Ηράκλειο

Παράταση για το λιμάνι Ηρακλείου – Πολλοί οι «μνηστήρες»

Λίγο πιο πίσω το «κρας τεστ», καθώς το ΤΑΙΠΕΔ μετέφερε την ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις 17 Σεπτέμβριου

Ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι “μνηστήρες” για το προωθούμενο προς ιδιωτικοποίηση λιμάνι του Ηρακλείου; Θα το μάθουμε τελικά όχι τις προσεχείς ημέρες, όπως αναμέναμε, αλλά στις αρχές του φθινοπώρου, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ έδωσε παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής ενδιαφέροντος, μεταφέροντάς την από τις 30 Ιουλίου, που είχε αρχικώς οριστεί, για τις 17 Σεπτεμβρίου.

Η διαγωνιστική διαδικασία για το λιμάνι του Ηρακλείου, θυμίζουμε, προβλέπει την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού τουλάχιστον 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου.

Στον Οργανισμό έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό Δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτηρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Ηρακλείου.

Η διαγωνιστική διαδικασία έχει σχεδιαστεί από το ΤΑΙΠΕΔ να διεξαχθεί σε δύο φάσεις:

α) Τη φάση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος και προεπιλογής των ενδιαφερόμενων μερών με αρχική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος την 30ή Ιουλίου, που μετατέθηκε για τις 17 Σεπτεμβρίου.

β) Τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών και ανάδειξης πλειοδότη.

Με άλλα λόγια, η α' φάση αποτελεί το “κρας τεστ” για το ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, οι οποίοι θα περάσουν από ειδική αξιολόγηση και θα κληθούν στην επόμενη, β' διαγωνιστική φάση να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές, διεκδικώντας το πλειοψηφικό μετοχικό ποσοστό στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου.

Η ανακοίνωση

Η μετάθεση της ημερομηνίας για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση πλειοψηφικού (67%) μεριδίου συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε. αναρτήθηκε από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει: «Σχετικά με την πρόσκληση για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε. (η “Πρόσκληση”), το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (“ΤΑΙΠΕΔ”) ανακοινώνει την απόφασή του να παρατείνει την ημερομηνία υποβολής που ορίζεται στην Παράγραφο 5.2 της Πρόσκλησης σχετικά με την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις 17 Σεπτεμβρίου 2021, μεταξύ 09:00 έως τις 17:00 (ελληνική ώρα, GMT +2).

Οι όροι που χρησιμοποιούνται και δεν ορίζονται στο παρόν έχουν την ίδια έννοια που τους δίνεται στην Πρόσκληση. Όλοι οι λοιποί όροι και προϋποθέσεις της Πρόσκλησης παραμένουν ως έχουν. Το πλήρες κείμενο της Πρόσκλησης είναι διαθέσιμο στην επίσημη ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ: www.hradf.com.

Αριθμός Προκήρυξης στην ΕΕ S: 2021/S 065-169546

Αριθμός Προκήρυξης στο ΚΗΜΔΗΣ: 21REQ008383192

Αριθμός Διορθωτικής Προκήρυξης (Corrigendum) στην ΕΕ S: 2021/S 138-368540

ΑΔΑΜ Τροποποίησης ΚΗΜΔΗΣ: 21PROC008950286

ΑΔΑΜ Διακήρυξης ΚΗΜΔΗΣ: 21PRΟC008387784».

ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΟΥΣ “ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ”

Ο λόγος της παράτασης που έδωσε το ΤΑΙΠΕΔ

Επισήμως από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου δεν έχει δοθεί εξήγηση για την απόφαση μετάθεσης της καταληκτικής ημερομηνίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον Σεπτέμβριο. Η πιθανότερη εξήγηση, με βάση την εμπειρία από ανάλογους διαγωνισμούς παραχωρήσεων, είναι ότι η παράταση αυτή σχετίζεται με το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και την πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ (πιθανώς μετά από σχετικά αιτήματα και κρούσεις των ενδιαφερόμενων “μνηστήρων”) να δώσει στους υποψήφιους επενδυτές ένα μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για να προετοιμαστούν.

Ιδίως αν πρόκειται και για επίδοξους “μνηστήρες” που εμφανίστηκαν τώρα στο προσκήνιο και όχι από την προ μηνών προκήρυξη του διαγωνισμού.

Όπως έχουμε γράψει, για την ιδιωτικοποίηση του 67% του λιμανιού του Ηρακλείου καταγράφεται θεωρητικά τουλάχιστον μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο από ισχυρούς “παίκτες” από το εξωτερικό, όσο και από εγχώρια επενδυτικά σχήματα και εταιρείες.

Όσον αφορά στην αγωνία και στις αντιδράσεις που είχαν καταγραφεί σε τοπικό επίπεδο, πριν από λίγο καιρό, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης είχε εμφανιστεί καθησυχαστικός, ξεκαθαρίζοντας ρητώς το τοπίο ως προς την τύχη του ενετικού λιμανιού του Ηρακλείου, αλιευτικών καταφυγίων στα νότια παράλια του νομού Ηρακλείου, αλλά και της χερσαίας ζώνης Ληνοπεραμάτων. Από τα έδρανα της Βουλής ο Λασιθιώτης υπουργός είχε επαναλάβει εκ νέου πως το ενετικό λιμάνι είναι εκτός της προωθούμενης παραχώρησης του λιμένα Ηρακλείου, ενώ ξεκαθάρισε με σαφήνεια πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξαιρεθούν από το “πακέτο” της παραχώρησης και τα αλιευτικά καταφύγια σε Άρβη, Κερατόκαμπο και Λέντα, αλλά και η χερσαία ζώνη στα Ληνοπεράματα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια