Σεισμοί στο Δήμο Μινώα: Έχασαν τον ύπνο οι κάτοικοι – Έμειναν ξαφνικά άστεγοι

Ηράκλειο
Σεισμοί στο Δήμο Μινώα: Έχασαν τον ύπνο οι κάτοικοι – Έμειναν ξαφνικά άστεγοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγκαλιά με τον Εγκέλαδο οι κάτοικοι του Δήμου Μινώα- Ψάχνουν λύση για όσους έχουν μείνει άστεγοι

Σε κατάσταση αναβρασμού βρίσκονται κάτοικοι του δήμου Μινώα Πεδιάδος των οποίων τα σπίτια κρίθηκαν από τα ειδικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις παραμονής για το επόμενο διάστημα. Δεκάδες κάτοικοι των χωριών περνούν τις νύχτες τους μέσα στα αυτοκίνητα, ενώ κάποιοι άλλοι παίρνουν τον δρόμο της απομάκρυνσης σε περιοχές που ζουν συγγενικά τους πρόσωπα.

Υπό το βάρος των εξελίξεων και μετά από μέρες που η κατάσταση έχει προκαλέσει φόβο και αγωνία, σήμερα συνεδριάζει το τοπικό Συντονιστικό Όργανο, ενόψει του Σαββάτου που στο Αρκαλοχώρι θα γίνει, παρουσία του προέδρου του ΟΑΣΠ, σύσκεψη του Συντονιστικού της Περιφέρειας Κρήτης για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Η κυρία Δέσποινα, κάτοικος επί δεκαετίες στο σπίτι της στον Σαμπά, για πρώτη νύχτα στη ζωή της προχθές δεν άντεξε ούτε στο κρεβάτι της να ξαπλώσει, από τον φόβο. Ο χαρακτηρισμός του σπιτιού της ως επικίνδυνου για την παραμονή της την κράτησε, όπως λέει, ξάγρυπνη και προβληματισμένη, που μετά από τόσα και τόσα χρόνια, προκειμένου να είναι ασφαλής, να πρέπει να μετακινηθεί στο σπίτι της κόρης της στο Ηράκλειο. Οι επαναλαμβανόμενες δονήσεις και ο φόβος που έχει προκληθεί κρατάει τους κατοίκους ξύπνιους, προκειμένου να μπορούν άμεσα να αντιδράσουν σε οποιαδήποτε δόνηση απειλήσει την ασφάλειά τους.

Την ίδια ώρα, κάλεσμα στην Περιφέρεια Κρήτης να μεριμνήσει για την εξεύρεση χώρου φιλοξενίας οικογενειών που δεν μπορούν να παραμείνουν στα σπίτια τους έκανε ο δήμαρχος Μανόλης Φραγκάκης, που αποκάλυψε, μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV”, ότι μόνο την πρώτη ημέρα των ελέγχων από τα κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών διαπιστώθηκαν 16 σπίτια που πρέπει να εκκενωθούν και τρία που δεν κατοικούνται και πρέπει να κατεδαφιστούν. Ταυτόχρονα, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και ιεροί ναοί, όπως στην περιοχή του Αρχοντικού, όπου το καμπαναριό, στο ενδεχόμενο μιας ακόμη δόνησης, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να καταρρεύσει. Ήδη έχουν ενημερωθεί, όπως τόνισε ο δήμαρχος, οι ενορίες και όσοι ναοί εντοπίζουν προβλήματα να πάψουν να υποδέχονται πιστούς.

Χθες, πάντως, στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με μηχανικούς του υπουργείου και παρουσία μελών της διοίκησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης. Υπό το βάρος των δραματικών εξελίξεων, και μετά από πέντε ημέρες αγωνίας, σήμερα συνεδριάζει για πρώτη φορά το τοπικό Συντονιστικό Όργανο, ενόψει, όπως προαναφέραμε, του Σαββάτου που το περιφερειακό Συντονιστικό θα συνεδριάσει στο Αρκαλοχώρι με την παρουσία του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιου Λέκκα.

Έρχεται ο Ευ. Λέκκας

Την προσοχή τόσο των κατοίκων όσο και της δημοτικής Αρχής του Δήμου Μινώα Πεδιάδος εφιστά ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας. Ο ίδιος, ενόψει της επίσκεψής του στην Κρήτη μεθαύριο Σάββατο, όπου θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, με φόντο τους σεισμούς στην περιοχή του δήμου Μινώα Πεδιάδος, στέλνει προειδοποίηση να αποφεύγονται παλιά σπίτια στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου λόγω των σεισμών. Μιλώντας στο Open εξήγησε και τι ακριβώς ισχύει με το σχέδιο “Εγκέλαδος” για το Ηράκλειο. Διευκρίνισε πως το εν λόγω σχέδιο ουσιαστικά είναι μονίμως ενεργοποιημένο, δεδομένου ότι ο σεισμός είναι ένα φαινόμενο που έρχεται ξαφνικά. Στο Ηράκλειο, όπου παρατηρείται παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα, υπάρχει η εκτίμηση με βάση τα επιστημονικά δεδομένα για έναν σεισμό της τάξης των 5,2 ρίχτερ. «Τα 5,2 ρίχτερ δεν είναι πρόγνωση, είναι εκτίμηση», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Να κηρυχθεί σεισμόπληκτος ο δήμος»

Την κήρυξη του δήμου Μινώα Πεδιάδας σε σεισμόπληκτο ζητούν με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση οι βουλευτές Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Χάρης Μαμουλάκης, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και Υποδομών και Μεταφορών. Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, «μετά τον πρόσφατο σεισμό του Σαββάτου 24 Ιουλίου, έντασης 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο την περιοχή του Αρκαλοχωρίου, κτήρια και εγκαταστάσεις στον δήμο Μινώα Πεδιάδας του νομού Ηρακλείου υπέστησαν ζημιές. Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου πραγματοποίησαν αυτοψία σε κτήρια που επλήγησαν και ακολούθως κατέφτασε κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών, καθυστερημένα, μετά από παρεμβάσεις μας, για τον απαιτούμενο έλεγχο σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια, με σκοπό τον χαρακτηρισμό τους (σήμανση) σε όσα από αυτά απαιτείται. Από την αυτοψία προέκυψε ότι υπήρξαν οικίες οι οποίες υπέστησαν σοβαρές ζημιές και άλλες που χαρακτηρίστηκαν ακατάλληλες για κατοίκηση, αλλά και εκκλησίες και αποθήκες με σοβαρές ζημιές. Επίσης, παλιά κτήρια στην περιοχή κρίθηκαν κατεδαφιστέα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, για την αποκατάσταση των ζημιών, η Πολιτεία προβλέπει χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία δίνονται σε σεισμόπληκτους κατοίκους και επαγγελματίες, με την προϋπόθεση ότι κηρύσσεται σεισμόπληκτη η περιοχή που οριοθετείται ως πληγείσα, βάσει της κείμενης νομοθεσίας».

Για όλα τα παραπάνω οι βουλευτές ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς αν προτίθενται να κηρύξουν σεισμόπληκτο τον δήμο Μινώα Πεδιάδος,, αίτημα και του ίδιου του Δήμου, το οποίο ήδη έχει διαβιβαστεί στα αρμόδια υπουργεία από την Περιφέρεια Κρήτης.

«Να ενημερωθούν οι Κρητικοί για τους σεισμούς»

Την αναγκαιότητα άμεσης ενημέρωσης των πολιτών της Κρήτης, για την επαναλαμβανόμενη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στο νησί, αναδεικνύει με ερώτηση προς τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη ο αν. τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με τη συνυπογραφή όλων των βουλευτών Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και των τομεαρχών Νίκου Παππά και Χρήστου Σπίρτζη. «Επανέρχομαι στο φλέγον αυτό θέμα όπως δεσμεύτηκα, με στόχο να αντιληφθεί η Πολιτεία το μέγεθος της κατάστασης και να ενεργήσει όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις», αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, ο οποίος ως πολιτικός μηχανικός έχει εξειδικευμένες γνώσεις για το ζήτημα, αφού κατέχει σχετικό μεταπτυχιακό δίπλωμα-master στην αντισεισμική προστασία των κτηρίων, τονίζοντας: «Στην Κρήτη έχουμε μάθει να ζούμε με τους σεισμούς και να αντιμετωπίζουμε αυτό το φυσικό φαινόμενο με ψυχραιμία. Απαιτείται όμως και η Πολιτεία να πράττει το καθήκον της και να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της έγκαιρα και αποτελεσματικά».

Στην ερώτηση τονίζεται ότι η επαναλαμβανόμενη σεισμική δραστηριότητα δοκιμάζει τις αντοχές κατοίκων αλλά και κτηρίων δεκάδων οικισμών της κρητικής ενδοχώρας. Με δεδομένο και το ότι η Κρήτη βρίσκεται επάνω σε σεισμικά ρήγματα, ζητείται από τους συναρμόδιους υπουργούς υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών, συνδρομή στις προσπάθειες της Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο των προληπτικών ελέγχων που πραγματοποιούνται στις περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο των σεισμών, όπως για παράδειγμα στον δήμο Μινώα Πεδιάδος αλλά και στους όμορους δήμους των περιφερειακών ενοτήτων Ηρακλείου και Λασιθίου, καθώς και κινητοποίηση των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας, έτσι ώστε να υπάρξει επιτόπου ουσιαστικός έλεγχος της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. Την ερώτηση συνυπογράφουν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, Μανόλης Θραψανιώτης, Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης.

κεντρική φωτογραφία: Νίκος Παπαδάκης facebook

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News