Κ. Αχ. Καραμανλής: Η κυβέρνηση έχει θέσει την Κρήτη στο επίκεντρο των έργων υποδομής

Κρήτη
Κ. Αχ. Καραμανλής: Η κυβέρνηση έχει θέσει την Κρήτη στο επίκεντρο των έργων υποδομής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αεροδρόμιο του Ηρακλείου δεν θα γίνει νέο Ελληνικό

«Η κυβέρνηση αυτή έχει θέσει την Κρήτη στο επίκεντρο των έργων υποδομής» ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, με αφορμή συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χάρη Μαμουλάκη σχετικά την μορφή αξιοποίησης της έκτασης του αεροδρομίου του Ηρακλείου.

Ο υπουργός, αναφερόμενος στα έργα υποδομής στην Κρήτη ανέφερε πως για τον ΒΟΑΚ για πρώτη φορά έχουμε χρηματοδότηση, χάραξη και χρονοδιάγραμμα. Προχωρούν τα έργα στο αεροδρόμιο του Καστελλίου, τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στους νομούς Λασιθίου και Ρεθύμνου με το φράγμα Πλατύ, τα έργα του Ταυρωνίτη ποταμού στον Νομό Χανίων. Όλα αυτά τα έργα, είπε ο υπουργός, αλλάζουν πραγματικά την Κρήτη και της δίνουν μία πολύ μεγάλη αναπτυξιακή πνοή -σε ένα νησί το οποίο έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες.

Για το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, τόνισε πως «εμείς κάναμε μια προεκλογική δέσμευση και αυτά είναι που κάνουμε μετεκλογικά. Είχαμε πει ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ το αεροδρόμιο του Ηρακλείου να μετατραπεί σε ένα νέο Ελληνικό και είπαμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε και τον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να μας δώσει προτάσεις για να δούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό το πραγματικά εξαιρετικό ακίνητο».

Σχετικά με μελέτη αξιοποίησης της έκτασης από το Δήμο Ηρακλείου, ο υπουργός ανέφερε πως τέτοια μελέτη «δεν μας την έχουν παρουσιάσει ούτε μας την έχουν καταθέσει». Σημείωσε ότι κάθε «μελέτη πρέπει να έχει κάποιες παραδοχές. Αυτές τις παραδοχές εμείς δεν τις έχουμε δει» προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχει λυθεί ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, που είναι το ιδιοκτησιακό, διότι υπάρχει ένα ζήτημα εθνικής ασφαλείας με το υπουργείο Άμυνας με οποίο βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις για να δούμε τελικά ποιοι χώροι θα είναι αυτοί οι οποίοι θα αποδεσμευτούν για αξιοποίηση και ποιοι όχι».

Συνεπώς, επισήμανε «είναι δυνατόν να υπάρχει μια μελέτη σε αυτή τη φάση» εάν δεν καθοριστεί ο χώρος προς αξιοποίηση γιατί είναι άλλο το να πάρεις το 50% του χώρου, άλλο το 30% και άλλο το 10%;

Η θέση του υπουργείου, εξήγησε ο κ. Καραμανλής είναι να μην αφήσουμε την έκταση των 2.800 στρεμμάτων να γίνει ένα Ελληνικό» και είναι «προφανές, ότι πρέπει να δούμε πώς θα αξιοποιήσουμε αυτόν το χώρο. Δεν υπάρχει -και θέλω να είμαι σαφής σ' αυτό- περίπτωση να αγνοήσουμε τις προτάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όμως, είναι ένα τόσο σημαντικό έργο για την περιοχή που θα πρέπει να ακούσουμε και άλλες προτάσεις και θα πρέπει και τα κόμματα και η κυβέρνηση να πάρουν συγκεκριμένες θέσεις.

Σχετικά με το αεροδρόμιο Καστελλίου, ο υπουργός ανέφερε πως προχωράει κανονικά. Όλα τα ορόσημα τα οποία έχουμε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αυτή τη στιγμή ακολουθούνται και δεν υπάρχει καμία ανησυχία για το κατά πόσο χρηματοδοτικά το Καστέλλι μπορεί να προχωρήσει.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Μαμουλάκης επέκρινε τον υπουργό ότι, ενώ του ζητείται να δημοσιοποιήσει και να κοινοποιήσει στη Βουλή το περιεχόμενο της δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) που δεσμεύει την έκταση του αεροδρομίου Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» για την κατασκευή του αεροδρομίου Καστελλίου, αυτός το αποφεύγει. Επίσης ότι αποφεύγει να «αποκαλύψει» εάν «προτίθεται το υπουργείο αποδεχθεί την πρόταση του Δήμου Ηρακλείου για την ανάπλαση της έκτασης του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» ώστε να πραγματοποιηθεί ένα ανοικτό στην τοπική κοινωνία πάρκο και να υλοποιηθεί η «διπλή ανάπλαση» της πόλης του Ηρακλείου.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών απάντησε πως η δανειακή σύμβαση του Καστελλίου δεν έχει καμία σχέση με το τι θα γίνει στο «Καζαντζάκης». Αυτή την στιγμή, είπε, υπάρχει μία επιτροπή μεταξύ του υπουργείου Άμυνας και του υπουργείου Υποδομών για να λύσουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να δούμε ποιος χώρος θα παραχωρηθεί και σε ποιον. Αυτό είναι μέσα στην σύμβαση της ΕΤΕπ, η οποία έλεγε ότι 24 μήνες μετά, δηλαδή μετά τις 7 Φεβρουαρίου, θα έχουμε το δεύτερο ορόσημο. Το δεύτερο ορόσημο είναι το 2022. Το πρώτο ορόσημο, που έχει περάσει, το έχουμε εκπληρώσει. Άρα σας απαντάω ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει το παραμικρό ζήτημα με τη συμφωνία που έχουμε κάνει με την ΕΤΕπ. Σχετικά με την κατάθεση της δανειακής σύμβαση στη Βουλή ανέφερε πως αυτό θα γίνει εφόσον προχωρήσει η διαδικασία της αξιοποίησης του αεροδρομίου. Και θα την καταθέσουμε όταν κρίνει η ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να την καταθέσουμε μαζί με την ΕΤΕπ, όταν θα προχωρήσει το έργο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News