Ηράκλειο

Ευ. Λέκκας: «Πιθανός ένας σεισμός έως 5 Ρίχτερ στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου»

Η έκκληση του γνωστού καθηγητή

Αγωνία... διαρκείας για τους κατοίκους από το αδιάκοπο ταρακούνημα της Γης - Να ελεγχθούν και να αποφεύγονται από τους πολίτες παλαιότερα κτίσματα

Για πιθανότητα εκδήλωσης σεισμού, ο οποίος μπορεί να κυμανθεί από 4,8 έως και 5 βαθμούς της Κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, έκανε λόγο, μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV, ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

«Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να έχουμε κάποιον έναν μεγαλύτερο σεισμό της τάξεως των 4,8 – , 4,9 - 5 βαθμών αν και μικρή αυτή η πιθανότητα. Μικρή αλλά υπαρκτή. Δυστυχώς σε παγκόσμιο επίπεδο  δεν μπορούμε να προκαθορίσουμε τις εξελίξεις που μας επιφυλάσσει  η ίδια η φύση και τα ίδια τα φαινόμενα», υπογραμμίζει μεταξύ αλλων ο κ. Λέκκας.

Ο ίδιος εμφανίζεται καθησυχαστικός για την εξέλιξη του φαινομένου και τις επιπτώσεις στα σύγχρονα κτήρια, όμως, επισημαίνει ότι παλαιά κτίσματα που έχουν ανεγερθεί προ της εφαρμογής του αντισεισμικού κανονισμού, πρέπει αν ελεγχθούν και να αποφεύγονται από τους πολίτες, όσο διαρκεί το φαινόμενο.

«Απλά  το πρόβλημα υπάρχει σε παλιές κατασκευές, σε ερειπωμένες κατασκευές , κατασκευές που έχουν αφεθεί στην τύχη τους, σε αυτές τις κατασκευές θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα.

Να πούμε στον κόσμο, στους κατοίκους ότι  δεν μπορούμε να τις  προσεγγίζουμε για κάθε ενδεχόμενο όχι μόνο  μετά από για σεισμό αλλά και μετά από έντονη βροχόπτωση ή και μετά από ένα άλλο φαινόμενο», προσθέτει ο κ. Λέκκας.

Με επείγον έγγραφό του ωστόσο ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος έχει ήδη ζητήσει από τον ΟΑΣΠ τη διενέργεια αυτοψιών από εξειδικευμένα κλιμάκια, καθώς ο δήμος διαθέτει μόλις έναν μηχανικό.

Το θέμα μάλιστα φέρνουν άμεσα στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το Κίνημα Αλλαγής.

Στη ζώνη που έχει διενεργηθεί, υπάρχει και παρακολουθείται από επιταχυνσιογράφο, ένα μικρό ρήγμα, το οποίο, σύμφωνα με τους επιστήμονες που καλούνται να απαντήσουν στην εύλογη αγωνία των κατοίκων της περιοχής, δεν μπορεί να δώσει μεγαλύτερα μεγέθη, ενώ όλες οι μέχρι τώρα δονήσεις προέρχονται από το ίδιο σημείο και όχι γειτονικά ρήγματα, που δεν φαίνεται να ενεργοποιούνται.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια