Απόψε στις «Αντιθέσεις»: «Η Ιστορία και οι άγνωστες πτυχές της»

Κρήτη
Απόψε στις «Αντιθέσεις»: «Η Ιστορία και οι άγνωστες πτυχές της»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μία ενδιαφέρουσα εκπομπή, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821

Απόψε ένα τέταρτο πριν τις 10, στις “Αντιθέσεις” με τον Γιώργο Σαχίνη, οι τηλεθεατές της “ΚΡΗΤΗ ΤV” μπορούν να παρακολουθήσουν μια ακόμη θεματική βραδιά με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Ο δρ. Ανδρέας Κούκος, νομικός-ιστορικός, ιδρυτής και πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια, που από το 2018 μετονομάστηκε σε Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, σε μια συναρπαστική συνέντευξη με ντοκουμέντα και στοιχεία, φωτίζει ένα από τα σημαντικότερα και όχι τόσο αναγνωρίσιμα σε βάθος κεφάλαια από την ιστορία των 200 ετών που έχουμε διανύσει από το 1821: Τα δάνεια... Αυτός ο βραχνάς που μέχρι σήμερα μας βασανίζει, και όπως φαίνεται θα μας ταλαιπωρεί... στο διηνεκές αν κάτι δεν αλλάξουμε.

* Γιατί η Ιστορία της Ελλάδας μέσα στην Επανάσταση αλλά και αμέσως μετά, σε μια πορεία 200 χρόνων, είναι και μια ιστορία δανείων;

* Ποιες οι πολιτικές, οικονομικές, γεωπολιτικές - αλλά και στο θέμα ενός κυρίαρχου σύγχρονου ελληνικού κράτους - προεκτάσεις μιας τέτοιας ιστορίας;

* Τα δάνεια του Αγώνα, η κατασπατάληση πόρων και ο ρόλος τους στις εμφύλιες διαμάχες, οι έντιμοι και τα “τρωκτικά”...

* Ο πρώτος προϋπολογισμός του ελληνικού κράτους, το Σχέδιο Καποδίστρια για την αποπληρωμή τους με ευνοϊκούς όρους που διέκοψε η δολοφονία του, και η χρεοκρατία από την εποχή των Βαυαρών.

* Τα δάνεια και τα χρεοστάσια σε παράλληλη πορεία με κρίσιμες ιστορικές καμπές του νέου ελληνικού κράτους και πόσο καθόρισαν τους όρους και το είδος ανάπτυξης της χώρας.

* Πώς συντηρήθηκε η Επανάσταση 9 χρόνια;

* Τι αλλάζει στο διεθνές σκηνικό σχετικά με τη λήψη δανείων από το City του Λονδίνου από το 1823 και μετά;

* Η περίπτωση του ναυάρχου Άστιγξ και η “Καρτερία”.

* Η πράξη υποτέλειας στη Μεγάλη Βρετανία και η αντίδραση του Δημητρίου Υψηλάντη.

* Πώς τα αντιμετωπίζει ο Καποδίστριας και η Δ’ Εθνοσυνέλευση του Άργους το 1829.

* Η εθνική γη και γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουμε Εθνικό Κτηματολόγιο...

* Το τρομακτικό σκάνδαλο, τα εθνικά δάνεια στο Λονδίνο, και πώς μεγάλα ποσά ξοδεύονται από τους διαπραγματευτές δεξιά και αριστερά.

* Η καταδίκη των υπευθύνων που δεν τιμωρήθηκαν ποτέ!

* Το δάνειο των 60.000.000 φράγκων και ο Όθωνας.

* Η πτώχευση του Χαρίλαου Τρικούπη το 1893 και η πτώχευση του Ελευθερίου Βενιζέλου το 1932.

* Η διπλωματία στην Ευρώπη υπέρ του Ελληνικού Ζητήματος και οι ενέργειες του Καποδίστρια.

* Πόσο ωφέλησε τους Έλληνες ο αγγλορωσικός ανταγωνισμός.

Στην εκπομπή καταθέτουν την οπτική τους ο κ. Δημήτρης Σταθακόπουλος δρ. Παντείου Πανεπιστημίου (Οθωμανική Κοινωνία-Ιστορία και Πολιτισμός), συνεργάτης του Εργαστηρίου Τουρκικών και Ευρασιατικών Μελετών (ΕΤΕΜ) του Πανεπιστημίου Πειραιά (ΠΑ.ΠΕΙ.), δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, και ο δημοσιογράφος-πολιτικός Επιστήμονας, Διονύσης Ελευθεράτος, συγγραφέας του βιβλίου με αφορμή τα 200 χρόνια από το 1821 “Μια λοξή ματιά στην Ιστορία: 200 χρόνια νεοελληνικού κλαυσίγελου”. Ένα βιβλίο με άφθονα συμβάντα, γνωστά ή άγνωστα, που φαντάζουν “πρόγονοι” όσων πέρασαν διαχρονικά ως βίωμα πολύ αργότερα, μέχρι και τις ημέρες μας, όπως:

- Το χρηματιστηριακό σκάνδαλο του 1872-1874 που συνδέει το καφενείο “Ωραία Ελλάς” µε τη Σοφοκλέους του 1999.

- Η Χωροφυλακή που ξυλοκοπάει φοιτητές που διαδηλώνουν υπέρ της δωρεάν εκπαίδευσης και του άρθρου 16 του Συντάγματος, αλλά όχι στη δεκαετία του 1960, του “15%”, ή στη Μεταπολίτευση, αλλά... στην εποχή του Χαρίλαου Τρικούπη.

- Ένα... άφαντο θωρηκτό, γερμανικής κατασκευής, στον Μεσοπόλεμο, που διεκδικεί την ιδιότητα του “πατέρα” του “γερμένου” υποβρυχίου “Παπανικολής”.

- Η εμπλοκή του Αγίου Όρους στο Μακεδονικό, που, όταν δεν πυροδοτούσε διπλωματικές μάχες, προκαλούσε... καλογερικό ξύλο (1905). Και τόσα ακόμη...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News