Τσελέντης για σεισμούς στην Κρήτη: «Το φαινόμενο θα έχει διάρκεια – Να λάβει μέτρα ο Δήμος Μινώα»

Ηράκλειο
Τσελέντης για σεισμούς στην Κρήτη: «Το φαινόμενο θα έχει διάρκεια – Να λάβει μέτρα ο Δήμος Μινώα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η προειδοποίηση από τον διευθυντήτου Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, Άκη Τσελέντη

Η γη δε λέει… να ηρεμήσει στην Κρήτη... με τα ρίχτερ να συνεχίζουν τον “χορό” τους!

Χθες το πρωί, ο Εγκέλαδος “επισκέφτηκε” για μία ακόμη φορά το Αρκαλοχώρι, όπου στις 7:56 π.μ. σημειώθηκε σεισμός 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε επίκεντρο 20 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά του Ηρακλείου και εστιακό βάθος 17,1 χιλιόμετρα. Στις 8:40 π.μ. ακολούθησε ασθενέστερη σεισμική δόνηση μεγέθους 2,9 ρίχτερ, με ίδιο περίπου επίκεντρο και συγκεκριμένα 23 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά του Ηρακλείου και εστιακό βάθος 13,3 χιλιόμετρα, ενώ στις 9:27 π.μ. καταγράφηκε σεισμός μεγέθους 3,1 ρίχτερ, με εστιακό βάθος 13,2 χιλιόμετρα και επίκεντρο 21 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά του Ηρακλείου.

Τέλος σεισμός σημειώθηκε και το βράδυ της Κυριακής, στις 21.36, μεγέθους 2,9  βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος τα 16,6 χιλιόμετρα και επίκεντρο τα 22 χιλιόμετρα ΝΝΑ του Ηρακλείου.

Οι σεισμικές δονήσεις στην περιοχή έχουν το τελευταίο διάστημα ξεπεράσει τις 100 (!), με τους σεισμολόγους ωστόσο να εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Οι μεγαλύτεροι σε μέγεθος ήταν 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 4 Ιουνίου, 4,1 R στις 2 Ιουλίου και 4,2 R στις 6 Ιουλίου.

Οι “σμηνοσειρές”

Οι αιφνιδιαστικές, συνεχείς επισκέψεις του αρχαίου θεού των σεισμών, αν και μικρής διάρκειας, είναι επίμονες, συνοδεύονται από βοή και έχουν σχεδόν ταυτόσημα χαρακτηριστικά τόσο σε επίπεδο μεγεθών, όσο εστιακού βάθους και κυρίως επίκεντρου, δημιουργώντας ένα μεγάλο “πονοκέφαλο” τόσο στους Κρητικούς όσο και στους επιστήμονες.

Όπως είχε γράψει σε προηγούμενο ρεπορτάζ της, στις 7 Ιουλίου, η “Νέα Κρήτη”, οι σεισμολόγοι, αν και αισιόδοξοι, παραμένουν ιδιαίτερα προσεκτικοί στις εκτιμήσεις τους.

 Οι ίδιοι σημείωναν ότι οι λεγόμενες “σμηνοσειρές” είναι ένα φαινόμενο που έχει και πρόσφατα παρατηρηθεί στον ελλαδικό χώρο, ενώ τον Δεκέμβριο του 2019 είχε αναστατώσει και τη Δυτική Κρήτη, νότια των Σφακίων, με πάνω από 90 μικρούς σεισμούς. Ο δε όρος, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην ιστοσελίδα του το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, “σμηνοσειρά” (Swarm earthquakes) παραπέμπει σε ακολουθία σεισμών μικρού κατά κανόνα μεγέθους, που διαρκεί για σημαντικό χρονικό διάστημα. Κανένας σεισμός της σμηνοσειράς δεν ξεχωρίζει για το σημαντικά μεγαλύτερο μέγεθός του.

«Θα διαρκέσει εβδομάδες»

Την προσοχή κατοίκων και Δήμου εφιστά ο Άκης Τσελέντης

Με ανακοίνωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, Άκης Τσελέντης, εκτιμά ότι το φαινόμενο θα διαρκέσει για αρκετές εβδομάδες και καλεί τον Δήμο Μινώα Πεδιάδος να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να αποτρέψει την πιθανότητα να προκληθούν ζημιές σε επιβαρυμένα κτήρια.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Τσελέντης αναφέρει: «Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα (σ.σ. χθες), στις 07:56 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,0 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 340 χλμ. ΝΝΑ των Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 20 χλμ. ΝΝΑ της πόλης του Ηρακλείου. Τελικό εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα. Από τη γνωστή περιοχή του Αρκαλοχωρίου, η οποία είναι διεγερμένη τον τελευταία καιρό και μας δίνει μικρού μεγέθους γεγονότα, λόγω των μικρής διάστασης ρηγμάτων.

Όπως έχω ήδη αναφέρει, το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες αλλά με μικρά γεγονότα. Απαιτείται οι κάτοικοι να έχουν υπόψη τους τα στοιχειώδη μέτρα σεισμικής προφύλαξης και ο Δήμος να προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες ελέγχου τυχόν επιβαρυμένων κτηρίων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News