Φωτιά στην περιοχή των Αθανάτων - Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στο σημείο

Κρήτη
Φωτιά στην περιοχή των Αθανάτων - Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στο σημείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βελτιωμένη ήταν η εικόνα της φωτιάς αργά το απόγευμα

Καλύτερη είναι η εικόνα, της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή των Αθανάτων.

Με την κατάσταση να είναι άκρως ανησυχητική, καθώς είχε επεκταθεί σε πολύ μεγάλο μέτωπο, έθεσε σε συναγερμό την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Πολιτική Προστασία, με ισχυρές δυνάμεις να σπεύδουν στην περιοχή και να επιχειρούν.

Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες στο σημείο έχουν σπεύσει δεκαεπτά πυροσβεστικά οχήματα με περισσότερους από πενήντα υπαλλήλους, καθώς και 4 πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ. 

Επίσης για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς επιχείρησαν από αέρος το πυροσβεστικό ελικόπτερο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες επιχείρησε επίσης ελικόπτερο το οποίο ήρθε από την Καλαμάτα καθώς επίσης και δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα της Κύπρου, τα οποία έχουν μετασταθμεύσει στο νησί μας.

Στην συνδρομή της κατάσβεση της φωτιάς συμβάλουν σημαντικά και απλοί πολίτες καθώς και προσωπικό και μέσα της Περιφέρειας και του Δήμου.

Η φωτιά που είναι σε εξέλιξη έφτασε πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές και κατακαίει χαμηλή βλάστηση. 

Μέχρι αργά το απόγευμα σύμφωνα με το συντονιστικό της πυροσβεστικής που ενημέρωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, δεν απειλούνταν σπίτια ή άλλες εγκαταστάσεις, παρά το γεγονός ότι σε κοντινή απόσταση από το μέτωπο υπάρχουν κατοικίες και κτηριακές εγκαταστάσεις επιχειρήσεων. Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη να μην εξαπλωθεί η έκταση της φωτιάς, δεδομένης της ύπαρξης βιομηχανικής εγκατάστασης αγροτικών εφοδίων σε μικρή απόσταση από το μέτωπο.

Σύμφωνα με τον συντονιστή Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια Κρήτης, Μανόλη Παραβολιδάκη έγινε προληπτική απομάκρυνση κατοίκων από τα πρώτα δέκα σπίτια των Γουρνών Τεμένους για να διευκολυνθεί το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Σημειώνεται πως κλειστή είναι και θα παραμείνει η  οδός Ηρακλείου - Μοιρών στο συγκεκριμένο σημείο.

Φωτιά στο Γιόφυρο

Νωρίτερα σε πλήρη έλεγχο τέθηκε η φωτιά στο Γιόφυρο Ηρακλείου από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, η οποία εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι. Η φωτιά έκαψε καλαμιές σε ιδιωτική έκταση και δεν επεκτάθηκε λόγω της άμεσης κινητοποίησης των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Στο Κεραμούτσι

Στο μεταξύ, φωτιά που εκδηλώθηκε στο Κεραμούτσι του Δήμου Μαλεβιζίου στο Ηράκλειο, τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο έχοντας κάψει τρία στρέμματα γεωργικής έκτασης.

Φωτιά μικρής έκτασης στην Αγιά Μυλοποτάμου

Τέλος, στην Αγιά Μυλοπόταμου οι πυροσβέστες έδρασαν σε φωτιά μικρής έκτασης σε ελαιώνα η οποία άμεσα κατασβέστηκε. Και στα τρία μέτωπα, σύμφωνα με ενημέρωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το συντονιστικό της Περιφερειακής Διοίκησης της Π.Υ Κρήτης, παραμένουν οχήματα για επιφυλακή των σβησμένων εστιών, ενώ όπως τονίστηκε, η άμεση ανταπόκριση στις κλήσεις για πυρόσβεση αποσόβησε την όποια επέκταση των πυρκαγιών.

Σε πλήρη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Σε πλήρη ετοιμότητα και επιφυλακή παραμένει το σύνολο των δυνάμεων της Πυροσβεστικής στην Κρήτη, δεδομένου ότι το νησί βρίσκεται σε κατάσταση πολύ υψηλού κινδύνου, με τον άνεμο να ενισχύει την επικινδυνότητα που αφορά στις υψηλές θερμοκρασίες. Πολιτική προστασία, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους με την πυροπροστασία φορείς αλλά και με τις στρατιωτικές μονάδες, είναι έτοιμες αν χρειασθεί να επέμβουν άμεσα.

Να σημειωθεί ότι μέχρι νεωτέρας, απαγορεύεται η κυκλοφορία και παραμονή στο σύνολο των περιοχών NATURA, στα αστικά και περιαστικά δάση, φαράγγια και εθνικούς δρυμούς στο νησί, καθώς επίσης και κάθε δραστηριότητα από την οποία μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News