Ηράκλειο

Κινητικότητα για τις υποδομές του ΕΛΜΕΠΑ - Ποιος ο στόχος

Στις «ράγες» μπαίνουν μια σειρά σημαντικών έργων και παρεμβάσεων για υφιστάμενες ή νέες εγκαταστάσεις του Μεσογειακού Πανεπιστημίου

Ένας άλλος «άνεμος» φαίνεται ότι αρχίζει και πνέει στο μέτωπο της αναβάθμισης-επέκτασης των πανεπιστημιακών υποδομών και εγκαταστάσεων εδώ στο νησί μας...

Πέρα από το εμβληματικό έργο ΣΔΙΤ για την ανέγερση των νέων φοιτητικών κατοικιών του Πανεπιστημίου Κρήτης σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο που “τρέχει” ήδη σε πλήρεις διαγωνιστικούς ρυθμούς (και μάλιστα αναμένονται σύμφωνα με πληροφορίες τις προσεχείς ημέρες εδώ αντιπροσωπίες των εταιρειών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό και έχουν προκριθεί στη β’ φάση του), στον δρόμο της υλοποίησης μπαίνουν μια σειρά από σημαντικά έργα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Ήδη χθες υπογράφτηκε η σύμβαση για την ανάθεση της μελέτης που αφορά σε ένα πλήρες “λίφτινγκ” των κτηρίων της Σχολής Επιστημών-Διοίκησης Οικονομίας, ενώ “σκυτάλη” αναμένεται να πάρουν οι μελέτες για τα νέα κτήρια της Σχολής Μηχανικών και της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών. Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκονται επίσης παρεμβάσεις ανακαίνισης κτηριακών εγκαταστάσεων του ΕΛΜΕΠΑ σε Χανιά και Ρέθυμνο.

Αναλυτικότερα, υπογράφτηκε χθες το πρωί στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο η σύμβαση για την ανάθεση της μελέτης που αφορά στη ριζική ανακαίνιση κτηρίων συνολικής επιφάνειας 3.500 τ.μ. στην Πανεπιστημιούπολη του Ηρακλείου. Ο συνολικός προϋπολογισμός δημοπράτησης ήταν 1,75 εκατ. ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση προήλθε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Τη σύμβαση υπέγραψαν εκ μέρους της σύμπραξης, με διακριτικό τίτλο “Χ. Μαραβέας και Συνεργάτες ΙΚΕ - ΑΛΚΩΝ Μελετητική ΕΠΕ” η κ. Γεωργία Φιλιπποπούλου, και εκ μέρους του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου ο πρύτανης, καθηγητής Νικόλαος Κατσαράκης.

Ο πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, υποδεχόμενος τους καλεσμένους αλλά και τους εκπροσώπους Τύπου, χαρακτήρισε τη σύμβαση ανάθεσης της μελέτης για τη ριζική ανακαίνιση κτηρίων της Σχολής Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας ως καθοριστικής σημασίας για το Πανεπιστήμιο που έχει μεγάλη ανάγκη νέων, σύγχρονων κτηριακών υποδομών, καθώς εξελίσσεται και αναπτύσσεται διαρκώς. Πρόκειται για ένα εμβληματικό μελετητικό έργο, το οποίο θα ακολουθήσουν και άλλα αντίστοιχα, με τελικό στόχο τη ριζική αναβάθμιση/ανακαίνιση όλου του κτηριακού αποθέματος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Η κ. Φιλιπποπούλου τόνισε ότι το έργο θα επιτελέσει σημαντικό εκπαιδευτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό ρόλο στην καθημερινή λειτουργία του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος. Στόχος της μελέτης είναι ο σχεδιασμός των κτηρίων με τρόπο που θα πληρούν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές λειτουργίας, καλύπτοντας τις σημερινές αλλά και μελλοντικές ανάγκες του Πανεπιστημίου. Βασικό κριτήριο σχεδιασμού αποτελεί επίσης η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων κατά τρόπο που να ελαχιστοποιούνται οι ανάγκες τους σε ενέργεια με τον βέλτιστο τεχνοοικονομικά τρόπο.

Με την ολοκλήρωση των έργων τα κτήρια θα παραχωρηθούν στη Σχολή Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας και στα δύο τμήματά της που έχουν έδρα στο Ηράκλειο, δηλαδή στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού και στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής.

Ο κοσμήτορας της Σχολής, καθηγητής Στέλιος Παπαδάκης, δήλωσε ότι «η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) ημέρα αποτελεί σημείο καμπής στην ανάπτυξη της Σχολής Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας, καθώς υπογράφεται η αρχή του τέλους ενός πολυετούς γεωγραφικού κατακερματισμού των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων της σχολής». Πλέον όλες οι δραστηριότητες αναμένεται να συγκεντρωθούν σε ένα ενιαίο σύγχρονο χώρο διαμορφωμένο με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές που επιβάλλουν οι παρούσες συνθήκες εκπαίδευσης και έρευνας, προσφέροντας τη δυναμική που προκύπτει από τη στενότερη αλληλεπίδραση των μελών της.

Στα παραδοτέα συμπεριλαμβάνονται τα πλήρη τεύχη δημοπράτησης του κατασκευαστικού έργου, ο προϋπολογισμός του οποίου εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 12 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες εργασίες ανακαίνισης των κτηρίων εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη του 2026. Την επίβλεψη της υλοποίησης της μελέτης έχει το Τμήμα Μελετών & Κατασκευών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Εκ μέρους της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών (ΔΤΥ), o προϊστάμενός της, κ. Χαράλαμπος Κουτρούλης, περιέγραψε το έργο ως «κεντρικής σημασίας για την αναγεννημένη χρήση του κτηριακού αποθέματος του Πανεπιστημίου, με όρους ασφάλειας και ποιότητας», καθώς και την καθοριστική συνδρομή της Τεχνικής Υπηρεσίας στην υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Η προϊσταμένη του Τμήματος Μελετών και Κατασκευών της ΔΤΥ, κ. Έρη Τζανάκη, έκανε μια σύνοψη των περιεχομένων της μελέτης, καθώς και των προδιαγραφών που απαιτείται να τηρηθούν στα πλαίσια υλοποίησης της σύμβασης.

Η ΛΙΣΤΑ

Στη σειρά τεχνικές μελέτες και έργα

Στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκαν επίσης οι επικείμενες τεχνικές μελέτες και τα έργα στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, καθώς και ορισμένες από τις κεντρικές αναπτυξιακές δράσεις του Ιδρύματος. Στόχος της Πρυτανείας είναι να έχουν δρομολογηθεί μέχρι τα τέλη του 2022 τα παρακάτω έργα υποδομών:

  1. Ένταξη στην πρόσκληση της Περιφέρειας Κρήτης για ανάθεση μελετών των παρακάτω δύο νέων κτηρίων: i) νέο κτήριο Σχολής Μηχανικών στο Ηράκλειο, συνολικής επιφάνειας 7.500 τ.μ., και ii) νέο κτήριο Σχολής Γεωπονικών Επιστημών στο Ηράκλειο συνολικής επιφάνειας 2.500 τ.μ.

Σημειώνεται ότι η πρόσκληση ορίζει ότι το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο του έργου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του 2023. Εκτιμάται δε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός δημοπράτησης της μελέτης των κτηρίων θα ξεπεράσει τα 2 εκατ. ευρώ.

  1. Υπογραφή σύμβασης και υλοποίηση του έργου ανακαίνισης του κτηρίου του Πανεπιστημίου στα Χανιά, συνολικού προϋπολογισμού δημοπράτησης 870.000 ευρώ.
  2. Προκήρυξη, επιλογή αναδόχου και υλοποίηση του έργου ανακαίνισης του κτηρίου του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο, το οποίο έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Ρεθύμνου, συνολικού προϋπολογισμού δημοπράτησης 600.000 ευρώ.
  3. Ολοκλήρωση του έργου ανακαίνισης μεγάλου μέρους των φοιτητικών εστιών στο Ηράκλειο, συνολικού προϋπολογισμού δημοπράτησης 750.000 ευρώ.
  4. Προκήρυξη, επιλογή αναδόχου και υλοποίηση παρεμβάσεων στο Κλειστό Γυμναστήριο “Μάρκος Καραναστάσης” στο Ηράκλειο, που αφορούν στην επέκταση του χώρου άθλησης στην κεντρική σάλα και μεταφορά του χώρου ενδυνάμωσης σε κεντρικό σημείο του κτηρίου με παράλληλο άνοιγμά του στο κοινό. Τα έργα αυτά έχουν συνολικό προϋπολογισμό δημοπράτησης 500.000 ευρώ.
  5. Ολοκλήρωση του έργου ανακαίνισης του Εργαστηρίου Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής του Τμήματος Γεωπονίας, συνολικού προϋπολογισμού δημοπράτησης 500.000 ευρώ.
  6. Ολοκλήρωση 4 μικρών έργων παρεμβάσεων σε εργαστήρια των Σχολών Μηχανικών και Γεωπονικών Επιστημών στο Ηράκλειο, συνολικού προϋπολογισμού δημοπράτησης 400.000 ευρώ.
  7. Ολοκλήρωση διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάθεση μελετών: i) Βελτίωση και ανάπτυξη δικτύου άρδευσης και ύδρευσης στο Ηράκλειο (“έξυπνα” δίκτυα), συνολικού προϋπολογισμού δημοπράτησης 220.000 ευρώ, ii) ανακατασκευή Εργαστηρίου Βιοτεχνολογικών Εφαρμογών (“πράσινο” κτήριο), συνολικού προϋπολογισμού 96.000 ευρώ και iii) μετατροπή συμβατικού κτηρίου σε “έξυπνο” κτήριο (κτήριο “Πασιφάη”) στο Ηράκλειο, συνολικού προϋπολογισμού 202.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, καθηγητή Θρασύβουλο Μανιό, στα έργα αυτά θα πρέπει να προστεθούν δύο σημαντικές ομάδες δράσεων που υλοποιεί το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και αφορούν σε: α) υπηρεσίες συντήρησης που προσφέρονται από εξωτερικούς αναδόχους, τόσο σε ό,τι αφορά τα κτήρια του Πανεπιστημίου, όσο και στο “πράσινο” και στις καλλιέργειες, συνολικού ετήσιου προϋπολογισμού 900.000 ευρώ και β) απόκτηση εκπαιδευτικού και ερευνητικού εξοπλισμού.

Ειδικά, όσον αφορά στη δεύτερη ενότητα, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο έχει δρομολογήσει, πριν τη μετάβαση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, την προμήθεια εκπαιδευτικού και ερευνητικού εξοπλισμού αξίας πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ μέχρι τα τέλη του 2022. Επίσης, έχουν μόλις προκηρυχθεί διαγωνισμοί προμήθειας εξοπλισμού που ξεπερνούν τα 5,2 εκατομμύρια ευρώ, η συντριπτική πλειονότητα του οποίου αναμένεται να έχει παραδοθεί και εγκατασταθεί μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια