Ηράκλειο

Στη Βουλή η αξιοποίηση του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης»

Η ερώτηση του Χάρη Μαμουλάκη προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Μια σειρά από καίρια ερωτήματα που προκύπτουν από τις εν κρυπτώ κινήσεις της Κυβέρνησης σχετικά με το μέλλον της έκτασης του αεροδρομίου Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», θέτει με Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης με τη συνυπογραφή τ​ου Τομεάρχη Νίκου Παππά.

Αναλυτικά η ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, Χάρη Μαμουλάκη προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών:

«Η Κυβέρνηση της ΝΔ εξακολουθεί να διατηρεί ένα πέπλο μυστηρίου γύρω από τις προθέσεις της σχετικά με την αξιοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου Ηρακλείου Νίκος Καζαντζάκης» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Το αεροδρόμιο Ηρακλείου δεν πρέπει επ’ ουδενί να γίνει το ‘’Ελληνικό της Κρήτης’’. Και για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, απαιτείται διαφάνεια, ταχύτητα και συνεργασία, στοιχεία που απουσιάζουν από την πολιτική της ΝΔ, την ώρα μάλιστα που τα ερωτηματικά που προκύπτουν από τις κινήσεις της Κυβέρνησης, πληθαίνουν. Με ποιο τρόπο εκπληρώθηκε το «…πρώτο ορόσημο…» που αφορά την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου της Κυβέρνησης για την συμμετοχή της στο έργο του αεροδρομίου Καστελίου, όπως είπε ο αρμόδιος Υπουργός στη Βουλή απαντώντας σε σχετική Ερώτησή μου; Πραγματοποιήθηκε η εκταμίευση της δόσης του δανείου της ΕΤΕπ και αν ναι, πότε; Πότε συγκροτήθηκε η κοινή επιτροπή των Υπουργείων Άμυνας και Υποδομών για την διασαφήνιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της έκτασης του αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης; Πότε αναμένεται να ολοκληρώσει τις εργασίες της; Γιατί δεν εκλήθη ο Δήμος Ηρακλείου ως ιδιοκτήτης του 1/3 περίπου της έκτασης, στην συγκεκριμένη επιτροπή;».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη:

«Υπενθυμίζεται ότι στις 23/01/2020 ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπέγραψε με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων τη δανειακή σύμβαση για τη συγχρηματοδότηση από τη μεριά της ΕΤΕπ, της κατασκευής του νέου διεθνούς αεροδρομίου Ηρακλείου Κρήτης ύψους 180.000.000 ευρώ στη τοποθεσία Καστελίου.

Στην Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, γίνεται ειδική αναφορά στο ότι σύμφωνα με την EΤΕπ, η ελληνική κυβέρνηση όφειλε εντός 11 μηνών από την έναρξη της σύμβασης παραχώρησης για το αεροδρόμιο Καστελίου, μέσα από μια δικές της ενέργειες, να παρέχει μια ένδειξη (reference) της δέσμευσης της να καταστρώσει ένα σχέδιο για την ανάπλαση της έκτασης του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης». Ταυτόχρονα, ως δεύτερο ορόσημο, 24 μήνες μετά την έναρξη της σύμβασης παραχώρησης, η κυβέρνηση όφειλε να έχει διασαφηνίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εν λόγω έκτασης και να έχει κατοχυρώσει τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των κατόχων της γης.

Με δεδομένο ότι η εξασφάλιση της χρηματοδότησης αυτού του τόσο σημαντικού έργου για την ανάπτυξη της Κρήτης τίθεται εν αμφιβόλω ο Χάρης Μαμουλάκης ζητάει διευκρινίσεις από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, ενώ ταυτόχρονα τον καλεί να καταθέσει στη Βουλή την απόφαση συγκρότησης της κοινής Επιτροπής των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών και Άμυνας που θα διευκρινίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης, καθώς επίσης και την σύμβαση για την χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων του αεροδρομίου Καστελίου. Μια σύμβαση που εδώ και δυο χρόνια, παρά τις επανειλημμένες Ερωτήσεις του Χάρη Μαμουλάκη αρνείται να αποκαλύψει, προκαλώντας εύλογες ανησυχίες για το περιεχόμενό της».

(φωτογραφία: Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια