Ηράκλειο

Ειδικευόμενοι Ψυχιατρικής ΠΑΓΝΗ: «Αδυνατούμε να πάρουμε άδεια γιατί δεν φτάνουμε»

Επιστολή με αφορμή την κάλυψη των εμβολιαστικών κέντρων από ειδικευόμενους Ψυχιατρικής

Επιστολή των ειδικευόμενων της Ψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ προς την Ιατρική Υπηρεσία ΠΑΓΝΗ με θέμα την κάλυψη των εμβολιαστικών κέντρων από ειδικευόμενους Ψυχιατρικής.

Όπως αναφέρουν:

Οι ειδικευόμενοι της Ψυχιατρικής κλινικής ΠΑΓΝΗ όπως όλοι οι ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι του νοσοκομείου καλούμαστε από το Μάιο να καλύψουμε με βάρδιες τα εμβολιαστικά κέντρα του νοσοκομείου, ευθύνη που όφειλε να αναλάβει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και δεν έχει θέση σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο που εκπαιδεύει νέους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων. Αντίθετα επιλέχθηκε για άλλη μια φορά η εύκολη λύση της κάλυψης από το ήδη υπάρχον προσωπικό όπως έγινε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας με τις κλινικές και τα ΤΕΠ covid. Η στελέχωση αυτή έγινε χωρίς καμία προετοιμασία και εκπαίδευση για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες ή αντενδείξεις εμβολίων, πέρα από κάποια εγχειρίδια που μας απεστάλησαν τα οποία οφείλαμε με δικιά μας ευθύνη και μόνο να μελετήσουμε. Η εκπαίδευση αυτή ήταν ακόμα πιο επιβεβλημένη στη δικιά μας περίπτωση που η αντιμετώπιση μιας πιθανής ανεπιθύμητης ενέργειας πχ αλλεργίας δεν αποτελεί καθημερινή πρακτική για τους ειδικευόμενους ψυχιάτρους.

Η υποστελέχωση της Ψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ (3 ενεργοί επιμελητές και η διευθύντρια της κλινικής έχουν μείνει πια) σε συνδυασμό με τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των δύο νομών που εξυπηρετεί, καθώς και οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις σε διορισμούς συναδέλφων που βρίσκονται στη λίστα αναμονής της ειδικότητας εντατικοποιεί ακόμα περισσότερο τη δουλειά μας και καθιστά την κάλυψη των αναγκών της κλινικής (Οξέα, Βραχεία, διασυνδετική ψυχιατρική, κινητή μονάδα) αλλά και της εκπαίδευσής μας (rotation Παθολογίας και νευρολογίας, εκπαιδευτικό πρόγραμμα) πρακτικά αδύνατη.

Σε αυτή την κατάσταση έρχεται να προστεθεί η κάλυψη των εμβολιαστικών κέντρων μάλιστα εν μέσω καλοκαιριού όπου μετά από ένα χρόνο αναστολής αδειών αδυνατούμε να πάρουμε την άδεια που δικαιούμαστε όχι πια με οδηγία του Υπουργείου, αλλά γιατί δεν φτάνουμε! Δεν είναι άραγε σπατάλη δυναμικού όταν ψυχίατροι καλύπτουν βάρδιες στο εμβολιαστικό κέντρο την ίδια στιγμή που δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της ειδικότητάς τους;

Τέλος, όπως έχουν καταγγείλει και άλλοι συνάδελφοι, το ίδιο το πρόγραμμα κάλυψης των εμβολιαστικών κέντρων μας ανακοινώνεται τελευταία στιγμή, ορισμένες φορές μία μέρα πριν την προκαθορισμένη μας βάρδια και χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν σε αυτό το πρόγραμμα του εκάστοτε ειδικευόμενου (ο οποίος μάλλον οφείλει να είναι ανά πάσα ώρα και στιγμή διαθέσιμος) και της κλινικής (ρεπό, ιατρεία, κινητή μονάδα, ξενώνας). Μάλιστα σε αντίστοιχη καταγγελία συναδέλφων άλλης κλινικής, η ευθύνη μετακλήθηκε στις γραμματείες των τμημάτων. Μάλιστα όσον αφορά στην αδυναμία κάλυψης των βαρδιών λόγω υπερεφημέρευσης η απάντηση ήταν εν μέσως πλην σαφώς απειλή για νομικές επιπτώσεις.

Δεν είναι δυνατόν ολόκληρα τμήματα του νοσοκομείου να καλύπτονται μέσω της υπερεργασίας των εργαζομένων είτε από φιλότιμο ή από την απειλή.

Οι ειδικευόμενοι δεν έχουν θέση στα εμβολιαστικά κέντρα.

Ζητάμε να απαλλαγούμε από τα αλλότρια καθήκοντα που δεν άπτονται της ειδικότητάς μας και παρεμποδίζουν τη λειτουργία της κλινικής και την εκπαίδευσή μας.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια