Ηράκλειο

Πώς θα γίνεται η είσοδος των παιδιών στην εστίαση

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την είσοδο μικρών και μεγάλων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους των χώρων εστίασης και διασκέδασης

Μετά τα νέα μέτρα και τις ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για την εστίαση, την ψυχαγωγία, αλλά και τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς εργαζομένων, υπήρξαν ορισμένα ερωτήματα που αφορούσαν τους εργαζόμενους και την εστίαση για τα οποία δόθηκαν οι εξής διευκρινήσεις:

1.Τι συμβαίνει στις επιχειρήσεις ψυχαγωγίας με τις ημι-μόνιμες κατασκευές; Πέργκολες ή τζαμαρίες; Μπορεί αυτοί να είναι μεικτοί χώροι;

Ότι είναι στεγασμένο και εντός οικοδομικής γραμμής με μόνιμες ή ημι-μόνιμες κατασκευές είναι εσωτερικός χώρος και, συνεπώς, λειτουργεί ως αμιγής χώρος αποκλειστικά.

2.Μπορεί κάποια επιχείρηση να είναι non-covid στον εσωτερικό χώρο και έξω να είναι μεικτό;

Η υποχρέωση για αμιγή λειτουργία υπάρχει μόνο για τους κλειστούς χώρους. Οι υπαίθριοι χώροι λειτουργούν όπως και πριν, εκτός αν ο επιχειρηματίας θέλει να λειτουργούν ως non-covid οικειοθελώς (δηλαδή όπως και πριν αλλά μόνο με εμβολιασμένους ή νοσήσαντες).

3.Έχει συνέπειες εάν ο υπάλληλος μιας επιχείρησης ψυχαγωγίας δεν είναι εμβολιασμένος;

Όχι, προς το παρόν ο νόμος δεν θέτει κάποια τέτοια απαίτηση.

4.Ποια θα είναι η σηματοδότηση για μεικτό εξωτερικό χώρο;

Οι εξωτερικοί χώροι λειτουργούν όπως και πριν. Δεν χρειάζονται ξεχωριστή σηματοδότηση εκτός αν ο επιχειρηματίας αποφασίσει ότι θέλει να λειτουργήσει το χώρο ως αμιγή οπότε τοποθετεί στην είσοδο σήμανση αμιγούς χώρου

5.Σε ποια μορφή θα πρέπει να επιδεικνύουν τα πιστοποιητικά;

Η επίδειξη του πιστοποιητικού από τον πελάτη θα γίνεται σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή (κινητό) και η επαλήθευση από τον καταστηματάρχη μέσω της εφαρμογής «Covid Free GR». Η εφαρμογή μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr. Διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play.

Τρία βρέφη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο – Νεογνό στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο

Στην εντατική μονάδα νεογνών του Βενιζέλειου Νοσοκομείου νοσηλεύεται τα τελευταία 24ώρα, ένα νεογνό που διαγνώστηκε θετικό στον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τα τις πληροφορίες το μωράκι μεταφέρθηκε πριν λιγες ημέρες στο νοσοκομείο, με πυρετό και αμέσως εισήχθη στη ΜΕΘ νεογνών.

Τα τελευταία δύο 24ώρα, σύμφωνα και με τον Διοικητή του Βενιζέλειου νοσοκομείου κ. Τερζάκη στο neakriti,  είναι απύρετο και η κατάσταση της υγείας του αρκετά καλή.

Σήμερα θα υποβληθεί σε περαιτέρω εξετάσεις και ανάλογα με την έκβαση των αποτελεσμάτων, δεν αποκλείεται να πάρει εξιτήριο και να επιστρέψει στους γονείς του στο Ρέθυμνο, οι οποίοι είναι και εκείνοι θετικοί στον όπως επίσης και ένα ακόμη άτομο του συγγενικού περιβάλλοντος της οικογένειας.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου νοσηλεύονται με κορωνοϊό ένα βρέφος μόλις 23 ημερών και δύο ακόμα 13 μηνών και δύο ετών.

Τα βρέφη έχουν ήπια συμπτώματα. Η εισαγωγή τους στο νοσοκομείο κρίθηκε επιβεβλημένη, λόγω της μικρής ηλικίας τους, προκειμένου να έχουν την κατάλληλη παρακολούθηση από το ιατρικό προσωπικό.

Τα σήματα που θα τοποθετηθούν στα καταστήματα

Δύο θα είναι τα σήματα που θα βλέπουμε το επόμενο διάστημα στα καταστήματα:

Το πρώτο θα αναγράφει πως ο χώρος είναι Covid-free και θα αφορά στους εσωτερικούς χώρους, όπου πρόσβαση θα έχουν μόνον εμβολιασμένοι και αναρρώσαντες από τον κορωνοϊό, με την επίδειξη του πράσινου πιστοποιητικού.

Στα καταστήματα θα αναρτάται και σήμανση για τον εμβολιασμό των εργαζομένων, όπου θα σημειώνεται πως το προσωπικό της επιχείρησης είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Τα σήματα που θα τοποθετηθούν στα καταστήματα

Πως θα μπαίνουν τα παιδιά σε εσωτερικούς χώρους

Βάζοντας τέλος στα ερωτήματα, αρκετών γονιών για το πως θα μπορούν να ισέρχονται με τα παιδιά τους στοyw κλειστούς χώρους, σύμφωνα και με τα dikaiologitika,ανακοινώθηκε οτι οι γονείς των παιδιών μαζί με τα δικά τους πιστοποιητικά εμβολιασμού θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό self test προκειμένου να τους επιτραπεί η είσοδος.

Αυτό θα συμβεί καθώς ολοένα και μικρότερες ηλικίες, ακόμη και παιδιά, πλήττει πλέον η πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Ο μέρος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι πλέον τα 23 έτη, δηλαδή μειώθηκε κατά μία 10ετία σε μία εβδομάδα.

«Κανείς δεν είναι άτρωτος» τόνισε η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου στην τελευταία ενημέρωση, εξηγώντας ότι οι νοσηλείες αφορούν όλο και περισσότερο τις μικρότερες ηλικίες.

Ο κορωνοϊός χτυπάει και τις κατασκηνώσεις

Παράλληλα, διασπορά παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες και σε κατασκηνώσεις, με τους φορείς να είναι κυρίως παιδιά.

Επέκταση Self Test και σε παιδιά

Υπενθυμίζεται οτι έχει ανακοινωθεί εδώ και μέρες πως επεκτείνεται η διάθεση των αυτοδιαγνωστικών τεστ (self test) Ιουλίου και για τις ηλικίες από 5 έως 11 ετών. Η διάθεση θα γίνεται μέσω των φαρμακείων μέχρι την Παρασκευή 16/7.

Ως εκ τούτου, δικαιούχοι των τεσσάρων (4) αυτοδιαγνωστικών τεστ (self-tests) του μηνός Ιουλίου είναι πλέον:

- Όλα τα άτομα ηλικίας 5-11 ετών, εφόσον οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα).

- Όλα τα άτομα ηλικίας 12-17 ετών, εφόσον οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα).

Φωτογραφία : unsplash

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια