Ηράκλειο

Σύσκεψη στο ΠΑΓΝΗ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Ζήτησε πιο γρήγορους εμβολιασμούς στην Κρήτη

Υποδοχή του πρωθυπουργού με... υπόμνημα στο νοσοκομείο

Μετά το Σπήλι Ρεθύμνου, στο ΠΑΓΝΗ έφτασε στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός όπου συμμετείχε σε σύσκεψη με τη διοικήτρια και τους υποδιοικητές της 7ης Υ.ΠΕ., τις διοικήσεις ΠΑΓΝΗ και Βενιζελείου, τους διευθυντές ιατρικών υπηρεσιών και τους συντονιστές διευθυντές COVID-19 ΠΑΓΝΗ και Βενιζελείου. Ο κ. Μητσοτάκης, κατά την είσοδο του στο νοσοκομείο, μίλησε με ασθενείς που θέλησαν να τον καλωσορίσουν, ενώ είχε την ευκαιρία να τους προτρέψει να μη διστάζουν να εμβολιαστούν, επαναλαμβάνοντας το κεντρικό μήνυμα της επίσκεψής του «προστατευόμαστε, εμβολιαζόμαστε, βγαίνουμε νικητές».

Ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι η εμβολιαστική προσπάθεια θα πρέπει να ενταθεί, ενώ ζήτησε προς αυτή την κατεύθυνση, τη βοήθεια των γιατρών, προκειμένου όπως τόνισε, να μιλήσουν για την πραγματικότητα της νόσου μέσα στα νοσοκομεία, όσους μέχρι σήμερα βλέπουν διστακτικά ή με φόβο τον εμβολιασμό.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι από σήμερα και κάθε μέρα θα διεξάγονται 110 χιλιάδες τεστ που θα ενισχύσουν την επιδημιολογική παρατήρηση ενώ αναφερόμενος στην Κρήτη, είπε ότι οι εμβολιασμοί θα πρέπει να τρέξουν ακόμη γρηγορότερα, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι υπολείπεται αριθμητικά σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

«Δε θεωρώ ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης. Γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά τις τραγικές συνέπειες και ότι η μόνη προστασία μας είναι ο εμβολιασμός» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης που διευκρίνισε ότι πέραν της δυνατότητας εμβολιασμού από κινητές μονάδες σε απομακρυσμένες περιοχές, θα υπάρξουν μονάδες εμβολιασμού και σε μεγάλα ξενοδοχεία για τον εμβολιασμό εργαζομένων.

Για τους υγειονομικούς, ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει στις περιπτώσεις που δεν εμβολιάζονται να ληφθούν μέτρα, αν και όπως πρόσθεσε «το ζητούμενο σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα, δεν θα ήταν η λήψη μέτρων αλλά να πειστούν οι εργαζόμενοι ότι είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι μέσω της ατομικής ευθύνης, χτίζεται η συλλογική αλληλεγγύη ενώ έκανε αναφορά στην συνεργασία μεταξύ των φορέων που ενισχύουν τη δύσκολη προσπάθεια που επιχειρείται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Ο κ. Μητσοτάκης στη διάρκεια της σύσκεψης ενημερώθηκε για την πορεία των υγειονομικών μονάδων του νησιού και διευκρίνισε ότι για την Κυβέρνηση «η υγεία αποτελεί προτεραιότητα».

Η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης αναφέρθηκε στην ανάγκη να διευρυνθεί η εμβολιαστική κάλυψη, ενημερώνοντας τον Πρωθυπουργό για την πορεία των εμβολιασμών στην Κρήτη, τις αυξημένες νοσηλείας το τελευταίο διάστημα, αλλά και την προσπάθεια περαιτέρω ενίσχυσης με προσωπικό και εξοπλισμό, των νοσοκομείων του νησιού.

Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταυρος Αρναουτάκης που ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη, η Κρήτη σε υγειονομικό επίπεδο να βοηθηθεί μέσω του ταμείου ανάκαμψης, συμπληρώνοντας ότι και η Περιφέρεια επιχειρεί προς μια κατεύθυνση κάλυψης των αναγκών των Κρητικών οι οποίοι δεν θα πρέπει να χρειάζονται, όπως τόνισε, οποιαδήποτε μετακίνηση σε νοσοκομεία της Αθήνας.

Το υπόμνημα των εργαζομένων
Ωστόσο, οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ “υποδέχονται” τον πρωθυπουργό με στάση εργασίας  κάνοντας λόγο για «φιέστα που δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης».

Μάλιστα σε υπόμνημά τους προς τον πρωθυπουργό αναφέρουν:

«Ενάμιση χρόνος πανδημίας δεν αξιοποιήθηκε για την ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας, με αποτέλεσμα να παραμένουν οι χρόνιες σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, υποδομών και εξοπλισμού και να μην είναι το νοσοκομείο μας κατάλληλα προετοιμασμένο απέναντι στο τέταρτο κύμα.

Ανησυχητική είναι η κατακόρυφη αύξηση των νοσηλευόμενων κρουσμάτων στα νοσοκομεία της Κρήτης τις τελευταίες εβδομάδες (αύξηση κατά τουλάχιστον 150% σε ένα μήνα). Σε αυτό συνετέλεσε η χαλάρωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας σε πλοία, αεροπλάνα, χώρους δουλειάς, ΜΜΜ κλπ.

Προκειμένου να δημιουργηθούν κλίνες COVID, κλινικές (όπως η Νεφρολογική και η Παιδοχειρουργική) έχουν συρρικνωθεί από την αρχή της πανδημίας, ενώ πριν λίγες μέρες δεσμεύθηκαν εκ νέου θάλαμοι τμημάτων και μετατράπηκαν σε COVID. Γιατροί όλου του παθολογικού τομέα καλούνται μέσα στο καλοκαίρι να καλύψουν και πάλι με επιπλέον εφημερίες τις μονάδες κορονοϊού, χωρίς μάλιστα να έχει εξασφαλιστεί αύξηση της χρηματοδότησης για την αποζημίωση του συνόλου των πρόσθετων εφημεριών, με αποτέλεσμα η πληρωμή των εφημεριών του Ιουνίου των ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ του ΠΑΓΝΗ να είναι μειωμένη κατά 30% «λόγω μη επαρκούς πίστωσης».

Κενές εξακολουθούν να είναι περίπου 680 οργανικές μόνιμες θέσεις προσωπικού στο ΠΑΓΝΗ (μεταξύ των οποίων 338 κενά στη νοσηλευτική υπηρεσία, 57 σε ιατρικό προσωπικό, 53 σε προσωπικό καθαριότητας, 36 σε προσωπικό εστίασης κοκ).

Ένα μέρος των κενών καλύφθηκε προσωρινά κατά τη διάρκεια της πανδημίας με προσλήψεις επικουρικών. Στο ΠΑΓΝΗ υπηρετούν 646 συμβασιούχοι (ΙΔΟΧ, ΙΔΑΧ, επικουρικοί, έκτακτοι, ΟΑΕΔ). Η λήξη 284 συμβάσεων μέχρι τέλη του έτους θα επιφέρει σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας στα υποστελεχωμένα τμήματα και θα αυξήσει την εργασιακή ανασφάλεια των συναδέλφων.

Λόγω υποστελέχωσης έχει αυξηθεί η εντατικοποίηση της δουλειάς. Κανόνας έχουν γίνει οι διπλοβάρδιες (πρωί-νύχτα) των νοσηλευτών, η υπερεφημέρευση των γιατρών, η ταυτόχρονη κάλυψη πολλαπλών τμημάτων από καθαρίστριες, μεταφορείς και τεχνολόγους. Ενώ χρωστούνται δεκάδες ρεπό και άδειες στον καθένα μας, η νέα αύξηση των αναγκών σε προσωπικό στις μονάδες κορονοϊού περιορίζει τις μέρες ανάπαυσης και διακοπών.

Ο περιορισμός των non-COVID λειτουργιών του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει οδηγήσει σε καθυστέρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία χιλιάδων ασθενών. Λόγω της μείωσης των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων κατά τη διάρκεια των τριών προηγούμενων κυμάτων, οι αναμονές για ραντεβού με γιατρό είναι πολύμηνες και στις λίστες χειρουργείου του ΠΑΓΝΗ περιλαμβάνονται περίπου 5000 ασθενείς.

Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) παραμένει υποβαθμισμένη και υποστελεχωμένη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ούτε να παρέχει επαρκείς υπηρεσίες πρόληψης ούτε να συνεισφέρει επαρκώς στην παρακολούθηση χρονίως πασχόντων, ήπιων κρουσμάτων και εμβολιασμένων.

Λόγω των ελλείψεων της ΠΦΥ, λειτουργούν εμβολιαστικές γραμμές και στο νοσοκομείο μας, οι οποίες στελεχώνονται με το υπάρχον ελλιπές (αριθμητικά) προσωπικό. Γιατροί υποχρεώνονται σε βάρδιες στα εμβολιαστικά κέντρα, χωρίς να υπάρχει νομοθετική ρύθμιση (ΦΕΚ) που να προβλέπει την αποζημίωσή τους για τις απογευματινές βάρδιες τις καθημερινές (εργάσιμες) μέρες.

Εν τω μεταξύ υστερεί και η υπεύθυνη -με ευθύνη του κράτους- στοχευμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του προσωπικού, που έχει δισταγμούς απέναντι στον εμβολιασμό, ώστε να απαντηθούν ερωτηματικά και να ξεπεραστούν φόβοι. Η επιβολή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού χωρίς να προηγηθεί προσπάθεια πειθούς και χωρίς να συνοδεύεται από μέτρα θωράκισης των νοσοκομείων, γεννά αγανάκτηση, σπέρνει τη διχόνοια μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων και φέρνει αγωνία για τις κυρώσεις (αναστολή άνευ αποδοχών).

Όσον αφορά τις νέες κλίνες ΜΕΘ, δεν έχουν προκηρυχθεί νέες θέσεις μόνιμων νοσηλευτών για τη στελέχωσή τους, η οποία γίνεται με μετακινήσεις λίγων μόνιμων και με επικουρικούς και νεοπροσληφθέντες ειδικευόμενους νοσηλευτές, που δεν έχουν ακόμη την κατάλληλη εμπειρία και εκπαίδευση. Επίσης, οι κλίνες ΜΕΘ εξακολουθούν να υπολείπονται των αναγκών, αφού το ΠΑΓΝΗ δέχεται εισαγωγές από όλη την Κρήτη και το νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Πρόβλημα αντιμετωπίζουν επίσης γονείς υγειονομικοί (ειδικά οι μονογονεϊκές οικογένειες) που τα παιδιά τους νοσούν με COVID-19, αφού συνιστάται παραμονή στην εργασία εφόσον είναι εμβολιασμένοι και ασυμπτωματικοί. Δεν δικαιούνται πλέον ούτε άδεια καραντίνας ούτε πρόσθετες ημέρες άδειας ασθενείας τέκνου, πέρα από τις μόλις 4 εργάσιμες μέρες μετ’ αποδοχών (8 οι μονογονεϊκές) που δικαιούνται συνολικά ανά έτος.

Πάνω από 70 συνάδελφοι έχουν νοσήσει με COVID-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως και χιλιάδες άλλοι υγειονομικοί σε όλο τον κόσμο. Αποδεικνύεται ότι εργαζόμαστε σε ένα ανθυγιεινό περιβάλλον, παρόλο που οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε ενταχθεί στα ΒΑΕ. Στα φαινόμενα ενδονοσοκομειακής διασποράς συνέβαλαν η απουσία τακτικά επαναλαμβανόμενων τεστ του προσωπικού, η παραμονή στην εργασία υγειονομικών με μετρίου κινδύνου έκθεση, η ανεπάρκεια μέσων ατομικής προστασίας (τουλάχιστον τους πρώτους μήνες της πανδημίας), οι μετακινήσεις εργαζομένων μεταξύ COVΙD και non–COVID τμημάτων.

Τα προβλήματα αυτά είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής κρατικής υποχρηματοδότησης της υγείας. Μάλιστα, εν μέσω πανδημίας, μειώθηκε το ανώτατο πλαφόν δαπανών για το Υπουργείο Υγείας και η χρηματοδότηση της ΠΦΥ στον κρατικό προϋπολογισμό του 2021. Παράλληλα επεκτείνονται οι συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα υγείας, με την ανάθεση μεγάλου μέρους της επέκτασης των υποδομών και της αγοράς εξοπλισμού των νοσοκομείων σε μεγάλους «φιλανθρωπικούς» ομίλους, με την παραχώρηση των πλυντηρίων του ΠΑΓΝΗ σε ιδιώτες κοκ.

Θεωρούμε αναγκαία -παράλληλα με την επιτάχυνση των εμβολιασμών- την άμεση λήψη μέτρων ενίσχυσης των δημόσιων δομών υγείας, ώστε να ανταποκρίνονται στην περίθαλψη τόσο των κρουσμάτων όσο και των υπόλοιπων ασθενών. Διεκδικούμε:

Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της υγείας

Άμεσες προσλήψεις ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας

Σύγχρονοι οργανισμοί νοσοκομείων με αύξηση των οργανικών θέσεων, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που εργάζονται στις μονάδες υγείας-Όχι επαναφορά των εργολάβων

Ανάπτυξη νέων πλήρως στελεχωμένων και εξοπλισμένων κλινών ΜΕΘ

Ενίσχυση της ΠΦΥ με μόνιμο προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό, και υγειονομικό υλικό

απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού

Άμεση ενίσχυση εμβολιαστικών κέντρων με προσωπικό και εξοπλισμό

Ενημέρωση του υγειονομικού προσωπικού και του πληθυσμού για την αναγκαιότητα, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων

Ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες

Τακτικά επαναλαμβανόμενα τεστ του υγειονομικού προσωπικού

Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας

Να σταματήσουν οι μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ τμημάτων και δομών

Να βγαίνουν σε καραντίνα όλοι οι συνάδελφοι (εμβολιασμένοι και μη) που αποτελούν στενές επαφές κρουσμάτων

Επαναφορά της πλήρους λειτουργίας όλων των κλινικών, των τακτικών ιατρείων και τακτικών χειρουργείων, ώστε να παρέχονται πλήρεις υπηρεσίες περίθαλψης σε όλους τους ασθενείς

Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού

Μέριμνα για πρόσθετες ημέρες άδειας ασθενείας τέκνων σε γονείς, των οποίων τα παιδιά έχουν προσβληθεί από COVID, μέχρι την πλήρη ανάρρωσή τους. Μέριμνα για περισσότερες ετήσιες ημέρες άδειας ασθενείας τέκνων σε εργαζόμενους γονείς μονογονεϊκών οικογενειών».

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο γγ Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκη, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο βουλευτής Μάξιμος Σενετάκης και τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Σε ανακοίνση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για την περιοδεία του πρωθυπουργού στην Κρήτη αναφέρεται:

Οι φιέστες που στήθηκαν σε εμβολιαστικές μονάδες σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο και στο ΠΑΓΝΗ με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στην Κρήτη δεν μπορούν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την καθυστέρηση των εμβολιασμών του πληθυσμού, για τα υγειονομικά πρωτόκολλα-λάστιχο κατ’ εντολή του τουριστικού – ξενοδοχειακού κεφαλαίου εν μέσω μετάδοσης της πιο επικίνδυνης «μετάλλαξης Δ», για τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς και ΜΜΜ.

Ταυτόχρονα δια στόματος πρωθυπουργού η κυβέρνηση πάλι επικαλείται την ατομική ευθύνη σε σχέση με τον εμβολιασμό, ως αποκλειστικό μέτρο προστασίας του πληθυσμού και απορρίπτει κάθε συζήτηση για θωράκιση των δημόσιων νοσοκομείων και των άλλων υγειονομικών μονάδων, της ΠΦΥ, με ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές. Από κοντά σιγοντάρουν οι περιφερειακές-δημοτικές αρχές που στηρίζουν την πολιτική της.

Είναι υποκριτική η παρουσία του τόσο στην κινητή εμβολιαστική μονάδα του ΕΟΔΥ στο Σπήλι Ρεθύμνου, μέτρο που θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί εδώ και μήνες αλλά και στα εγκαίνια των νέων κλινών ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ που εξακολουθούν να υπολείπονται των αναγκών, αφού το ΠΑΓΝΗ δέχεται εισαγωγές από όλη την Κρήτη και το νοτιοανατολικό Αιγαίο. Επιπλέον δεν έχει προσληφθεί το μόνιμο προσωπικό που θα τις στελεχώσει.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, οι νέοι της Κρήτης να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να στρέψουν οργανωμένα και πιο μαζικά την πάλη τους για μέτρα ουσιαστικής προστασία της υγείας και της ζωής τους, για ζωή και δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα.

Έστω και τώρα η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις διεκδικήσεις των υγειονομικών, των εργατικών σωματείων και άλλων μαζικών φορέων.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια