Πόσα Κρουαζιερόπλοια θα δέσουν φέτος στα λιμάνια της Κρήτης - Ο χάρτης των αφίξεων στο λιμάνι του Ηρακλείου

Κρήτη
Πόσα Κρουαζιερόπλοια θα δέσουν φέτος στα λιμάνια της Κρήτης - Ο χάρτης των αφίξεων στο λιμάνι του Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο σχεδιασμός για τις λιμενικές υποδομές στην Κρήτη

Βασική προτεραιότητα για το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αποτελούν οι λιμενικές υποδομές στη Κρήτη σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Πλακιωτάκη που μίλησε στην εκπομπή ΩΡΑ ΑΙΧΜΗΣ της ΚΡΗΤΗ TV.

Το λιμάνι του Ηρακλείου που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους λιμενικούς κόμβους της χώρας σύμφωνα με τον κ. Πλακιωτάκη έχει σημαντικό ρόλο στην άνοδο των δεικτών όσον αφορά τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων που όπως παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της εκπομπής ΩΡΑ ΑΙΧΜΗΣ φαίνεται να έχουν σημαντικό ρόλο στη φετινή τουριστική περίοδο.

Ως λιμάνι home port ήδη το Ηρακλειώτικο Λιμάνι γίνεται αφετηρία κρουαζιερόπλοιων που ξεκινούν τις κρουαζιέρες τους από τη Κρήτη με τη διασύνδεση με το αεροδρόμιο Ηρακλείου να αποτελεί το ουσιαστικό μοντέλο ανάπτυξης της τουριστικής μας βιομηχανία μιας και οι επιβάτες που επιβιβάζονται ή αποβιβάζονται από τα κρουαζιερόπλοια έρχονται και φεύγουν με πτήσεις από το αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης του Ηρακλείου.

Μάλιστα στη διάρκεια της τηλεοπτικής συζήτησης ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗ Μηνάς Παπαδάκης αναφέρθηκε στις 163 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων που έχουν προγραμματιστεί το λιμάνι του Ηρακλείου μέχρι και τις 31/12/2021.

Παράλληλα ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Ξεναγών Κρήτης και Θήρας Βαγγέλης Παπανικολάου αναφέρθηκε στις υποδομές του λιμανιού λέγοντας ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικές βελτιώσεις στα σημεία αφίξεων και αναχωρήσεων των επιβατών αλλά και στα σημεία προσέγγισης των κρουαζιερόπλοιων.

Παράλληλα φαίνεται να κλείδωσε στον τηλεοπτικό αέρα της εκπομπή η συνάντηση στον ΟΛΗ όλων των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο να εξεταστεί η πρόταση του αντιπροέδρου των ξεναγών Κρήτης και Θήρας, Βαγγέλλη Παπανικολάου για παραχώρηση χώρου του λιμανιού για τουριστικά πούλμαν με στόχο να βοηθηθεί η επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος λόγω της επισκεψημότητας στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου.

Επίσης ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που πρέπει να παίξει η κρουαζιέρα στο κομμάτι της διασύνδεσης με τις τοπικές αγορές, κομμάτι που μέχρι στιγμής δε φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Παράλληλα ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός τόνισε την ανάγκη να μπουν δυναμικά στο χάρτη της κρουαζιέρας και τα υπόλοιπα λιμάνια της Κρήτης. Μάλιστα με βάση τις παρεμβάσεις από προηγούμενες δημοσιογραφικές έρευνες από την ΩΡΑ ΑΙΧΜΗΣ έχουν βελτιωθεί αισθητά οι θέσεις πάρκινγκ στα τουριστικά λεωφορεία σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον Άγιο Νικόλαο, ενώ έχει μειωθεί και η ταλαιπωρία στο προβληματικό σημείο της κιτροπλατείας που κατά το παρελθόν ολόκληρα τουριστικά πούλμαν εγκλωβίζονταν στη περιοχή από τη παράνομη στάθμευση μπλοκάροντας όλη την πόλη του Αγίου Νικολάου.

Παράλληλα όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗ Μηνάς Παπαδάκης «Το λιμάνι του Ηρακλείου πρέπει να γίνει σημείο αναφοράς για όσους το επισκέπτονται, να μετατραπεί σε ένα home port». Η σημασία που δίνει η κυβέρνηση στη λιμενική πολιτική είναι μεγάλη. Τα λιμάνια αποτελούν σημαντικούς εμπορικούς, τουριστικούς και συγκοινωνιακούς κόμβους ενώ ταυτόχρονα διαδραματίζουν ανάλογα με τη θέση τους σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν μόνον ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη αλλά περίπου 900 λιμενικές εγκαταστάσεις, όλων των μεγεθών και χρήσεων, που λειτουργούν στην ελληνική επικράτεια. Όμως με κριτήρια την γεωγραφική θέση, τον όγκο διακίνησης εμπορευμάτων και τον αριθμό επιβατών, 57 ελληνικοί λιμένες έχουν αξιολογηθεί ως σημαντικότεροι. Επίσης, είναι σημαντικό ότι από τους παραπάνω 57 λιμένες, 25 έχουν ενταχθεί στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών (ΔΔΜ), - στο οποίο έχουν ενταχθεί συνολικά 319 ευρωπαϊκοί λιμένες - με κριτήριο ένταξης τον διακινούμενο όγκο εμπορευμάτων και τον αριθμό επιβατών.

Σημαντικό το γεγονός ότι φέτος στο λιμάνι της Σούδας αναμένονται πάνω από 50 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στοιχείο που αποτυπώνει την ανοδική δυναμική της κρουαζιέρας στα Χανιά ενώ στο Λιμάνι του Αγίου Νικολάου οι προσεγγίσεις φέτος θα ξεπεράσουν τις 40.Ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Χανίων Γιώργος Τοπολιανάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του ότι τα γκρουπ από τουρίστες απαγορεύονται να αγοράσουν προϊόντα από καταστήματα στην διάρκεια της παραμονής τους στις πόλεις.

Ως προς αυτό το ζήτημα ο αντιπρόεδρος των Ξεναγών Κρήτης και Θήρας Βαγγέλης Παπανικολάου τόνισε ότι αυτό επιβάλλεται από τα υγειονομικά πρωτόκολλά που θέτουν οι ίδιες οι εταιρίες κρουαζιέρας. Μάλιστα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης εξέφρασε τη πεποίθηση ότι αυτό θα αλλάξει πολύ σύντομα όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί στη Κρήτης και θα πέφτουν οι δείκτες της επιδημίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News