Θερμόμετρο στο «κόκκινο» για τη ΔΕΠΑΝΑΛ - Η επίμαχη επιστολή της Β. Σχοιναράκη & οι αντιδράσεις

Κρήτη
Θερμόμετρο στο «κόκκινο» για τη ΔΕΠΑΝΑΛ - Η επίμαχη επιστολή της Β. Σχοιναράκη & οι αντιδράσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δριμύτερες επανήλθαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ζητώντας ξανά την επίμαχη επιστολή της Β. Σχοιναράκη, ενώ νέα κόντρα ξέσπασε για τη διαδικασία ανάδειξης της νέας προέδρου

Δριμύτερη επανέρχεται η αντιπολίτευση στον Δήμο Ηρακλείου για το θέμα της παραίτησης της Βαγγελιώς Σχοιναράκη από τη θέση της προέδρου της ΔΕΠΑΝΑΛ, παραίτηση που συνοδεύτηκε από καταγγελίες για αδιαφάνεια και παράκεντρα εξουσίας μέσα στη Δημοτική Επιχείρηση.

Απευθυνόμενες στον δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό, τέσσερις δημοτικές παρατάξεις ζήτησαν εκ νέου χθες την πολυσυζητημένη εμπιστευτική επιστολή της Βαγγελιώς Σχοιναράκη, παραθέτοντας μάλιστα συγκεκριμένες νομικές διατάξεις και επιχειρήματα, που, όπως σημειώνουν, επιβάλλουν τη γνωστοποίηση του περιεχομένου της.

Η σφοδρή αντιπαράθεση γύρω από τη ΔΕΠΑΝΑΛ δε σταματά πάντως εκεί. Νέα εστία “φωτιάς” ήρθε να ανάψει το γεγονός ότι χθες συγκλήθηκε συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΠΑΝΑΛ, με σκοπό την ανάδειξη της αντιδημάρχου Παιδείας Στέλλας Αρχοντάκη στην προεδρία της Δημοτικής Επιχείρησης, με βάση πρόταση του δημάρχου Ηρακλείου.

Οι παρατάξεις “Ηράκλειο 3.7.5” και “Ηράκλειο - Ενεργοί Πολίτες” κατήγγειλαν ως παράνομη τη διαδικασία ανάδειξης προέδρου στο Δ.Σ. της ΔΕΠΑΝΑΛ, επισημαίνοντας πως θα έπρεπε να είχε προηγηθεί σχετική διαδικασία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Χαρακτηριστικά είναι μάλιστα τα όσα επισημαίνουν σε σχετική επιστολή τους προς τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΠΑΝΑΛ οι εκπρόσωποι της παράταξης Κουράκη στο Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης Γρηγόρης Μακαρόνας και Δημήτρης Γιαουρτάς, μετά την αποχώρησή τους από τη παράνομη - όπως τη χαρακτηρίζουν - συνεδρίαση.

«Η προτεινόμενη σημερινή διαδικασία, όσον αφορά στην εκλογή προέδρου του Δ.Σ. της ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε., είναι μη νόμιμη, την καταγγέλλουμε και δε συμμετέχουμε διότι δεν ακολουθείτε τη διαδικασία επιλογής και ανάθεσης καθηκόντων προέδρου και λήψης απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο, ως έχετε υποχρέωση να πράξετε», αναφέρουν οι κ.κ. Μακαρόνας και Γιαουρτάς, οι οποίοι παραθέτουν σε αντιδιαστολή το τι είχε γίνει το 2019 και το 2020, κατά τις τότε διαδικασίες ανάδειξης της διοίκησης της ΔΕΠΑΝΑΛ, με αποφάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά... Ως γνωστόν, αμέσως μετά την προ ημερών παραίτηση της Βαγγελιώς Σχοιναράκη από την προεδρία της ΔΕΠΑΝΑΛ, 4 παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τους τους Γιάννη Κουράκη, Ηλία Λυγερό, Ευριπίδη Κουκιαδάκη και Πέτρο Ινιωτάκη, είχαν στείλει κοινή επιστολή στον δήμαρχο Ηρακλείου, ζητώντας να δημοσιοποιηθεί η αρχική εμπιστευτική επιστολή της κ. Σχοιναράκη προς τον Βασίλη Λαμπρινό, την οποία η ίδια μνημονεύει στην επίσημη επιστολή της παραίτησής της.

Μη παίρνοντας απάντηση, οι ίδιοι ζήτησαν, προκάλεσαν ουσιαστικά να γίνει σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως και έγινε την περασμένη Δευτέρα.

Μόνο που τελικά η συζήτηση “τινάχτηκε στον αέρα”. Οι της αντιπολίτευσης ζήτησαν επιτακτικά είτε να λάβουν στα χέρια τους την επίμαχη επιστολή, στην οποία “φωτογραφίζονται” σκηνικά αδιαφάνειας και παράκεντρων εξουσίας στη ΔΕΠΑΝΑΛ, με επίκεντρο το Πολιτιστικό Κέντρο, είτε τουλάχιστον να διαβαστεί το περιεχόμενό της.

Ο δήμαρχος από την πλευρά του αρνήθηκε επίμονα να δημοσιοποιήσει την επιστολή, επικαλούμενος το στοιχείο της εμπιστευτικότητας, παρόλο που η ίδια η παραιτηθείσα πρόεδρος τον απελευθέρωσε από το εμπιστευτικό της υπόθεσης.

Ούτε η ίδια θέλησε να δώσει την επιστολή, με αποτέλεσμα οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης να αποχωρήσουν και η συνεδρίαση να λήξει άδοξα.

Από την αντιπολίτευση δεν το αφήνουν έτσι πάντως το θέμα. Και έτσι χθες επανήρθαν εκ νέου, με νέα επιστολή και το ίδιο αίτημα, να δοθεί δηλαδή η επιστολή Σχοιναράκη, συνοδευόμενο όμως αυτή τη φορά από αναφορές σε συγκεκριμένες νομικές διατάξεις. Διατάξεις, όπως επισημαίνουν, που υποχρεώνουν τον δήμαρχο να δώσει την επίμαχη επιστολή.

Με τη χθεσινή κοινή επιστολή τους οι 4 παρατάξεις “Ηράκλειο 3.7.5”, “Ηράκλειο - Ενεργοί Πολίτες”, “Συνεργασία για το Ηράκλειο” και “Συν+Πράξη Δημοτών” ζητούν να «δοθούν στη δημοσιότητα τα έγγραφα στα οποία γίνονται αναφορές που δικαιολογούν την άσκηση διοικητικής, ενδεχομένως δε δικαστικής έρευνας, οπωσδήποτε όμως τον πολιτικό έλεγχο στα πλαίσια της ευθύνης μας ως δημοτικών παρατάξεων που αποτελούν την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου».

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ

Η κοινή επιστολή των 4 παρατάξεων

«Κύριε δήμαρχε,

Η παραιτηθείσα πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε. στην επιστολή παραίτησής της, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, επικαλείται προγενέστερη “εμπιστευτική” επιστολή της, με την οποία κατήγγειλε αδιαφανείς διαδικασίες και παράκεντρα στη Δημοτική Επιχείρηση.

Όπως δε επανέλαβε κατά την πρόσφατη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, τα φαινόμενα αυτά και η άρνησή σας να τα αντιμετωπίσετε την ανάγκασαν να υποβάλει την παραίτησή της.

Με την υπό χρονολογία 5/07/21 με θέμα “Εξελίξεις στη ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε.” επιστολή μας, ως είχαμε υποχρέωση και ευθύνη απέναντι στους πολίτες, ζητήσαμε να δοθούν στη δημοσιότητα τα έγγραφα αυτά, στα οποία γίνονται αναφορές που δικαιολογούν την άσκηση διοικητικής, ενδεχομένως δε δικαστικής έρευνας, οπωσδήποτε όμως τον πολιτικό έλεγχο στα πλαίσια της ευθύνης μας ως δημοτικών παρατάξεων, που αποτελούν την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η αδικαιολόγητη, δογματική και εν πολλοίς προσβλητική άρνησή σας να γνωστοποιήσετε τόσο εσείς όσο και η μέχρι πρότινος στενή συνεργάτης σας το ακριβές περιεχόμενο ενός εγγράφου στο οποίο καταγγέλλονται αδιαφανείς διαδικασίες στη λειτουργία της ΔΕΠΑΝΑΛ, με την επίκληση αβάσιμων επιχειρημάτων περί “εμπιστευτικότητας”, μας υποχρεώνει να σας υπενθυμίσουμε τις διατάξεις του άρθρου 5 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και να ζητήσουμε να λάβουμε αντίγραφα της επιστολής αυτής με δικές μας δαπάνες, όπως προβλέπει ο νόμος.

Ειδικότερα κατά το άρθρο 5 του ΚΔΔ “1. Κάθε ενδιαφερόμενος έχει το δικαίωμα, ύστερα από γραπτή αίτησή του, να λαμβάνει γνώση των διοικητικών εγγράφων.

  1. Όποιος έχει ειδικό έννομο συμφέρον δικαιούται, ύστερα από γραπτή αίτησή του να λαμβάνει γνώση των ιδιωτικών εγγράφων που φυλάσσονται στις δημόσιες υπηρεσίες και είναι σχετικά με υπόθεσή του, η οποία εκκρεμεί σε αυτές ή έχει διεκπεραιωθεί από αυτές.
  2. Το κατά τις προηγούμενες παραγράφους δικαίωμα δεν υφίσταται στις περιπτώσεις που το έγγραφο αφορά την ιδιωτική ή οικογενειακή ζωή τρίτου, ή αν παραβλάπτεται απόρρητο το οποίο προβλέπεται από ειδικές διατάξεις. Η αρμόδια διοικητική Αρχή μπορεί να αρνηθεί την ικανοποίηση του δικαιώματος τούτου αν το έγγραφο αναφέρεται στις συζητήσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ή αν η ικανοποίηση του δικαιώματος αυτού είναι δυνατόν να δυσχεράνει ουσιωδώς την έρευνα δικαστικών, “διοικητικών”, αστυνομικών ή στρατιωτικών Αρχών σχετικώς με την τέλεση εγκλήματος ή διοικητικής παράβασης.
  3. Το δικαίωμα των παρ. 1 και 2 ασκείται: α) με μελέτη του εγγράφου στο κατάστημα της υπηρεσίας, ή β) με χορήγηση αντιγράφου, εκτός αν η αναπαραγωγή τούτου μπορεί να βλάψει το πρωτότυπο. Η σχετική δαπάνη αναπαραγωγής βαρύνει τον αιτούντα, εκτός αν ο νόμος ορίζει διαφορετικά. Αν πρόκειται για πληροφορίες ιατρικού χαρακτήρα, αυτές γνωστοποιούνται στον αιτούντα με τη βοήθεια γιατρού, ο οποίος ορίζεται για τον σκοπό αυτόν», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι 4 δημοτικές παρατάξεις και συνεχίζουν:

«Επειδή η επιστολή αυτή δεν αφορά την ιδιωτική ή οικογενειακή ζωή των κατόχων της (αποστολέα και παραλήπτη), αλλά αποκλειστικά τη λειτουργία της Δημοτικής Επιχείρησης και τη διαχείριση των πόρων αυτής, θέλουμε να πιστεύουμε ότι αμφότεροι - παραλήπτης και αποστολέας - έχετε ηθικό, θεσμικό και δημοκρατικό χρέος να διευκολύνετε την ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου και των πολιτών, οι οποίοι έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν πού και πώς διατίθενται τα δημοτικά έσοδα.

Όταν η πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης, την οποία επιλέξατε και εμπιστευτήκατε προσωπικά ως την πλέον κατάλληλη να διοικήσει τον πλέον σημαντικό δημοτικό οργανισμό, κάνει λόγο - υποθέτουμε βάσιμα και έχοντας στη διάθεσή της στοιχεία - για αδιαφανείς διαδικασίες και παράκεντρα, τα οποία την εξανάγκασαν σε παραίτηση, προφανώς δεν αναφέρεται στη δική της διαχείριση αλλά τρίτων, οι οποίοι είχαν την ευχέρεια να την αγνοούν και να την εμποδίζουν στο έργο της. Έτσι η δήλωσή σας, ότι η διαχείριση της κ. Σχοιναράκη υπήρξε χρηστή, δεν απαντά στις καταγγελίες της, οι οποίες προφανώς δεν αφορούν την ίδια.

Έχοντας, σύμφωνα με τα παραπάνω, εύλογο ενδιαφέρον, αναμένομε την απάντησή σας, προκειμένου να συμβάλλουμε στην ουσιαστική επίλυση του προβλήματος. Η απλή αποδοχή της παραιτήσεως της κ. προέδρου και η αντικατάστασή της από άλλο έμπιστο συνεργάτη σας, εκτός του ότι διαιωνίζει τα προβλήματα που ανεδείχθησαν, ταυτόχρονα πλήττει την αξιοπιστία και το κύρος της δημοτικής Αρχής αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». 

Η απάντηση του Β. Λαμπρινού στην αντιπολίτευση για την επιστολή Σχοιναράκη

Μισό βήμα πίσω από τον δήμαρχο Ηρακλείου στο γνωστό θέμα με την αντιπαράθεση σχετικά με τη μη δημοσιοποίηση της επίμαχης επιστολής που του είχε αποστείλει η Βαγγελιώ Σχοιναράκη ένα 15νθημερο προτού υποβάλλει επισήμως τη παραίτηση της από τη προεδρία της ΔΕΠΑΝΑΛ.

Μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος φέρεται να αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή-απάντηση τους προς τις 4 παρατάξεις:

«θεωρώ ότι, όπως και στο Δημοτικό Συμβούλιο υπεστήριξα, η ευθύνη προς δημοσιοποίηση  της  επίμαχης επιστολής ανήκει στην συντάκτρια και όχι στον λήπτη της. Παρ’ όλα αυτά και παρότι μου προξενούν αρνητική εντύπωση οι χαρακτηρισμοί που μετέρχεσθε στην επιστολή σας, θεωρώ κι εγώ το θέμα προεχόντως πολιτικό. Και μόνο για αυτό, εφόσον ενδιαφέρεσθε ειλικρινώς να ενημερωθείτε για το εν λόγω κείμενο, τηρώντας  την ίδια πρακτική του παρελθόντος σε παρόμοια  περίπτωση («Δερματάς»), σας προσκαλώ να προσέλθετε  στο γραφείο μου  και να το μελετήσετε,  ανεξάρτητα της μη υπαγωγής του εγγράφου αυτού στις προαναφερόμενες διατάξεις».

Από πλευράς των 4 παρατάξεων της αντιπολίτευσης, σε πρώτη φάση φαίνεται να τηρείται σιγή ιχθύος, αν και από το περιβάλλον των παρατάξεων εκφράζεται μια δηκτική διάθεση για τον τρόπο που προβάλλει την κίνηση του ο δήμαρχος, πως κοινώς  από καλή διάθεση και μόνο κάνει  μια μικρή χάρη στις παρατάξεις, δίνοντας του τη δυνατότητα να διαβάσουν το περιεχόμενο της επιστολής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News