Άκυρη σύμβαση του Δήμου Χερσονήσου - «Στοπ» από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Κρήτη
Άκυρη σύμβαση του Δήμου Χερσονήσου - «Στοπ» από το Ελεγκτικό Συνέδριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στοπ» από το Ελεγκτικό Συνέδριο στη μεταφορά οικονομικών υπηρεσιών σε αναπτυξιακό οργανισμό, σε μια απόφαση με ευρύτερες προεκτάσεις για τους Δήμους

«Στοπ» στη συμφωνία ανάθεσης των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Χερσονήσου στον Αναπτυξιακό Οργανισμό “ΕΥΔΗΜΟΣ” έβαλε το Ελεγκτικό Συνέδριο, κρίνοντας παράνομη τη σχετική προγραμματική σύμβαση.

Συγκεκριμένα, το έβδομο (VII) τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε με την υπ’ αριθμ. 917/2021 απόφασή του παράνομη την ανάθεση του συνόλου των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Χερσονήσου στον Αναπτυξιακό Οργανισμό “ΕΥΔΗΜΟΣ” μέσω προγραμματικής σύμβασης. Μια απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που μπορεί να αφορά με μια πρώτη ανάγνωση τον Δήμο Χερσονήσου, όμως έχει ευρύτερες προεκτάσεις για τους Δήμους και έχει πάρει μεγάλη έκταση πανελλαδικά, αφού χαρακτηρίζεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ και από ανθρώπους του αυτοδιοικητικού χώρου ως κομβική απόφαση σε διπλό μέτωπο. Κομβική, δηλαδή, αναφορικά τόσο με το ζήτημα της ιδιωτικοποίηση νευραλγικών υπηρεσιών των Δήμων, όσο όμως και αναφορικά με τους πολυσυζητημένους αναπτυξιακούς οργανισμούς των ΟΤΑ, που έχουν έρθει εσχάτως έντονα στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος, των συζητήσεων και του προβληματισμού.

Η τελευταία παράμετρος παρουσιάζει μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για Δήμους εδώ στην Κρήτη, που από κοινού με την Περιφέρεια συγκρότησαν αναπτυξιακούς οργανισμούς, αλλά και κατά μόνας για τον Δήμο Ηρακλείου, με φόντο την προσπάθεια σύστασης του δικού του νέου αναπτυξιακού οργανισμού “Ηράκλειο Α.Ε.”, που μπορεί να εγκρίθηκε όπως εγκρίθηκε (δηλαδή διά της... πλαγίου από την Οικονομική Επιτροπή χάρη σε νομοθετικές τροποποιήσεις της κυβέρνησης και όχι από το Δημοτικό Συμβούλιο, που είναι το κορυφαίο θεσμικό όργανο του Δήμου), όμως δεν αποκλείεται να πέσει σε νομικούς “σκοπέλους”. Ήδη, άλλωστε, έχουν ρίξει σχετικά προειδοποιητικά “πυρά” παρατάξεις της αντιπολίτευσης που έχουν εκφράσει έντονες αντιδράσεις είτε γι’ αυτή καθαυτή τη σύσταση του εν λόγω αναπτυξιακού οργανισμού, είτε για τον τρόπο που θέλησε η δημοτική Αρχή Ηρακλείου να περάσει τη δημιουργία του. Και μένει να δούμε κατά πόσον θα επηρεάσει, θα “αγγίξει” και την περίπτωση της Λότζιας με τη νέα εταιρεία “Ηράκλειο Α.Ε.” η κομβική αυτή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο με φόντο την περίπτωση του Δήμου Χερσονήσου χαρακτηρίζει παράνομη την προσπάθεια μεταφοράς νευραλγικών υπηρεσιών των Δήμων σε αναπτυξιακούς οργανισμούς!

Το σκεπτικό του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Όπως αναφέρουν τα “Νέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης”, το Ελεγκτικό Συνέδριο, μεταξύ άλλων, αποδεχόμενο τις αιτιάσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ, έκρινε ότι η εν λόγω σύμβαση «δεν αποτελεί περίπτωση επιτρεπόμενης Προγραμματικής Σύμβασης», καθώς η “ΕΥΔΗΜΟΣ Α.Ε.” δεν μπορεί να εκτελέσει το έργο με ίδια μέσα, αφού δε διαθέτει το αναγκαίο προσωπικό και κατ’ ανάγκη θα προβεί σε προσλήψεις χωρίς μάλιστα την τήρηση διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ταυτόχρονα, και αυτή είναι η σημαντικότερη διαπίστωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έκρινε ότι «δεν είναι δυνατή η εκχώρηση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς, όταν αντικείμενο των προγραμματική συμβάσεων είναι η άσκηση αρμοδιοτήτων νευραλγικών υπηρεσιών της τοπικής διακυβέρνησης, αναγόμενων σε μία από τις βασικές και πρωτεύουσες λειτουργίες αυτές, όπως είναι οι οικονομικές υπηρεσίες των ΟΤΑ».

Είχε προηγηθεί η σχετική πράξη της αναπληρώτριας επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη 2η Υπηρεσία Επιτρόπου Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, με την οποία είχε κριθεί ότι κωλύεται η υπογραφή της εν λόγω προγραμματικής σύμβασης για λόγους που σχετίζονται με τη νομιμότητα αυτής.

Τόσο στα πλαίσια της διαδικασίας ενώπιον της επιτρόπου, όσο και στα πλαίσια της εκδίκασης της υπόθεσης στο Ελεγκτικό Συνέδριο, η ΠΟΕ-ΟΤΑ είχε ασκήσει νομίμως παρέμβαση, τονίζοντας ότι δεν επρόκειτο περί πραγματικής προγραμματικής σύμβασης-συνεργασίας μεταξύ δύο φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά περί κανονικής σύμβασης παροχής υπηρεσιών, χωρίς την τήρηση των νόμιμων προϋποθέσεων.

ΠΟΕ-ΟΤΑ

«Σημαντική νίκη»

Σ’ ανακοίνωσή της, η ΠΟΕ-ΟΤΑ χαρακτηρίζει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον Δήμο Χερσονήσου «δικαίωση και σημαντική νίκη».

«Χαιρετίζουμε την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον κομβικό ρόλο του οποίου ως όργανο προληπτικού και κατασταλτικού ελέγχου υποστηρίζουμε διαχρονικά, πιστεύοντας ότι μόνο μέσω αυστηρού και ενδελεχούς ελέγχου μπορούν να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος και στρέβλωσης των κανόνων που διέπουν τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ υπερασπίζεται και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), προς όφελος όχι μόνο των ίδιων των υπαλλήλων των Δήμων, αλλά και των πολιτών, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν το κόστος της εκχώρησης των αρμοδιοτήτων και των υπηρεσιών σε τρίτους», αναφέρει χαρακτηριστικά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ, και καταλήγει: «Προτάσσουμε την ανάγκη πρόσληψης προσωπικού και βελτίωσης των υλικοτεχνικών υποδομών έναντι της πληρωμής “φουσκωμένων” λογαριασμών σε τρίτους, που λυμαίνονται τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι Δημοτικές Υπηρεσίες δεν είναι πεδίο ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας οποιουδήποτε είδους. Είναι πεδίο προσφοράς στον δημότη, προστασίας των δημοτικών αγαθών και προάσπισης του δημόσιου συμφέροντος».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News