Δολοφονία Χατζάκη στις Μοίρες: Βαρύς ο «πέλεκυς» για τον 52χρονο - Το ύψος της ποινής

Κρήτη
Δολοφονία Χατζάκη στις Μοίρες: Βαρύς ο «πέλεκυς» για τον 52χρονο - Το ύψος της ποινής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο 52χρονος άνδρας καταδικάστηκε νωρίτερα σήμερα σε ποινή ισόβιας κάθειρξης συν 33 έτη και πήρε το δρόμο της επιστροφής στη φυλακή

Βαρύς έπεσε ο «πέλεκυς» του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηρακλείου στον 52χρονο Κρητικό, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2020 «εκτέλεσε» τον 79χρονο Κώστα Χατζάκη, στην είσοδο του σπιτιού του, στις Μοίρες Ηρακλείου, πυροβολώντας τον μπροστά στα μάτια της έντρομης συζύγου του, η οποία επίσης τραυματίστηκε.

Ο 52χρονος άνδρας καταδικάστηκε νωρίτερα σήμερα σε ποινή ισόβιας κάθειρξης συν 33 έτη και πήρε το δρόμο της επιστροφής στη φυλακή.

Ο 52χρονος κρίθηκε ένοχος σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ενώ δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό. Ας σημειωθεί ότι νωρίτερα η Εισαγγελέας της Έδρας είχε προτείνει την ενοχή του κατηγορούμενου, όπως κατηγορείτο.

Μετά το πέρας της δίκης, οι συγγενείς του αδικοχαμένου Χατζάκη εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση του δικαστηρίου, ωστόσο, όπως επισήμαναν, ό,τι και να γίνει, ο αγαπημένος τους άνθρωπος δεν πρόκειται να επιστρέψει ποτέ στη ζωή…

«Δικάστηκε ένα από τα πιο σκληρά εγκλήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Ο κατηγορούμενος πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής δυο ανθρώπους, απλώς επειδή δεν απαντούσαν στις ερωτήσεις του και πέντε εφήβους επειδή απλώς τον είχαν δει ποιος είναι. Είναι αδιανόητο αυτό που έγινε και ευτυχώς οι περισσότεροι γλίτωσαν. Η ποινή της ισόβιας και 33 έτη κάθειρξης που του επιβλήθηκε είναι δίκαιη ποινή μόνο επειδή δεν προβλέπεται μεγαλύτερη. Η δικαίωση για την οικογένεια έχει σχετική αξία γιατί η θλίψη και το πένθος παραμένουν», δήλωσε ο συνήγορος της οικογένειας Χατζάκη, δικηγόρος κ. Γιώργος Στειακάκης.

Η απολογία του 52χρονου

Στα τέλη του περασμένου Μάη, είχε λάβει χώρα η απολογία του 52χρονου κατηγορούμενου.

Κατά την απολογία του, η οποία ήταν σχετικά σύντομη, ο 52χρονος -ο οποίος φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο- ισχυρίστηκε ότι «δεν θυμάται τίποτα» από το τραγικό συμβάν, καθώς ήταν πολύ μεθυσμένος.

Ο κατηγορούμενος ζήτησε συγγνώμη για το κακό που προκάλεσε, ωστόσο, υποστήριξε ότι την επίμαχη μέρα είχε πιει πάρα πολύ.

«Αν ήμουν στα καλά μου, δεν θα κατέστρεφα έναν άνθρωπο που δεν τον γνώριζα» είπε, μεταξύ άλλων, ενώπιον δικαστών και ενόρκων ο κατηγορούμενος.

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε, έχει πρόβλημα εξάρτησης με το αλκοόλ. Μιλώντας σχετικά με την ημέρα του εγκλήματος, είπε ότι είχε πάει νωρίς για να κάνει κάτι δουλειές μαζί με κάποιους εργάτες και στη συνέχεια πήγαν μαζί σε ένα καφενείο όπου ήπιε ρακές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατόπιν πήγε στο καζάνι του, σε περιοχή της Μεσαράς, όπου ήταν μόνος του.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, εκεί «πρέπει να ήπιε ρακή», ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι δεν θυμάται κάτι περισσότερο από εκείνη την ημέρα. 

Ο κατηγορούμενος ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια του θύματος, αλλά και από τη δική του οικογένεια.

Ερωτηθείς από την Έδρα για το πιστόλι, απάντησε πως το κατείχε πάρα πολλά χρόνια, ωστόσο, δεν το είχε χρησιμοποιήσει ποτέ, παρά το φυλούσε σε μια γωνιά στο καζάνι του.

Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν ξέρει γιατί το κουβαλούσε μαζί του τη μοιραία εκείνη ημέρα. 

Πριν την απολογία του 52χρονου, είχε καταθέσει η εν διαστάσει σύζυγός του με τον οποίο έχει αποκτήσει τρία παιδιά. Η μάρτυρας κατηγορητηρίου είπε ότι πάντα τον φοβόταν, καθώς ήταν βίαιος κι επικίνδυνος. Πρόσθεσε ακόμη ότι για να τα έχει καλά μαζί του, έπρεπε να του λέει συνέχεια «ναι».

Η γυναίκα είπε επίσης ότι κάποια στιγμή σταμάτησε να υπομένει όσα φέρεται να βίωνε στο πλάι του κατηγορούμενου και κατάφερε να ξεφύγει από αυτήν την κατάσταση, φεύγοντας μακριά του.

«Εκείνη τη μέρα ξέρω ότι ήρθε για να σκοτώσει» φέρεται να είπε, μεταξύ άλλων, η εν διαστάσει σύζυγος του κατηγορούμενου.

Η κατάθεση της χήρας Χατζάκη

Πρώτη μάρτυρας του κατηγορητηρίου είχε καταθέσει πριν από μερικές εβδομάδες η χήρα του αδικοχαμένου Χατζάκη.

Η γυναίκα, με βουβό πόνο, αξιοπρεπής μέσα στην ανείπωτη οδύνη της, μίλησε για τη στιχομυθία που προηγήθηκε μεταξύ της ίδιας και του συζύγου της και του κατηγορούμενου, πριν ο τελευταίος ανοίξει πυρ.

Η χήρα του 79χρονου ανέφερε ότι ο 52χρονος τους έκανε ερωτήσεις όπως «αν έχετε νοικάρισσα», «αν είναι καλή κοπέλα» κι «αν πληρώνει το νοίκι».

Σύμφωνα με την ίδια, το ζεύγος του απαντούσε κανονικά ότι «δεν δημιουργεί προβλήματα, ότι είναι καλή κοπέλα κι ότι πληρώνει το νοίκι της». Ωστόσο, όταν ο 52χρονος ρώτησε το ανδρόγυνο «πόσα πληρώνει» η εν διαστάσει σύζυγός του, του απάντησαν ότι αυτό δεν τον αφορά.

Η χήρα Χατζάκη ανέφερε ότι άκουσε πυροβολισμούς και μετά είδε τον άνδρα της να κείτεται στο πάτωμα. Όπως είπε η ίδια, στην αρχή δεν είχε καταλάβει ότι έχει τραυματιστεί και η ίδια. Αμέσως μετά, την έσυρε στο εσωτερικό του διαμερίσματος ο εγγονός της, ο οποίος κατόπιν κλείδωσε την πόρτα.

Τι κατέθεσε ο εγγονός

Μεταξύ των μαρτύρων του κατηγορητηρίου που κατέθεσαν πριν από μερικές εβδομάδες, ήταν κι ο 18χρονος εγγονός του θανόντος, καθώς και δύο από τους φίλους του, οι οποίοι βρίσκονταν μαζί του εκείνη την ημέρα στη γκαρσονιέρα, δίπλα από το διαμέρισμα του αείμνηστου Χατζάκη. 

Ο εγγονός του θανόντος, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2020, ήταν 17 ετών, μίλησε στην κατάθεσή του για όλες τις δραματικές στιγμές που βίωσε, βλέποντας τον παππού του νεκρό στο πάτωμα και τη γιαγιά του σε κατάσταση σοκ, μέσα στα αίματα.

Συγκεκριμένα, ο νεαρός επανέλαβε όλα όσα είχε καταθέσει και τον προπερασμένο Γενάρη ενώπιον των Αρχών, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι αρχικά ο κατηγορούμενος μετέβη στη γκαρσονιέρα όπου εκείνη την ώρα βρισκόταν ο ίδιος μαζί με φίλους του.

Όπως ανέφερε, ο 52χρονος ζήτησε τον «Χατζάκη» και ο νεαρός βγήκε από τη γκαρσονιέρα και ενημέρωσε τον παππού του που βρισκόταν στο διπλανό διαμέρισμα ότι κάποιος τον ψάχνει.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο 18χρονος μάρτυρας, κατόπιν ο ίδιος εισήλθε μέσα στο διάδρομο του σπιτιού, ενώ ο παππούς με τη γιαγιά του βρίσκονταν στην είσοδο του σπιτιού μαζί με τον κατηγορούμενο.

Ο νεαρός άκουσε πυροβολισμούς και τότε βγήκε έξω αντικρίζοντας τον παππού του να κείτεται στο πάτωμα και τη γιαγιά του να βρίσκεται επίσης κάτω, μέσα στα αίματα και να κλαίει.

Όπως είπε, τράβηξε τότε τη γιαγιά του μέσα στο σπίτι, κι έκλεισε αμέσως την πόρτα κλειδώνοντάς την.

Υπενθυμίζεται ότι ο 52χρονος παραπέμφθηκε να δικαστεί ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηρακλείου κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή (σε βάρος 4 ατόμων), για οπλοφορία, οπλοκατοχή και οπλοχρησία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News