Ηράκλειο

Αγωνία για τους σεισμούς στο Δήμο Μινώα – Κρίσιμη συνεδρίαση με τον Ευθύμιο Λέκκα

Συνεδριάζει το Συντονιστικό της Περιφέρειας - Ανησυχία τα παλιά κτίσματα

Κρίσιμη για τους σεισμόπληκτους κατοίκους του δήμου Μινώα Πεδιάδας και κυρίως του Σαμπά, που υποφέρουν διαμένοντας μέσα στα αυτοκίνητά τους νιώθοντας τρόμο και έντονη ανασφάλεια για το ενδεχόμενο ενός επόμενου μεγάλου σεισμού στην περιοχή τους, θεωρείται η συνεδρίαση του Παγκρήτιου Συντονιστικού της Περιφέρειας Κρήτης. 

Μεγάλος προβληματισμός για τη σωρευτική επιβάρυνση των πολύ παλαιών κτίσματων τα οποία χρησιμοποιούνται - κατοικούνται στην ευρύτερη περιοχή Αρκαλοχωρίου - Καστελίου προκύπτει από τις τοποθετήσεις των επιστημόνων στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου με τη συμμετοχή τόσο του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιου Λέκκα όσο και του Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ακή Τσελέντη.

Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν στοιχεία για τη δραστηριότητα των ρηγμάτων του Θραψανού και του Καστελίου τα οποία δίνουν τους σεισμούς που έχουν αναστατώσει την περιοχή. Αίσθηση προκαλεί και η επισήμανση των επιστημόνων για την έμφαση που πρέπει να δοθεί και στην περίπτωση του Ηρακλείου για τα κτίσματα στην παλιά πόλη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής του δήμου Μινώα Πεδιάδας, ξεκινούν οι αιτήσεις για την εξέταση αποζημιώσεων στους κατοίκους.

Από τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας καλούνται οι κάτοικοι, οι κύριες οικίες των οποίων επλήγησαν από τον σεισμό της 24ης Ιουλίου, να υποβάλουν αίτηση έως και την Τρίτη 10 Αυγούστου. Στην αίτηση θα πρέπει να περιγράφονται οι ζημιές που έγιναν, αποδεικνυόμενες και από συνημμένο φωτογραφικό υλικό ή/και πόρισμα αρμόδιας Αρχής (ΔΑΕΦΚ, Πυροσβεστική Υπηρεσία, κ.λπ.), προκειμένου ακολούθως να πραγματοποιηθεί αυτοψία από τις αρμόδιες επιτροπές του Δήμου και να υποβληθεί σχετικό αίτημα προς το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης βάσει του νομικού διατάγματος 57/1993 και της με αρ. 33862/6-5-2019 ΚΥΑ.


Διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με την υπ. αρ. 66511/25.9.2019 εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, οι δικαιούχοι για α) το επίδομα πρώτων βιοτικών αναγκών και β) το επίδομα αντιμετώπισης απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και αντικατάστασης οικοσκευής πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
* Το επίδομα πρώτων βιοτικών αναγκών αφορά στην εφάπαξ χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στους πολίτες, μόνο όταν το κτήριο στο οποίο διαβιούν και χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία πλήττεται από φυσική καταστροφή και η παραμονή τους σε αυτό θεωρείται αδύνατη, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη για κάλυψη των πρώτων στοιχειωδών αναγκών τους (π.χ. προσωρινή διαμονή, διατροφή, ρουχισμός).
* Το επίδομα για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και αντικατάστασης οικοσκευής αφορά στην εφάπαξ χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στους πολίτες μόνο όταν το κτήριο στο οποίο διαβιούν και χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία πλήττεται από φυσική καταστροφή, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη τόσο για την αντικατάσταση πραγμάτων (π.χ. ρούχα, κλινοστρώματα, έπιπλα) ή/και ηλεκτρικών συσκευών απαραίτητων για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης, όσο και για την κάλυψη απλών επισκευαστικών εργασιών που καθιστούν την κατοικία λειτουργική με την έννοια ότι, για την εκτέλεσή τους, δεν απαιτείται έκδοση καμίας οικοδομικής άδειας ούτε έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας (π.χ. αλλαγή ειδών υγιεινής, ντουλαπιών κουζίνας, ντουλαπιών υπνοδωματίων, κουφωμάτων, πλακακιών).

Απαιτούμενα γενικά δικαιολογητικά

Παρακάτω, στην ανακοίνωση του Δήμου Μινώα Πεδιάδος περιγράφονται τα ακόλουθα γενικά δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβάλουν οι σεισμόπληκτοι δημότες:
- Αίτηση δικαιούχου (παρέχεται από τον Δήμο).
- Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας.
- Αποδεικτικό ότι η πληγείσα κατοικία είναι κύρια κατοικία.
- Τελευταίο αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης (Ε1) και εκκαθαριστικό, αντίγραφο Ε9, λογαριασμός ΔΕΗ, μισθωτήριο συμβόλαιο (για ενοικιαζόμενες οικίες).
- Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
- Πόρισμα ελέγχου/αυτοψίας κτηρίου αρμόδιας Αρχής (ΔΑΕΦΚ, Πυροσβεστικής, κ.λπ.) [εφόσον υπάρχει].
- Φωτοαντίγραφο πρώτης σελίδας τραπεζικού λογαριασμού με εμφανή τον αριθμό ΙΒΑΝ.
- Υπεύθυνη δήλωση για περίπτωση συνιδιοκτησίας (παρέχεται από τον Δήμο).
- Σχετικό φωτογραφικό υλικό με τις ζημιές που έχει υποστεί η κύρια οικία.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Γραμμή του Δημότη, στο τηλέφωνο 28913/40.143 (από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 9 το πρωί έως 2 το μεσημέρι).
Οι αιτήσεις των πολιτών μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται στα δημοτικά καταστήματα Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Θραψανού.
Επισημαίνεται πως, σε ό,τι αφορά τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημίες από τον σεισμό, αυτοί θα πρέπει να απευθύνονται στην Περιφέρεια Κρήτης/Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.
Να σημειωθεί ότι στις 10 Αυγούστου λήγει η διορία των αιτημάτων για έλεγχο κτηρίων. Συγκεκριμένα, την Τρίτη 10 Αυγούστου ορίστηκε ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αναφορών/αιτημάτων από τους πολίτες για την εμφάνιση ρωγμών σε κτίσματα, προκειμένου για γίνουν οι έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα.

Ζητούν έκτακτη χρηματοδότηση

Με κοινή κοινοβουλευτική αναφορά προς τον υπουργό Εσωτερικών, ο αν. τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, και οι βουλευτές Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης καταθέτουν την επιστολή του δημάρχου Μινώα Πεδιάδας, με την οποία ζητείται έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου, ώστε να προχωρήσει στην άμεση άρση της επικινδυνότητας και στις αναγκαίες επισκευαστικές εργασίες κτηρίων και υποδομών που επλήγησαν από τον πρόσφατο σεισμό. Οι βουλευτές ζητούν ενημέρωση από τον υπουργό Εσωτερικών σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί έτσι ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

κεντρική φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια