Τα νέα μέτρα για τους εργαζόμενους στον τουρισμό - Αβεβαιότητα για τις κρατήσεις του Αυγούστου

Κρήτη
Τα νέα μέτρα για τους εργαζόμενους στον τουρισμό - Αβεβαιότητα για τις κρατήσεις του Αυγούστου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουδιασμένοι ξενοδόχοι και εργαζόμενοι από το λοκντάουν στο «νησί των αέρηδων» - Κίνδυνος για την τοπική οικονομία στην “καρδιά” του καλοκαιριού

Ανησυχία και προβληματισμό αλλά όχι απαισιοδοξία - στον βαθμό βέβαια, όπως λέει, που δε θα έχουμε το παράδειγμα της Μυκόνου στο νησί μας - εκφράζει μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης.

Ο συνδικαλιστής, μάλιστα, επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση, λέγοντας πως δεν έχει στηρίξει στον βαθμό που θα έπρεπε τον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, αλλά ευελπιστεί ότι οι επόμενοι μήνες του καλοκαιριού θα πάνε καλά για τον τουρισμό του νησιού μας, τους ξενοδόχους και τους εργαζόμενους, αρκεί, όπως είπε, «να μην μπούμε στο “κόκκινο” κι εμείς»!

«Σίγουρα τα πράγματα δεν πάνε πολύ καλά. Πιστεύω ότι η Μύκονος ήταν μια προειδοποίηση, ούτως ώστε κι εμείς από την πλευρά μας να προσέξουμε. Σίγουρα υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει λοιπόν να σεβαστούμε τη νομοθεσία, που από ’δω και μετά λέει ότι πρέπει οι εργαζόμενοι να κάνουν ένα rapid test και ένα self test. Σίγουρα πρέπει να ακολουθήσουμε αυτές τις διαδικασίες», σημείωσε προς την εφημερίδα μας ο Νίκος Κοκολάκης. Και συνέχισε λέγοντας πως «εμείς φυσικά σεβόμαστε την ατομική ελευθερία. Από ’κει όμως και μετά πρέπει να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί όσο γίνεται γρηγορότερα. Εμείς είχαμε πει από την αρχή της πανδημίας ότι έπρεπε η κυβέρνηση να έδινε προτεραιότητα στον κλάδο τον δικό μας. Και δυστυχώς δεν το έκανε, αφού έδωσε το δικαίωμα του εμβολιασμού τον Μάη για ηλικίες από 30 έως 39 χρόνων, και έτσι η επόμενη δόση δε θα μπορούσε να είναι πριν από τον Αύγουστο. Και γι’ αυτό λέμε ότι έχει ευθύνες η κυβέρνηση»...

Ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου τονίζει κατηγορηματικά: «Εμείς γνωρίζουμε ότι στα ξενοδοχεία μία μεγάλη μερίδα εργαζομένων άνω του 70% είναι εμβολιασμένοι. Υπάρχουν και αυτοί οι εργαζόμενοι που για τους δικούς τους λόγους δεν έχουν εμβολιαστεί. Και απευθύνομαι στους ξενοδόχους, λέγοντας ότι πρέπει να σταματήσουν οι πιέσεις για απολύσεις και μη επαναπρόσληψη. Και πιστεύω ότι, αν περιοριστεί η πανδημία, θα πάμε πολύ καλύτερα από το 2020, πιάνοντας από ’δω και πέρα, στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, τα ποσοστά του 2029, εάν δεν υπάρχει η εξάπλωση της πανδημίας»...

Σύμφωνα με τον Νίκο Κοκολάκη, «δεν είμαστε απαισιόδοξοι, αλλά με την προϋπόθεση ότι δε θα μας βάλουνε κι εμάς στο “κόκκινο”, όπως βάλανε τη Μύκονο, και να έχουμε περιορισμούς και ακυρώσεις. Μάλιστα, είχα και σήμερα (σ.σ. χθες) κάποιες πληροφορίες ότι για τον Αύγουστο υπάρχουν κάποιες ακυρώσεις από τη Γερμανία σε κάποια ξενοδοχεία. Ευελπιστούμε ότι θα σταματήσει αυτό το κύμα της πανδημίας να εξελίσσεται και να μειωθούν τα κρούσματα. Εάν μειωθούν, σίγουρα θα πάμε πολύ καλύτερα από το 2020», καταλήγει ο συνδικαλιστής.

Προβληματισμός και στην εστίαση

Για τραγικές καταστάσεις στον τουρισμό και επισιτισμό, τονίζοντας ότι «δεν πάει άλλο και δεν μπορούμε έτσι να ζήσουμε», έκανε λόγο, μιλώντας στο Ράδιο 98,4, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό Γιώργος Χατζόγλου, που βρέθηκε στο Ηράκλειο για την εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Ομοσπονδίας. Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε δυσαρεστημένος με τη στάση των βουλευτών όλων των κομμάτων, καθώς δε στήριξαν όπως έπρεπε τους εργαζόμενους και τις προσπάθειές τους για την αξιοπρεπή τους διαβίωση. Μίλησε στην Αγγέλα Δουλγεράκη για τις στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας, τις μονομερείς αναστολές σύμβασης του Μαΐου και τους απλήρωτους συναδέλφους του.

Επίσης, αναφέρθηκε στον αποκλεισμό όλων όσων παρέχουν εργασία σε επιχειρήσεις που είτε δε θα ανοίξουν φέτος, είτε άνοιξαν και έκλεισαν από τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η κυβέρνηση, την εργοδοτική αυθαιρεσία καθώς ξενοδόχοι δεν προχωρούν στην υποχρεωτική επαναπρόσληψή τους και στην ένταξη στο πρόγραμμα “Συν-Εργασία”, απειλώντας και εντέλει υλοποιώντας απολύσεις με πρόσχημα τον μη εμβολιασμό.

Ο συνδικαλιστής επισήμανε, ακόμη, πως στην εστίαση τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, καθώς το 25% των επιχειρήσεων δεν έχει επαναλειτουργήσει λόγω έλλειψης εξωτερικού χώρου, πολλές εποχικές επιχειρήσεις είναι ακόμα κλειστές, ενώ αυτές που έχουν ανοίξει υπολειτουργούν, χωρίς έτσι να προχωρούν στην πρόσληψη του προσωπικού.

Τέλος, εξέφρασε την έντονη αγανάκτησή του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατήργησε τη δυνατότητα που υπήρχε για συμφιλιωτική συνάντηση στο υπουργείο, μεταφέροντας αυτή την αρμοδιότητα στον ΟΜΕΔ, χωρίς ωστόσο να έχει δημιουργηθεί ακόμα η κατάλληλη υπηρεσία.

«Το πρώτο καμπανάκι»

Αβεβαιότητα για τις κρατήσεις Αυγούστου

«Το παράδειγμα της Μυκόνου ξεκάθαρα δείχνει ότι είμαστε σε δεύτερη σεζόν COVID. Όπου δεν τηρούνται τα μέτρα κινδυνεύει η τοπική οικονομία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται». Αυτό τονίζει σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος και υπογραμμίζει: «Ανησυχία υπάρχει. Όπως έχω πει πριν από δύο μήνες, τα επιδημιολογικά δεδομένα κρίνουν και την εξέλιξη της σεζόν».

«Προς το παρόν, η χώρα είναι σε καλύτερα επίπεδα από το 2020», τονίζει ο κ. Τάσιος, ωστόσο σημειώνει ότι «η Μύκονος ήταν το πρώτο “καμπανάκι”. Εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα σχολαστικά και δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός, μπορεί να μην έχουμε σεζόν μετά τον Αύγουστο».

Εστιάζοντας στις ακυρώσεις στο “νησί των ανέμων”, ο πρόεδρος της ΠΟΞ κάνει λόγο για λογικές ακυρώσεις που προέρχονται από Έλληνες και ξένους, όπως εξηγεί.

Στο μεταξύ, συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στον τουριστικό κλάδο καθώς ο Ιούλιος, τουλάχιστον προς το παρόν, εξελίσσεται ελπιδοφόρα. Όπως τονίζουν οι φορείς του τουρισμού, κρίσιμος παράγοντας για το μέλλον της σεζόν είναι το τι μέλλει γενέσθαι με τους Ρώσους, αλλά και το πώς θα κινηθούν οι Βρετανοί. Σε ό,τι αφορά τις προτιμήσεις των επισκεπτών, αυτές φαίνεται πως καθορίζονται από την ανάγκη αφενός της προστασίας της υγείας τους, και αφετέρου το ενδιαφέρον για αυθεντικές εμπειρίες. Από την αβεβαιότητα προς το παρόν φαίνεται να ξεφεύγουν οι επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων, που βλέπουν την κίνηση να είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Παράλληλα, αβεβαιότητα επικρατεί στον τουριστικό κλάδο με φόντο τις χαμηλές κρατήσεις του Αυγούστου.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News