησης και χθες το απόγευμα ακολούθησε απολύμανση στη δομή, ενώ κατά πληροφορίες άλλη μια γυναίκα μεταφέρθηκε ως τέτοιο κρούσμα στο εφημερεύον νοσοκομείο. Ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθεί ο τρόπος μετάδοσης του ιού μέσα στη δομή. Δηλαδή αν υπήρξε επισκέπτης, κάποιος από το προσωπικό της δομής ή από τρόφιμο. Όλα αυτά ερευνώνται, αν και κάποιες πρώτες πληροφορίες συγκλίνουν περισσότερο ίσως σε κάποιον φροντιστή. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι αρκετοί από τους ασθενείς του γηροκομείου ήταν ανεμβολίαστοι, όπως και από το προσωπικό, ενώ εντέλει 5 κρατήθηκαν για νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Επιβεβαιωμένη πληροφορία της εφημερίδας “Ν.Κ.” αναφέρει ότι πριν από τη διακομιδή των 8 γερόντων στο ΠΑΓΝΗ στις 5 Αυγούστου, υπήρξε και άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από το ίδιο γηροκομείο μία εβδομάδα πριν.

Υπήρξε επικοινωνία με τον διοικητή του Νοσοκομείου κ. Γιώργο Χαλκιαδάκη, ο οποίος αρκέστηκε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου της “ΚΡΗΤΗ TV” «ουδέν σχόλιο», ενώ όταν απευθυνθήκαμε στη διοικήτρια της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης κ. Λένα Μπορμπουδάκη, μας είπε ότι δε γνωρίζει κάτι για τη συρροή, παρέπεμψε σε αρμόδιες υπηρεσίες με βάση το ιδιοκτησιακό του γηροκομείου και δήλωσε ότι δεν έχει κάποιες αναφορές τουλάχιστον η ίδια. Ωστόσο, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, αν ένα κρούσμα δομής δεν είναι επιβεβαιωμένο, δε μεταφέρεται ως τέτοιο στο νοσοκομείο, ενώ όταν φτάσει στο νοσοκομείο, αναλόγως τη συμπτωματολογία των ασθενών κρίνουν οι γιατροί αν θα νοσηλευτούν στο νοσοκομείο ή θα επιστρέψουν στη μονάδα με οδηγίες που δίνονται στο προσωπικό για τη φροντίδα τους.

Το θέμα είναι εξαιρετικά λεπτό και ευαίσθητο, και ήδη επικρατεί αρκετή ανησυχία, καθώς η 5η Αυγούστου υπήρξε πολύ δύσκολη για το ΠΑΓΝΗ, που εφημέρευε, αφού μεταφέρθηκαν αρκετά εμπύρετα περιστατικά, κατά πληροφορίες πάνω από 40! Πάντως, όπως ανέφεραν οι πληροφορίες, υπήρξε επιμονή προς το νοσοκομείο για νοσηλείες σε ασθενείς COVID, κυρίως για την περίπτωση των 8 κρουσμάτων του γηροκομείου, αν και η συμπτωματολογία τους συνολικά ίσως και να μην το απαιτούσε, όπως έλεγαν και γιατροί. Εξάλλου, κατά τις ίδιες πηγές, τα περιστατικά θερμοπληξίας που έφτασαν στην εφημερία της Πέμπτης ήταν αριθμητικά περισσότερα και σοβαρότερα.

Στο “κόκκινο” με 371 κρούσματα και χθες στην Κρήτη

“Βράζει” η Κρήτη από τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί από τον COVID-19, με τον αριθμό να ανέρχεται στα 371, καταλαμβάνοντας μια πολύ άσχημη θέση. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Αττική, ενώ η Κρήτη εξακολουθεί να ξεπερνάει τη Θεσσαλονίκη, με τη διαφορά να είναι στα 100 κρούσματα.

Συγκεκριμένα, παραμένει αυξημένη η διασπορά του κορωνοϊού σε όλη τη χώρα, με την Αττική να βρίσκεται και χθες στην πρώτη θέση των μολύνσεων. Από τα συνολικά 2.925 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, τα 907 καταγράφηκαν στο Λεκανοπέδιο, τα 371 στην Κρήτη και τα 271 στη Θεσσαλονίκη. Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων στην Κρήτη έχει ως εξής: 157 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, 135 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων, 52 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου και 27 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αρνητική εικόνα αναλογικά με τον πληθυσμό της Κρήτης, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για την αναγκαία λήψη μέτρων, ώστε η κατάσταση να μην επιδεινωθεί. Αξίζει να σημειωθεί πως τα Χανιά, όπως και η Ζάκυνθος, βρίσκονται από χθες σε καθεστώς τοπικού λοκντάουν.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News