Σύλλογος Ρομά «Δύο Αοράκια»: Γιγαντώθηκε η ευθύνη του κράτους απέναντί μας

Ηράκλειο
Σύλλογος Ρομά «Δύο Αοράκια»: Γιγαντώθηκε η ευθύνη του κράτους απέναντί μας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι εικόνες που αντικρίζει κανείς όταν επισκεφθεί τον καταυλισμό μας, προσβάλλουν όλους μας»

Για επιδείνωση - λόγω της πανδημίας - των πάγιων προβλημάτων διαβίωσης που αντιμετωπίζουν εδώ και δεκαετίες οι Ρομά στον καταυλισμό της Νέας Αλικαρνασσού, κάνει λόγο ο σύλλογος Ρομά «Δύο Αοράκια».

«Οι εικόνες που αντικρίζει κανείς όταν επισκεφθεί τον καταυλισμό μας, προσβάλλουν όλους μας. Εδώ και 38 έτη λαμβάνουμε ηλεκτρικό ρεύμα από γεννήτριες. Επιβιώνουμε σε σπίτια (πρόχειρης κατασκευής) και καταλύματα (παράγκες), συνυπάρχουμε με τα ποντίκια, χωρίς νερό, χωρίς φως, χωρίς αποχέτευση, χωρίς συστηματική αποκομιδή σκουπιδιών. Κατά τους χειμερινούς μήνες, εάν βρέχει θα δείτε μόνο λάσπη, ενώ εάν φυσάει πολύ ο αέρας συχνά παρασύρει και τις στέγες από τα παραπήγματα. Τα προβλήματα διαβίωσης που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, όπως είναι λογικό και επόμενο, με την πανδημία του COVID-19, επιδεινώθηκαν και μαζί με αυτά ΓΙΓΑΝΤΩΘΗΚΕ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε και η οποία υπογράφεται από τον πρόεδρο του Συλλόγου Συμεών Σεραφειμόπουλου.

«Όπως είναι γνωστό στον χώρο αυτό εγκατασταθήκαμε το 1983 με απόφαση της Νομαρχίας Ηρακλείου. Η παραμονή μας στον χώρο αυτό αποτελούσε από τότε και εξακολουθεί να αποτελεί και σήμερα μία συνεχή εκκρεμότητα και η προοπτική της μετεγκατάστασης του καταυλισμού, ενώ πάντα βρίσκονταν στο προσκήνιο, τελικά απομακρυνόταν. Οι δημοτικές αρχές δεν κατάφεραν μέχρι σήμερα να δώσουν λύση στο θέμα, το οποίο σταδιακά μεγεθύνεται και εντείνεται. Η προσωρινότητα της παραμονής μας στον χώρο δεν επέτρεψε την εξασφάλιση των απαραίτητων και αυτονόητων υποδομών, με αποτέλεσμα να λειτουργήσει «τιμωρητικά» για τις ζωές μας. 

Αναφορικά σας ενημερώνουμε ότι τον Νοέμβριο του 2020 εν όψει της πανδημίας Covid-19 στείλαμε επιστολή προς την «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ» με κοινοποίηση στο «Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά» με αίτημα να γίνουν άμεσα τα απαραίτητα έργα υποδομής και υγιεινής ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι στοιχειώδεις συνθήκες για την ανθρώπινη διαβίωση μας.  Εν τούτοις η τοπική αυτοδιοίκηση παραμένει αδιάφορη και αγνοεί επιδεικτικά τις υποχρεώσεις της» αναφέρει ακόμη ο σύλλογος Ρομά «Δύο Αοράκια».

Ας σημειωθεί, πάντως, ότι ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά «το Ιατρονοσηλευτικό τμήμα "Παράρτημα Ρομά"  Δήμου Ηρακλείου που στήριξε με απόλυτο σεβασμό τους Ρομά του καταυλισμού Ν. Αλικαρνασσού πραγματοποιώντας συστηματικές συναντήσεις στο χώρο μας για την ανίχνευση του ιού Covid-19 και για τον προγραμματισμό του εμβολιασμού μας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον υπεύθυνο ιατρό του Ιατρονοσηλευτικού τμήματος Παράσχο Τολούδη και στις Θεονύμφη Μαυρομάτη, Αναστασία Πιπεράκη και Κατερίνα Αστερίου που στηρίζουν από ανέκαθεν με ευαισθησία την κοινωνική ομάδα των Ρομά Ν. Αλικαρνασσού».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News