Ηράκλειο

«Θύελλα» αντιδράσεων στις τάξεις των υγειονομικών για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

«Η επιστήμη ποτέ δεν επιβλήθηκε με τη βία» - «Θα θερίσει θύελλες γιατί όλο αυτό το διάστημα έχει αφήσει τα νοσοκομεία χωρίς προσωπικό, χωρίς υποδομές»

Την οργή των υγειονομικών εισπράττει η κυβέρνηση, μετά τις ανακοινώσεις για άμεσο υποχρεωτικό εμβολιασμό του προσωπικού είτε αναγκαστική αργία.

«Επιχειρεί η κυβέρνηση διά της υποχρεωτικότητας και των ποινών να ανοίξει άλλα μονοπάτια, παραβίασης εργατικών δικαιωμάτων που σε αυτή την κατεύθυνση το Σωματείο Εργαζομένων και όλο το υγειονομικό κίνημα, βρίσκει και θα βρει αντίθετους», αναφέρει μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του στην ΚΡΗΤΗ TV, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης.

«Θα θερίσει θύελλες γιατί η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης, όλο αυτό το διάστημα έχει αφήσει τα νοσοκομεία χωρίς προσωπικό, χωρίς υποδομές, με μετακινούμενο προσωπικό από κλινική σε κλινική και σε εμβολιαστικά κέντρα», τονίζει ο κ. Βρύσαλης.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στη χθεσινή ενημέρωση, ανακοίνωσε ότι εφαρμόζεται το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους εργαζομένους σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας, αλλά και έκτακτες ρυθμίσεις ώστε οι δημόσιοι φορείς να μπορούν να προσλάβουν επικουρικό προσωπικό για να καλύψουν τα κενά που θα προκύψουν.

«Είναι τουλάχιστον τραγικό για εμάς», αναφέρει μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Νάνσυ Τζαβάρα, «που έχουμε περάσει όλο τον κυκεώνα των δυσκολιών, να έρχεται είτε κυβέρνηση είτε οι διοικήσεις και να μας λένε, εσείς που δεν έχει εμβολιαστεί, όσοι κι αν είστε, είναι ατομική σας ευθύνη και φταίτε και βγαίνετε εκτός δουλειάς».

Σε επίπεδο Κρήτης, αλλά και πανελλαδικά όπως δείχνουν τα στοιχεία, ο εμβολιασμός του προσωπικού «αγγίζει» το 90%, γι’ αυτό και οι συνδικαλιστές υγειονομικοί χαρακτηρίζουν αχρείαστο, αλλά και προκλητικό το μέτρο.

Και όλα αυτά τη στιγμή που όπως λένε, η πολιτεία για μήνες είχε αφήσει αβοήθητους τους εργαζόμενους, χωρίς στοιχειώδη και μέτρα προφύλαξης όπως μάσκες, αλλά και χωρίς τεστ, τα οποία εξακολουθούν να μην γίνονται σε τακτική βάση.

Η ανακοίνωση από το  Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

To Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ υποστηρίζει τον εμβολιασμό και αναγνωρίζει την αναγκαιότητα και την αξία του. Ωστόσο, η κυβέρνηση επιχειρεί να μετακυλήσει στο λαό τις δίκες της ευθύνες  με το  να προβάλλει ως βασικό εμπόδιο για «τη γρήγορη και οριστική έξοδο μας από τη δοκιμασία» την ατομική ευθύνη «ενός ποσοστού πολιτών που διστάζουν να εμβολιαστούν», προχωρώντας σε ανακοινώσεις για υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους εργαζόμενους που υπηρετούν σε δομές υγείας και πρόνοιας με ποινές για τους ανεμβολίαστους, προνόμια και «προπληρωμένες κάρτες» για τους εμβολιασμένους.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να απεμπολήσει τις δικές της ευθύνες για τις καθυστερήσεις και την ελλιπή ενημέρωση για τον εμβολιασμό, για την απουσία ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, για την ανεπάρκεια μέτρων προστασίας της υγείας σε χώρους δουλειάς και σχολεία, για το συγχρωτισμό στα ΜΜΜ, για την πλήρη χαλάρωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά το άνοιγμα του τουρισμού.

Με την υποχρεωτικότητα, τα «δώρα» και τις τιμωρίες επιχειρείται ο αποπροσανατολισμός από τις αληθινές αιτίες για τον αργό ρυθμό εμβολιασμών, που οφείλεται κυρίως στην ανεπάρκεια εμβολίων τους πρώτους κρίσιμους μήνες του χρόνου λόγω του σφοδρού ανταγωνισμού φαρμακοβιομηχανιών και κρατών.

Ωστόσο, η καθιέρωση υποχρεωτικότητας δεν μπορεί να αποτελεί αφορμή για παραβίαση συνταγματικών δικαιωμάτων και για ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής εις βάρος των εργαζομένων. Αγωνιζόμαστε για ένα καθολικό πρόγραμμα δωρεάν εμβολιασμού, με οργάνωση της ενημέρωσης και της φαρμακοεπαγρύπνησης.

Απορρίπτουμε όμως τον εκφοβισμό και τη στοχοποίηση των υγειονομικών, που δίνουν με αυταπάρνηση τη μάχη δουλεύοντας σε συνθήκες αυξημένης εντατικοποίησης.

Η ανάγκη για μαζικό οργανωμένο εμβολιασμό απαιτεί ενίσχυση της ΠΦΥ με μόνιμο προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό. Απαιτεί ανάπτυξη ικανού αριθμού εμβολιαστικών κέντρων (αποκλειστικά στα πλαίσια της ΠΦΥ) και στελέχωσή τους με νέες προσλήψεις και όχι με μετακινήσεις και υπερωρίες του ήδη υπηρετούντος ελλιπούς προσωπικού. Απαιτεί έγκαιρη προμήθεια όλων των απαραίτητων ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων.

Καλούμε την κυβέρνηση με επιχειρήματα και πειθώ να πείσει τον κόσμο να συμμετέχει στον εμβολιασμό.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια