Ηράκλειο: Κρίνεται εκ νέου ένσταση των δημοτικών εκλογών του 2019

Ηράκλειο
Ηράκλειο: Κρίνεται εκ νέου ένσταση των δημοτικών εκλογών του 2019

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι έγραψε στο Facebook η δικηγόρος και υποψήφια Δέσποινα Συγγελάκη

Δύο χρόνια μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2019 και ακόμη κρίνονται τα εκλογικά αποτελέσματα, καθώς δεν αποκλείεται να αλλάξει η σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου προς το τέλος της τρέχουσας χρονιάς ή μέσα στο 2022. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ΣτΕ εξέδωσε την απόφαση 792/2021, που αναιρεί και παραπέμπει για νέα νόμιμη κρίση την ένσταση που είχε καταθέσει η υποψήφια δημοτική σύμβουλος της παράταξης “Ηράκλειο για όλους” και είχε απορριφθεί αρχικώς από το Διοικητικό Πρωτοδικείο για το εκλογικό αποτέλεσμα και τους πίνακες κατάταξης.

Αν οι πληροφορίες μου, σε επίπεδο εκτίμησης τουλάχιστον, είναι σωστές, η ένσταση της Δέσποινας Συγγελάκη δεν αποκλείεται να εκδικαστεί εντός του φθινοπώρου, καθώς έχει ήδη υπηρεσιακώς αποσταλεί από το ΣτΕ στο αρμόδιο δικαστήριο για επανεξέταση. Αν η ένστασή της επαληθευτεί από το δικαστήριο, τότε η ίδια εισέρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου ύστερα από δύο και πλέον χρόνια που περατώθηκαν οι εκλογές, εκτοπίζοντας τον Γιώργο Νιωτάκη.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Μετά το πέρας των εκλογών και αφού άρχισαν να “τρέχουν” οι προθεσμίες για ενστάσεις, η Δέσποινα Συγγελάκη προχώρησε σε επανακαταμέτρηση και ακολούθως κατέθεσε ένσταση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, καθώς προέκυπτε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα που εκφραζόταν από τους πίνακες κατάταξης των δημοτικών συμβούλων ανατρεπόταν από τον επανέλεγχο των ψηφοδελτίων και η ίδια κέρδιζε μια θέση στα έδρανα της Λότζιας. Τότε το Πρωτοδικείο απέρριψε για τυπικούς λόγους - προβάλλοντας το σκεπτικό της αοριστίας της προσφυγής.

Η κ. Συγγελάκη προσέφυγε στο ΣτΕ και προκάλεσε την απόφαση 792/2021, που αναιρεί την απόφαση του Πρωτοδικείου και την παραπέμπει, δηλαδή ζητάει να συνεδριάσει ξανά το Δικαστήριο και να ελέγξει επί της ουσίας την ένσταση, δηλαδή καλείται το δικαστήριο να κρίνει τις αιτιάσεις της αρχικής ένστασης της κ. Συγγελάκη για τα σφάλματα του πίνακα και πως η περιγραφή της ένστασης ήταν σωστή και όχι αόριστη. Η απόφαση του ΣτΕ ουσιαστικά αποτελεί πλέον νομολογία, καθώς είναι η πρώτη φορά που κρίνεται ένα τέτοιο θέμα που στηρίζεται σε λεπτομέρειες.

Η στήλη επικοινώνησε με τη Δέσποινα Συγγελάκη, η οποία δήλωσε ότι νιώθει δικαιωμένη κυρίως ως δικηγόρος, αφού το σκεπτικό της ήταν σωστό από την αρχή, σύμφωνα με το ΣτΕ, και η κρίση της σωστή ως προς την κατάθεση της ένστασης και όχι εσφαλμένη, όπως έκρινε το Πρωτοδικείο.

Συνοψίζοντας λοιπόν, το Πρωτοδικείο τώρα θα επανεισάγει την υπόθεση και καλείται με την απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου να επανεξετάσει την ένσταση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα ανοιχθούν και πάλι οι εκλογικοί σάκοι, καθώς, σύμφωνα με την επανακαταμέτρηση που είχε γίνει, είχαν εντοπιστεί ψηφοδέλτια με σταυρό προς την κ. Συγγελάκη που δεν είχαν προσμετρηθεί. Κι αν είχαν προσμετρηθεί, σύμφωνα με την τότε ένσταση που είχε κατατεθεί και επανεξετάζεται, υπήρχαν διαφορές και λάθη κατά τη μεταφορά των σταυρών από τα ψηφοδέλτια στα βιβλία και από τα βιβλία στον τελικό πίνακα κατάταξης. Εν κατακλείδι, αν η νέα απόφαση του Πρωτοδικείου δικαιώνει την κ. Συγγελάκη, τότε διορθώνονται οι πίνακες και η νέα κατάταξη επιτρέπει την εκλογή της.

Αλήθεια, πόσες άλλες τέτοιες υποθέσεις υπάρχουν; Δηλαδή θέλω να πω, υπήρχαν ενστάσεις άλλων υποψηφίων που απορρίφθηκαν από το Πρωτοδικείο με το ίδιο σκεπτικό; Και πλέον με την απόφαση της κ. Συγγελάκη μπορούν να δικαιωθούν; Πρακτικά είναι δύσκολο, καθώς έχουν παρέλθει οι προθεσμίες και οι τυχόν ενιστάμενοι δεν προχώρησαν στο ΣτΕ. Όμως η απόφαση του ΣτΕ 792/2021, που προκλήθηκε, θα αποτελέσει οδηγό για τις επόμενες εκλογές και τις ενστάσεις που θα γίνουν και με βάση αυτή θα εξετάζεται το περιεχόμενο των ενστάσεων εφόσον εμπίπτουν στο ίδιο πεδίο.

Τι έγραψε στο Facebook η δικηγόρος και υποψήφια

Το γεγονός της έκδοσης της απόφασης έκανε γνωστό με πανηγυρικό τρόπο η Δέσποινα Συγγελάκη στο προφίλ της στο Facebook, το οποίο κατακλύστηκε από σχόλια και θετικές αντιδράσεις από τους διαδικτυακούς της φίλους.

Στην ανάρτησή της στο Facebook γράφει: «ΣτΕ 792/2021: Αναιρεί και παραπέμπει για νέα νόμιμη κρίση. Όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας δέχεται την αναίρεση, έστω και 2 χρόνια μετά τις εκλογές, το αίσθημα δικαίωσης είναι μεγάλο.

- Καταρχήν σε νομικό επίπεδο, το ΣτΕ δικαίωσε πλήρως τον τρόπο σκέψης και νομικής τεκμηρίωσης της ένστασής μου. Μεγάλη επιβεβαίωση και επιβράβευση για ένα/μία νομικό. Χαράσσεται νομολογία για ένα σπουδαίο αλλά λεπτό εκλογικό ζήτημα, που ο κλήρος έπεσε σε εμένα να διαχειριστώ.

- Σε προσωπικό επίπεδο, το ΣτΕ δικαίωσε την οικογένεια και τα αγαπημένα μου πρόσωπα, που με στήριξαν στην ένσταση κατά του εκλογικού αποτελέσματος και επέμειναν να προχωρήσω και στην αναίρεση.

- Σε πολιτικό επίπεδο, ανεξάρτητα από την τελική έκβαση, δίνεται η ευκαιρία να φανεί ότι οι 3 ψήφοι στον Προφήτη Ηλία, οι 2 στους Ασίτες, οι 5 στη Ν. Αλικαρνασσό κ.ο.κ. δεν είναι απλοί αριθμοί σ' έναν πίνακα ανακοινώσεων. Είναι άνθρωποι, ψηφοφόροι, που με την ψήφο τους έκαναν μία επιλογή. Μία επιλογή, που πρέπει να γίνει σεβαστή».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News