«Μάχη» για το ιστορικό ξενοδοχείο Capsis - Αναδρομή στην «ξενοδοχειακή αυτοκρατορία»

Κρήτη
«Μάχη» για το ιστορικό ξενοδοχείο Capsis - Αναδρομή στην «ξενοδοχειακή αυτοκρατορία»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον ενόψει της σημερινής υποβολής οικονομικών προσφορών για το γνωστό ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Αγία Πελαγία

Σε σκληρή μάχη εξελίσσεται η απόκτηση του ιστορικού ξενοδοχείου “Capsis” στην Αγία Πελαγία, καθώς το ενδιαφέρον φαίνεται ότι έχει χτυπήσει... “κόκκινο” ενόψει της σημερινής καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής οικονομικών προσφορών! Πληροφορίες και εκτιμήσεις κάνουν χαρακτηριστικά λόγο για μια 25άδα και άνω ενδιαφερόμενων “μνηστήρων”, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται πολύ δυνατά ονόματα και μένει βεβαίως να δούμε πώς θα μεταφραστεί το θεωρητικό μεγάλο ενδιαφέρον και επί του πρακτέου πλέον, κατά τη σημερινή κατάθεση προσφορών.

Πάντως, το διαφαινόμενο “κονταροχτύπημα” επενδυτών για την απόκτηση του εν λόγω πολύ γνωστού ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Αγία Πελαγία δεν προξενεί εντύπωση.

Χτισμένο άλλωστε πάνω σε μία ιδιωτική χερσόνησο και προσφέροντας την υπέροχη θέα του πελάγους, το “Out of the Blue, Capsis Elite Resort” είναι ένα πολυτελές παραθαλάσσιο ξενοδοχειακό συγκρότημα, το οποίο περιλαμβάνει κέντρο υγείας και ευεξίας, το All-Suite ξενοδοχείο με τη μεγαλύτερη ποικιλία σε ιδιωτικές σουίτες, μεζονέτες και βίλες με ιδιωτική πισίνα και εγκαταστάσεις αναψυχής, σίγουρα “μαγνητίζει” το εγχώριο και ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον. Διαθέτει 465 δωμάτια, σουίτες και βίλες με ιδιωτικές πισίνες, οκτώ εστιατόρια, έξι bars, 16 αίθουσες συνεδριάσεων διαφόρων μεγεθών, εκθεσιακό χώρο 1.140 τ.μ., spa, πισίνες, 4.000 τ.μ. πάρκο μινωικής μυθολογίας κ.ά.

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα τέθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης από τις πιστώτριες τράπεζες πριν από ένα χρόνο, ενώ η πρόσκληση του διαγωνισμού από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων περιλαμβάνει τη διενέργεια τεσσάρων ανεξάρτητων δημόσιων πλειοδοτικών διαγωνισμών για την πώληση του συνόλου του ενεργητικού της εταιρείας.

Το θέμα έχει απασχολήσει άρδην και τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης, που έχουν αφιερώσει εκτενή δημοσιεύματα και αναφορές τόσο το προηγούμενο χρονικό διάστημα όσο και τα τελευταία 24ωρα ενόψει της σημερινής λήξης της προθεσμίας για τις προσφορές.

«Μία από τις μεγαλύτερες διελκυστίνδες για την απόκτηση ξενοδοχειακού συγκροτήματος των τελευταίων ετών εξελίσσεται ο πλειστηριασμός του ιστορικού ξενοδοχείου “Capsis” στην Κρήτη. Και αυτό διότι πηγές κοντά στη διαδικασία μιλούν για έως και 30 υποψηφίους που έχουν εκδηλώσει άτυπο επί του παρόντος ενδιαφέρον.

Ο διαγωνισμός για το συγκρότημα “Out of the Blue Capsis Elite Resort” στην Αγία Πελαγία της Κρήτης, που προκηρύχθηκε από την ειδική διαχειρίστρια Ευδοκία Α. Παπανδρέου, έχει θέσει ως προθεσμία για τις οικονομικές προσφορές τη 15η Ιουλίου. Το συγκρότημα, συμφερόντων της Ντίας Καψή, ετέθη υπό ειδική διαχείριση το 2020 με επισπεύδοντες την Τράπεζα Eurobank και τη Συνεταιριστική Χανίων για τραπεζικά χρέη ύψους 150 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις πλησίον των 180 εκατ. Η σχετική συναλλαγή επιδιώκεται να κλείσει εντός του 2021», αναφέρει χαρακτηριστικά η “Καθημερινή” και σημειώνει: «Πρόκειται για ξενοδοχείο-τρόπαιο, στην Αγία Πελαγία του Ηρακλείου Κρήτης, το οποίο ανακατασκευάστηκε πλήρως το 2006 και βρίσκεται σε μία από τις ωραιότερες χερσονήσους του νησιού, με προνομιακή θέση σε έκταση 168 στρεμμάτων και συνολικούς δομημένους χώρους 34.000 τετραγωνικών μέτρων. Αποτελείται από ένα πολυτελές παραθαλάσσιο ξενοδοχειακό συγκρότημα, το οποίο περιλαμβάνει All-Suite ξενοδοχείο, ιδιωτικές σουίτες, μεζονέτες και βίλες με ιδιωτική πισίνα και εγκαταστάσεις αναψυχής και ευεξίας.

Για το εν λόγω ξενοδοχείο ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν τόσο ο όμιλος Ιβάν Σαββίδη, όσο και μεγάλος ελληνικός ξενοδοχειακός όμιλος με έντονη παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα, που αναζητά εδώ και καιρό στρατηγικά τοποθετημένα ακίνητα στην Κρήτη, προκειμένου να επεκταθεί και σε αυτήν την αγορά. Το τελευταίο διάστημα, έντονο είναι το ενδιαφέρον και από ξένα επενδυτικά κεφάλαια, μεταξύ των οποίων αναφέρονται στην αγορά η HIG και η Hines, αλλά και πολλές ελληνικές ΑΕΕΑΠ, όπως η Prodea».

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Μια ξενοδοχειακή αυτοκρατορία

Το δημοσίευμα παραθέτει και μια ιστορική αναδρομή, αναφέροντας: «Το συγκρότημα ανήκε στην εταιρεία “Τουριστικό Συγκρότημα Καψή Α.Ε.”, που όπως προαναφέρθηκε ανήκει στα συμφέροντα της κυρίας Ντίας Καψή.

Πρόκειται για τη μία από τις δύο θυγατέρες του Θάνου και της Μαρίκας Καψή, οι οποίοι ξεκινώντας από την Αίγυπτο στις αρχές της δεκαετίας του 1930, όπου και το πρώτο τους ξενοδοχείο, έχτισαν μία από τις πρώτες μεγάλες ελληνικές ξενοδοχειακές αυτοκρατορίες, τα “Capsis Hotels”. Η αρχή έγινε το 1966 στο Ηράκλειο της Κρήτης με το “Capsis Astoria” στην πλατεία Ελευθερίας και ακολούθησαν σταδιακά, από το 1970, το “Capsis Hotel” στη Θεσσαλονίκη, που έγινε σε συνεργασία με την οικογένεια Βάρδα, και το επίμαχο “Capsis Beach” στην Αγία Πελαγία Κρήτης, όπως και τα “Metropolitan Capsis Hotel & Apartments” στη Ρόδο και το “Esperia Capsis Hotel” στην Αθήνα.

Το 1986 η Μαρίκα Καψή απεβίωσε, αφήνοντας πίσω τις κόρες της, Λένα και Ντία. Η Ντία ανέλαβε τις μονάδες στην Αγία Πελαγία και στη Ρόδο, και η Λένα το “Capsis Astoria” στο Ηράκλειο και το “Capsis Hotel” στη Θεσσαλονίκη».

Φωτογραφία αρχείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News