Ηράκλειο

Ευθύμιος Λέκκας από το Αρκαλοχώρι: Δεν απέκλεισε σεισμό 5,2 Ρίχτερ - Προσοχή στα παλιά σπίτια

"Τα μεγέθη θα είναι περίπου τα ίδια με αυτά που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και σιγά σιγά θα αποσβηστούν"

Στο Αρκαλοχώρι του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, παρουσία του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιου Λέκκα και του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελέντη, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, με φόντο την έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, τους τελευταίους δύο μήνες, που έχει προβληματίσει φορείς και κατοίκους.

Η συνεδρίαση έγινε με στόχο τη διερεύνηση της κατάστασης και την λήψη απόφασης για τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν, όπως και τις δράσεις που πρέπει να αναπτυχθούν στο μέλλον «προκειμένου να καταστήσουμε την Κρήτη αλώβητη όχι μόνο για τους σεισμούς, αλλά και τα υπόλοιπα καταστροφικά φαινόμενα», όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Ευθ. Λέκκας: Δεν απέκλεισε σεισμό 5,2 Ρίχτερ

Αν και ο κ. Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά το φαινόμενο (το οποίο πάντως σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία αναμένεται να συνεχιστεί για το επόμενο διάστημα) δεν απέκλεισε μια ακραία- όπως την χαρακτήρισε- περίπτωση σεισμικής δόνησης της τάξης των 5,2 ή και 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

«Σύμφωνα με τα δεδομένα της επίσημης επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου, στην οποία συμμετέχουν 20 επιστήμονες από όλα τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και τους οργανισμούς, έχουμε να κάνουμε με μια δραστηριότητα σε εξέλιξη, η οποία ίσως διαρκέσει για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμα. Το σημαντικό είναι ότι τα μεγέθη θα είναι περίπου τα ίδια με αυτά που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και σιγά σιγά θα αποσβηστούν. Βέβαια αφήσαμε και μια ακραία περίπτωση, για κάποιο λίγο μεγαλύτερο σεισμό ο οποίος μπορεί να είναι στα 5,2 ή στα 5,3 Ρίχτερ, ο οποίος ωστόσο δεν θα έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις στο περιβάλλον», ανέφερε ο κ. Λέκκας.

Σχετικά με την κατάσταση των δημόσιων κτιρίων ο κ. Λέκκας διευκρίνισε ότι ο αντισεισμικός κανονισμός που υφίσταται για 40 χρόνια, είναι από τους καλύτερους παγκόσμια και πως τα σύγχρονα κτίρια έχουν δείξει, ότι αντέχουν.

«Στη Σάμο με ένα σεισμό της τάξης των 7 βαθμών, δεν υπέστη βλάβη κανένα σύγχρονο κτίριο, την ώρα που στην Τουρκία κατέρρευσαν εκατοντάδες κτίρια. Έχουμε να κάνουμε με ένα δομημένο ιστό, ο οποίος είναι φοβερά ανθεκτικός. Εδώ βεβαίως το πρόβλημα έγκειται στα παλιά σπίτια, τα οποία μετά βίας θα μπορούσαν να αντέξουν μια δεκαετία ακόμη και χωρίς σεισμούς. Σε αυτά έχουν καταγραφεί ζημιές, κάτι που ήταν αναμενόμενο», δήλωσε ο κ. Λέκκας .

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε ότι αποτελεί χρέος η συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή, συμπληρώνοντας πως «θα υπάρξει το καλύτερο αποτέλεσμα για τους ανθρώπους που ενδεχομένως έχουν προβλήματα με τα σπίτια τους». Ο κ. Αρναουτάκης είπε ότι θα περάσει από την περιοχή και η δευτεροβάθμια επιτροπή, προκειμένου να υπάρξει μια τελική αποτύπωση του προβλήματος και αμέσως μετά θα διεκδικηθούν όσα χρειάζονται, από την κεντρική εξουσία.

Μη κατοικίσιμα 71 κτίσματα

Ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Εμμανουήλ Φραγκάκης αναφέρθηκε στην αγωνία και την ταλαιπωρία που βιώνουν οι πολίτες του δήμου, εξηγώντας ότι στις περιπτώσεις που έχει κριθεί ότι τα σπίτια κάποιων πολιτών δεν είναι κατοικήσιμα, υπάρχει μέριμνα φιλοξενίας τους σε ξενοδοχεία στο Αρκαλοχώρι και το Καστέλι. «Προς το παρόν οι έλεγχοι έχουν δείξει ότι μη κατοικήσιμα σε αυτή τη φάση είναι 71 κτίσματα. Είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε τη συνεργασία που πρέπει με τους αρμόδιους φορείς, ενώ βασικό ζητούμενο είναι να μην συγχύζεται με όσα ακούει ο κόσμος. Για το λόγο αυτό η σημερινή συνεδρίαση είναι πολύ σημαντική», τόνισε ο κ. Φραγκάκης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια