Στο «κόκκινο» το πολιτικό θερμόμετρο στη Λότζια

Κρήτη
Στο «κόκκινο» το πολιτικό θερμόμετρο στη Λότζια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοινή δήλωση «κατηγορώ» από Λυγερό - Αγριμανάκη

Στο “κόκκινο” παραμένει το πολιτικό “θερμόμετρο” στον Δήμο Ηρακλείου! Πέρα από το θέμα της ΔΕΠΑΝΑΛ και της πολυσυζητημένης επιστολής Σχοιναράκη (για το οποίο ο δήμαρχος Ηρακλείου, μετά τις νέες προχθεσινές πιέσεις της αντιπολίτευσης, αναγνώρισε πως υπάρχει πολιτικό ζήτημα στην υπόθεση και κάλεσε τις παρατάξεις να τον επισκεφτούν για να διαβάσουν την επιστολή, την οποία δε δέχτηκε πάντως να δώσει στη δημοσιότητα), η αντιπολίτευση συνεχίζει τις δριμείες “βολές” και με φόντο τη σύσταση του νέου αναπτυξιακού οργανισμού του Δήμου.

Ο νέος οργανισμός, “Ηράκλειο Α.Ε. - ΑΟΤΟΑ”, πέρασε ως γνωστόν όχι από το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά από την Οικονομική Επιτροπή, καθώς η δημοτική Αρχή αποφάσισε να αξιοποιήσει τη δυνατότητα αυτή που έδωσαν πρόσφατες κυβερνητικές τροπολογίες. Η αντιπολίτευση έχει βγει όμως στα... κάγκελα, κάνοντας λόγο για νέο πολιτικό ατόπημα και νέα παράκαμψη του κορυφαίου θεσμικού οργάνου του Δήμου, που δεν είναι φυσικά άλλο από το Δημοτικό Συμβούλιο. Χαρακτηριστική είναι η κοινή, αιχμηρή δήλωση με τον χαρακτηριστικό τίτλο “Καταργώντας τη λαϊκή βούληση”, που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα τα δύο μέλη της Οικονομικής Επιτροπής Ηλίας Λυγερός (επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο - Ενεργοί Πολίτες”) και ο Γιώργος Αγριμανάκης (δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Ηράκλειο 3.7.5”), οι οποίοι, όπως έχουμε γράψει, είχαν εκφράσει έντονες διαφωνίες και είχαν καταψηφίσει κατά την εκρηκτική συνεδρίαση στην Επιτροπή.

Η κοινή δήλωση Λυγερού-Αγριμανάκη

«Η διορισμένη πλειοψηφία της οικονομικής επιτροπής του Δήμου σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις αποφάσισε ότι η Δημοκρατία είναι περιττή στη διακυβέρνηση του Δήμου. Με συνοπτικές και ελεγχόμενης νομιμότητας αποφάσεις δημιούργησαν νέα Ανώνυμη Εταιρεία με 29 προσδιορισμένες αρμοδιότητες, που υποκαθιστά πλήρως το εκλεγμένο Δημοτικό Συμβούλιο.

Διορίζουν υψηλόμισθα στελέχη (3.800 ευρώ μηνιαίοι μισθοί).

Αποφασίζουν μέσω της γενικής τους συνέλευσης (μονοπρόσωπη) χωρίς κανένα έλεγχο.

Όλα αυτά συμβαίνουν, χωρίς καμία ενημέρωση και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που αποτελεί το κυρίαρχο όργανο της λαϊκής βούληση της κοινωνίας του Ηρακλείου, το οποίο μάλλον η κυβερνώσα μειοψηφία του 24% θεωρεί περιττό.

Συστήνουν νέα εταιρεία Α.Ε. χωρίς ενημέρωση, εισήγηση και λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο, και όχι μόνο. Ταυτόχρονα διόρισαν το Δ.Σ. της εταιρείας Α.Ε. όχι από το εκλεγμένο σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά από τη διορισμένη Οικονομική Επιτροπή, όπου, σημειωτέον, οι 5 από τις 9 παρατάξεις δεν εκπροσωπούνται καν, και η οποία Οικονομική Επιτροπή ελέγχεται απόλυτα από τη δημοτική Αρχή. Έτσι, εκτός των άλλων, αποφάσισαν και για το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, χωρίς καμία επίσης απόφαση ούτε καν ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην κοινή δήλωσή τους οι Ηλίας Λυγερός και Γιώργος Αγριμανάκης, και καταλήγουν: «Οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν μπορεί να ενημερώνονται από τα ΜΜΕ και να αγνοείται τόσο δεικτικά το κυρίαρχο θεσμικό όργανο του Δήμου, που είναι το Δημοτικό του Συμβούλιο.

Δυστυχώς, για την πόλη και τους δημότες, η σημερινή δημοτική Αρχή καθημερινά με τη συμπεριφορά της και τις πράξεις της παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες αποστάσεις από τη Δημοκρατία, φτάνοντας στο απόλυτο “διαζύγιο” μαζί της.

Το Ηράκλειο ήταν και θα παραμείνει δημοκρατικό, σε πείσμα όλων αυτών που θέλουν να το κάνουν “Ηράκλειο Α.Ε.”».

ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ

Η απάντηση Λαμπρινού στην επιστολή

Μισό βήμα έκανε χθες ο δήμαρχος Ηρακλείου στο γνωστό θέμα με την αντιπαράθεση σχετικά με τη μη δημοσιοποίηση της επίμαχης επιστολής που του είχε αποστείλει η Βαγγελιώ Σχοιναράκη ένα 15νθήμερο προτού υποβάλει επισήμως την παραίτησή της από την προεδρία της ΔΕΠΑΝΑΛ.

Τη Δευτέρα, ως γνωστόν, 4 παρατάξεις της αντιπολίτευσης (“Ηράκλειο 3.7.5”, “Ηράκλειο - Ενεργοί Πολίτες”, “Συνεργασία για το Ηράκλειο” και “Συν+Πράξη Δημοτών”) επανήλθαν δριμύτερες στο αίτημά τους να πάρουν στα χέρια τους την επιστολή, με το δεδομένο ότι δεν αφορά προσωπικά ζητήματα αλλά τον δημόσιο βίο, μιας και στην επίμαχη επιστολή “φωτογραφίζονται” σκηνικά αδιαφάνειας και δυσλειτουργίας, με παράκεντρα εξουσίας.

Στην κοινή επιστολή τους οι 4 παρατάξεις παρέθεταν συγκεκριμένες νομικές διατάξεις, κάνοντας λόγο για υποχρέωση πλέον του δημάρχου να τους δώσει την επιστολή. Χθες λοιπόν είχαμε αντίδραση από την πλευρά του δημάρχου. Ο ίδιος απέστειλε επιστολή-απάντηση στις 4 παρατάξεις, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αντικρούει τα νομικά επιχειρήματα που είχαν παραθέσει και επαναλαμβάνει ότι δεν έχει υποχρέωση να κοινολογήσει την επιστολή. Ωστόσο, επειδή αναγνωρίζει ότι τίθεται ζήτημα πολιτικό, ο Βασίλης Λαμπρινός τούς ενημερώνει ότι δέχεται να προσέλθουν από τις παρατάξεις στο γραφείο του και να μελετήσουν την επίμαχη επιστολή, δίχως όμως να τους δοθεί κανονικά.

Μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος φέρεται να αναφέρει: «Θεωρώ ότι, όπως και στο Δημοτικό Συμβούλιο υποστήριξα, η ευθύνη προς δημοσιοποίηση της επίμαχης επιστολής ανήκει στη συντάκτρια και όχι στον λήπτη της. Παρ’ όλα αυτά και παρότι μου προξενούν αρνητική εντύπωση οι χαρακτηρισμοί που μετέρχεσθε στην επιστολή σας, θεωρώ κι εγώ το θέμα προεχόντως πολιτικό. Και μόνο γι’ αυτό, εφόσον ενδιαφέρεσθε ειλικρινώς να ενημερωθείτε για το εν λόγω κείμενο, τηρώντας την ίδια πρακτική του παρελθόντος σε παρόμοια περίπτωση (“Δερματάς”), σας προσκαλώ να προσέλθετε στο γραφείο μου και να το μελετήσετε, ανεξάρτητα της μη υπαγωγής του εγγράφου αυτού στις προαναφερόμενες διατάξεις».

Από πλευράς των τεσσάρων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, σε πρώτη φάση φαίνεται να τηρείται σιγή ιχθύος, αν και από το περιβάλλον των παρατάξεων εκφράζεται μια δηκτική διάθεση για τον τρόπο που προβάλλει την κίνησή του ο δήμαρχος, πως κοινώς από καλή διάθεση και μόνο κάνει μια μικρή χάρη στις παρατάξεις, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διαβάσουν το περιεχόμενο της επιστολής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News