Ηράκλειο

Με στάση εργασίας «υποδέχονται» τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ

«Με μεγάλη καθυστέρηση «θυμήθηκε» ο κ. Μητσοτάκης ότι στον «Χάρτη Υγείας» βρίσκεται και η Κρήτη»

Το ΠΑΓΝΗ επισκέπτεται την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός τον οποίο «υποδέχονται» με στάση εργασίας οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου που κάνουν λόγο για «φιέστα που δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης».

Όπως αναφέρει το Σωματείο εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ:

«Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ προκηρύσσει 3ωρη Στάση Εργασίας, την Παρασκευή 30 Ιουλίου από τις 12μ έως τις 3μμ και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κεντρικό σαλόνι του νοσοκομείου.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο ΠΑΓΝΗ και η "φιέστα" που προετοιμάζεται δεν μπορούν να αποκρύψουν τις ευθύνες της κυβέρνησης για τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Υγείας και σε όλες τις δημόσιες μονάδες Υγείας, την εντατικοποίηση της δουλειάς των υγειονομικών, την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας.

Η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο ΠΑΓΝΗ βρίσκει το νοσοκομείο μας απροετοίμαστο μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας απέναντι στη νέα ανησυχητική αύξηση των αναγκών νοσηλείας κρουσμάτων.

Συρρικνώνονται και συγχωνεύονται εκ νέου κλινικές, προκειμένου να μετατραπούν θάλαμοί τους σε κλίνες COVID. Οι εργαζόμενοι είναι εξουθενωμένοι από τα εξαντλητικά ωράρια και τις συνεχείς μετακινήσεις για το «μπάλωμα» των εκατοντάδων κενών. Λόγω υποστελέχωσης, κανόνας έχουν γίνει οι διπλοβάρδιες (πρωί-νύχτα) των νοσηλευτών, η υπερεφημέρευση των γιατρών για την κάλυψη των μονάδων κορωνοϊού και των εμβολιαστικών κέντρων, η ταυτόχρονη κάλυψη πολλαπλών τμημάτων από καθαρίστριες, μεταφορείς και τεχνολόγους, ενώ χρωστούνται δεκάδες ρεπό και άδειες στον καθένα μας. Οι 640 κενές οργανικές θέσεις του νοσοκομείου δεν μπορούν να καλυφθούν με εργαζόμενους με ημερομηνία λήξης. Ένα μέρος μόνο των κενών καλύφθηκε προσωρινά κυρίως με προσλήψεις επικουρικών, ενώ 284 συμβάσεις λήγουν μέχρι το τέλος του έτους. Όσον αφορά τις νέες κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από το ίδρυμα Νιάρχος, εξακολουθούν να υπολείπονται των αναγκών, ενώ δεν προκηρύχθηκαν νέες θέσεις μόνιμων νοσηλευτών για να τις στελεχώσουν.

Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την υποχρηματοδότηση της υγείας, που έχει σαν αποτέλεσμα σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, υποδομών και εξοπλισμού, οι οποίες δεν καλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Παράλληλα προχωρούν τα σχέδια για συγχωνεύσεις νοσοκομείων και για επέκταση των συμπράξεων του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα υγείας (π.χ. προχωράει η παραχώρηση των πλυντηρίων του ΠΑΓΝΗ σε ιδιώτες).

Η κυβέρνηση επικαλείται διαρκώς την ατομική ευθύνη για τα κύματα της πανδημίας, επιχειρώντας να απαλλαγεί από τις δικές της ευθύνες, για την καθυστέρηση των εμβολιασμών, για την ανεπάρκεια μέτρων προστασίας σε χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα ΜΜΜ, για την απουσία ενίσχυσης των δημόσιων δομών υγείας.  

Η επιβολή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού χωρίς να προηγηθεί προσπάθεια πειθούς και χωρίς να συνοδεύεται από μέτρα θωράκισης των νοσοκομείων, γεννά αγανάκτηση, σπέρνει τη διχόνοια μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων και φέρνει αγωνία για τις κυρώσεις (αναστολή άνευ αποδοχών).

Οι πανηγυρισμοί για την επέκταση της ΜΕΘ και το πρόγραμμα εμβολιασμού, δεν μας ξεγελούν.

Διεκδικούμε:

 -Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας.

 -Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, ΣΟΧ, κλπ.).

 -Ενίσχυση της ΠΦΥ με μόνιμο προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό

 -Απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό

 -Ανάκληση της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας.

 -Ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

 -Κατάργηση της τροπολογίας για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού! Είμαστε ΥΠΕΡ του εμβολιασμού, λέμε όχι στο διαχωρισμό εργαζομένων, στην αναστολή εργασίας και στις απολύσεις.

 -Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

Αγωνιζόμαστε για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, που θα παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης με κριτήριο την καθολική κάλυψη των αναγκών».

Στο πλευρό των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ  τάσσονται και τα ΔΣ των σωματείων:

Συνδικάτο Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Ηρακλείου

Ένωση Ιδιωτικών υπαλλήλων Ηρακλείου

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων γάλακτος τροφίμων και ποτών Ηρακλείου

Σωματείο Ιδιωτικών εκπαιδευτικών «ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ»

Παράρτημα Κρήτης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου

Σύλλογος Ωρομίσθιων – Αναπληρωτών Σχολών ΚΕΤΕΚ-ΤΕΕ ΟΑΕΔ

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου  

Ν. Ηγουμενίδης: Υποκριτική και ετεροχρονισμένη η επίσκεψη Μητσοτάκη σε δομές υγείας της Κρήτης

Σχετικά με την ανακοίνωση της επίσκεψης Μητσοτάκη σε μονάδες υγείας της Κρήτης, αύριο Παρασκευή 30 Ιουλίου, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

««Με πολύ μεγάλη καθυστέρηση «θυμήθηκε» ο κ. Μητσοτάκης ότι στον «Χάρτη Υγείας» της χώρας βρίσκεται και η Κρήτη. Αφού πέτυχε η Κρήτη να ξαναβρεθεί στην καρδιά της τουριστικής περιόδου στο «κόκκινο» και μετά από μια σειρά τεράστιων λαθών στη διαχείριση της πανδημίας αποφασίζει να επισκεφθεί εμβολιαστικά κέντρα, το ΠΑΓΝΗ και την 7η ΥΠΕ. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά θα βρει μια κουβέντα να πει για τα αιτήματα των υγειονομικών, για τους εκατοντάδες ασθενείς με καρκίνο που περιμένουν να χειρουργηθούν εξαιτίας της συμπίεσης των νοσοκομείων, για τους χρονίως πάσχοντες των οποίων τα ραντεβού συνεχώς αναβάλλονται λόγω πάλι της συμπίεσης (covid-οποίησης) των νοσοκομείων. Ή για την συστηματική υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας της Κρήτης που «φρόντισε» ο ίδιος και το «επιτελείο» του  να πετύχει. Ότι θα βρει να πει μια λέξη για όσα άφησε ο ίδιος και το «επιτελικό» του κράτος να διαδραματίζονται σε βάρος της υγείας και των πολιτών της Κρήτης. Και ας ελπίσουμε ότι δεν θα κουνήσει το δάχτυλο στους πολίτες της Κρήτης σε μια ετεροχρονισμένη και υποκριτική επίσκεψη, αλλά και πως δεν θα τολμήσει να μιλήσει και πάλι για «συγχωνεύσεις νοσοκομείων». Ας λάβει από τώρα το μήνυμα ότι τα επικοινωνιακά παιχνίδια του κ. Μητσοτάκη δεν θα έχουν καμία τύχη και δεν θα περάσουν»».

(φωτογραφία: Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια