Στις «Αντιθέσεις» ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Γιάννης Κιουρτσάκης σε μια συνέντευξη - έκπληξη

Κρήτη
Στις «Αντιθέσεις» ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Γιάννης Κιουρτσάκης σε μια συνέντευξη - έκπληξη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Παρασκευή στις 21:45 στην εκπομπή της ΚΡΗΤΗ TV, «Αντιθέσεις», ο συγγραφέας - στοχαστής Γιάννης Κιουρτσάκης, σε μια συνέντευξη ανατροπών που θα προκαλέσει συζητήσεις

Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας- στοχαστής  στο δοκίμιο και το μυθιστόρημα Γιάννης Κιουρτσάκης, αυτή την Παρασκευή, στην εκπομπή της ΚΡΗΤΗ TV, «Αντιθέσεις», σε μια συνέντευξη - έκπληξη.

Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Το θαύμα και η τραγωδία - Το Εικοσιένα από τον κόσμο του Ομήρου στην παγκόσμια επαρχία» ο μελετητής για τον Σεφέρη, τον Καραγκιόζη, την προφορική παράδοση και τον λαϊκό πολιτισμό, ανοίγει το κεφάλαιο για τις Αντοχές και Αντιφάσεις του Νεότερου Ελληνισμού, σε μια πορεία 200 χρόνων, μέσα στη πραγματικότητα για το άτομο και την κοινωνία την εποχή της Πανδημίας.

-  Μια στοχαστική αφήγηση «για τη μοίρα αυτού του τόπου στα διακόσια χρόνια της νεότερης Ιστορίας του: αυτό το αδιάκοπο πήγαιν’ έλα από την αναγέννηση στη κατάρρευση, από το θαύμα στην τραγωδία – που ξεπηδούν κάθε τόσο το ένα από το άλλο».

-  Ο τραγικός πυρήνας που φωλιάζει στο θαύμα του Εικοσιένα: από τη μια, οι Αγωνιστές παλεύουν να γκρεμίσουν το οθωμανικό καθεστώς, ποθώντας κάποια θρησκευτική, πολιτική και εθνική χειραφέτηση. Από την άλλη, αυτός είναι ο μόνος κόσμος που γνωρίζουν· μ’ αυτόν έχουν ζυμωθεί οι συμπεριφορές, οι νοοτροπίες, οι αντιλήψεις τους, με μια λέξη η κουλτούρα τους.

-  Γιατί ενώ η Ευρώπη την οποία φιλοδοξούν να «φτάσουν», τους είναι στο βάθος άγνωστη;

- Το άγνωστο το συγκεντρωτικό εθνικό κράτος στο οποίο υποχρεώνονται, θέλουν δεν θέλουν, να ενταχθούν.

- Πως ο λόγος των Αγωνιστών, απαρχαιώθηκε γρήγορα προς  όφελος του «εκσυγχρονιστικού» λόγου των πολιτικών και των λογίων του νεοσύστατου κράτους.

-  Πως ο πολιτισμικός διχασμός που προϋπήρχε, δεν θα πάψει εφεξής να βαθαίνει και να αναπαράγεται με νέες απρόβλεπτες μορφές· εν μέρει και ως σήμερα;

- Γιατί υποστηρίζει ότι η γλώσσα μας, είναι πιο ζωντανή από πολλές «μεγάλες» γλώσσες;

- Η νέα γενιά και ο εορτασμός του 21

- Οι νέοι στα χρόνια των κρίσεων και την εποχή της Πανδημίας

-  Θα καταφέρουμε να αλλάξουμε ως Έλληνες, αντί να πασχίζουμε μάταια να αλλάξουμε τους Έλληνες;

-  Τι έχει να πει ο Καραγκιόζης ως αφήγημα του λαϊκού μας πολιτισμού στον Έλληνα και τον Κόσμο της Τεχνολογίας Αιχμής του 21ου αιώνα;

-  Παγκοσμιοποίηση και το παράδοξο της την ώρα που τσακίζει τις μικρές πατρίδες και την ιδέα μίας ανθρώπινης οικουμένης , γιατί ο Έλληνας στοχαστής υποστηρίζει πως κανένας σημαντικός πολιτισμός δεν μπορεί να γίνει οικουμενικός αν δεν είναι πρώτα τοπικός;

- Είναι το μεγάλο πρόβλημα του κόσμου μας η αδυναμία ενός αληθινού διαλόγου;

Αυτή την Παρασκευή στις 21.45 στις «Αντιθέσεις», ο συγγραφέας - στοχαστής Γιάννης Κιουρτσάκης, σε μια συνέντευξη ανατροπών που θα προκαλέσει συζητήσεις.

Επιμέλεια - παρουσίαση: Γιώργος Σαχίνης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News