«Μη βιώσιμο μέλλον για ιδιωτικούς υπαλλήλους» - Η νέα πραγματικότητα

Κρήτη
«Μη βιώσιμο μέλλον για ιδιωτικούς υπαλλήλους» - Η νέα πραγματικότητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχει ξεκινήσει μια δύσκολη περίοδος απολύσεων, ενώ πλέον ο εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα βρίσκεται σε καθεστώς υπερεντατικοποίησης

Αβέβαιο, μη βιώσιμο και δυσοίωνο είναι το μέλλον των υπαλλήλων του εμπορίου στη μετά-COVID εποχή. Αυτό υποστήριξε ο Δημόκριτος Σαλούστρος, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, που μίλησε στη “Νέα Κρήτη” για το αβέβαιο μέλλον τους. Όπως ανέφερε, ο μέσος ιδιωτικός υπάλληλος του εμπορίου, είτε χονδρικό είτε λιανικό, λαμβάνει ένα μισθό της τάξης των 580 ευρώ. Είναι ένα χρηματικό ποσό αρκετά χαμηλό σε μια δύσκολη χρονικά και δημοσιονομικά συγκυρία όπως η σημερινή.

Συγκεκριμένα, η “Νέα Κρήτη” προσπάθησε να αναζητήσει το μέλλον του ιδιωτικού υπαλλήλου σε μια επιχείρηση εμπορίου. Η κυβέρνηση έχει σχεδόν σταματήσει το καθεστώς της αναστολής εργασίας σε πολλούς εργασιακούς κλάδους, αφού το θέρος είναι μια περίοδος όπου η διάδοση του κορωνοϊού περιορίζεται. Η μεταδοτικότητα δεν είναι υψηλή εξαιτίας των ανοιχτών χώρων, όπως έχουν υποδείξει ιατρικές έρευνες. Το ερώτημα είναι: Εφόσον οι υγειονομικές συνθήκες έχουν αλλάξει, σημαίνει ταυτόχρονα πως οι εργασιακές και μισθολογικές συνθήκες είναι καλές;

Όπως υποστηρίζει ο κ. Σαλούστρος, έχει ξεκινήσει μια δύσκολη περίοδος απολύσεων, ενώ πλέον ο εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα βρίσκεται σε καθεστώς υπερεντατικοποίησης. Με αυτόν τον γλαφυρό τρόπο χρωματίζει ο κ. Σαλούστρος την κατάσταση των εμποροϋπαλλήλων.

«Δε θα έλεγα σε καμία περίπτωση ότι η κατάσταση έχει φτιάξει για τον κόσμο που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Ήδη έχει ξεκινήσει ένας κύκλος μαζικών απολύσεων από διάφορους χώρους εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη πως σταμάτησε το καθεστώς της αναστολής εργασίας. Ήδη σε πολλά μαγαζιά που ανήκουν σε μικροϊδιοκτήτες έχουν μπει “λουκέτα”, πράγμα που συνεπάγεται με χαμένες θέσεις εργασίας και για τους αυτοαπασχολούμενους και για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους που εργάζονταν. Επίσης, παρατηρείται στις μεγάλες εταιρείες να έχουν ξεκινήσει απολύσεις, αξιοποιώντας τον νόμο περί διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Μπορούν να κάνουν το ωράριο “λάστιχο” στους εργαζόμενους (υπερεντατικοποίηση), με σκοπό να “γλιτώσουν” προσλήψεις», ανέφερε ο κ. Σαλούστρος.

580 ευρώ λαμβάνει ο υπάλληλος

Ο ιδιωτικός υπάλληλος λαμβάνει 580 ευρώ, όπως κάνει λόγο ο κ. Σαλούστρος. Τα χρήματα αυτά είναι λίγα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες ενός σπιτιού. Η μη κάλυψη βασικών αναγκών του σπιτιού σημαίνει και μη αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ανάμεσα στα πολλά και διόλου ευκαταφρόνητα προβλήματα, ήρθε να προστεθεί και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, όπως το προβλέπει ο νέος εργασιακός νόμος.

«Οι μισθοί παραμένουν στα τάρταρα. Ο μέσος ιδιωτικός υπάλληλος, εφόσον δεν υφίσταται κλαδική σύμβαση εμπορικών επιχειρήσεων, λαμβάνει περίπου 580 ευρώ. Με την προϋπόθεση ότι εργάζεται 8ωρο. Στον χώρο του εμπορίου υπάρχουν ελαστικές συμβάσεις εργασίας με 4ωρα και 6ωρα. Δεν υφίστανται πληρωμένες υπερωρίες στο εμπόριο. Και πλέον νομιμοποιείται, όπως κυρώθηκε από τον νέο νόμο, η τακτική της εργοδοσίας που ακολουθούσε τα προηγούμενα χρόνια. Κλαδική σύμβαση είχε να υπογραφεί από το 2011 στο εμπόριο. Τότε ο κατώτατος μισθός του νεοεισερχόμενου εμποροϋπαλλήλου ήταν στα 918 ευρώ. Γενικά, το εμπόριο αποτελούσε το προπύργιο όλων των αντεργατικών μέτρων, που στη συνέχεια μεταφέρονταν σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Τώρα έρχεται να προστεθεί η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, που θα αποτελεί το “κερασάκι στην τούρτα” για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους», επισήμανε ο κ. Σαλούστρος, ενώ συνέχισε: «Ακόμη και αυτοί που θεωρούνται ευνοούμενοι εμποροϋπάλληλοι και έχουν σταθερό μισθό και θέση, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ενός σπιτιού. Όταν μιλάμε για δύο εμποροϋπαλλήλους, που λαμβάνουν έκαστος 580 ευρώ και συνολικά 1.160 ευρώ, είναι αδύνατον. Με κάποιες συγκεκριμένες εξαιρέσεις εργαζομένων, που κρατούν τις παλιές κλαδικές τους συμβάσεις, το μέλλον για τους περισσότερους είναι μη βιώσιμο».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

«Να ακυρωθούν στην πράξη τα σχέδια»

Τέλος, ο κ. Σαλούστρος κατέληξε ότι ο εργαζόμενος οφείλει να δει τη νέα πραγματικότητα και να αντιδράσει. Οι εργαζόμενοι, όπως ανέφερε, πρέπει να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, ώστε να ακυρώσουν στην πράξη τα σχέδια και τις προθέσεις της κυβέρνησης.

«Εμείς θεωρούμε ότι η κυβέρνηση, εξυπηρετώντας τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, αντιμετωπίζει με τρόπο αντεργατικό τους εργαζομένους. Όσο το συνδικαλιστικό κίνημα κινείται σε χαμηλά επίπεδα, δηλαδή οι εργαζόμενοι είναι ανοργάνωτοι, τόσο θα περνούν μέτρα που θα τους καταστρέφουν τη ζωή. Όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει μικρή συμμετοχή στα συνδικαλιστικά κινήματα, έχει απαξιωθεί ο θεσμός των σωματείων του συλλογικού αγώνα, πράγμα που το εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να βρίσκεται σε δεινή κατάσταση. Ήρθε η ώρα να κερδηθούν τα χαμένα. Οι εργαζόμενοι έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Η ιστορία το έχει αποδείξει», κατέληξε ο κ. Σαλούστρος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News