Νεώρια: Ναι» για ήπιες αθλητικές δράσεις

Ηράκλειο
Νεώρια: Ναι» για ήπιες αθλητικές δράσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά από μακρά συζήτηση το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου αποδέχτηκε πρόταση του υφυπουργού Αθλητισμού εντάσσοντάς την όμως στη σκέπη γενικής προγραμματικής σύμβασης

Το άνοιγμα της “βεντάλιας” ως προς τις μελλοντικές χρήσεις αξιοποίησης των δυτικών Νεωρίων, με την προσθήκη σε αυτά που προτείνει η ήδη βραβευμένη μελέτη τού προ ετών αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και χώρων που θα φιλοξενούν και ήπιου χαρακτήρα αθλητικές δραστηριότητες, δηλαδή τόσο ήπια αθλήματα όπως το πινγκ-πονγκ, η ξιφασκία και το μπότσια όσο και αθλήματα πνευματικού χαρακτήρα όπως το σκάκι και το μπριτζ, επισφράγισε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, εκφράζοντας τη σύμφωνη γνώμη του επί σχετικής πρότασης που κατέθεσε και παρουσίασε στη χθεσινή συνεδρίαση ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Πλην της Λαϊκής “Συσπείρωσης”, η οποία καταψήφισε, το Σώμα συμφώνησε στη δυνητική προσθήκη τέτοιων αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως τα προτείνει ο υφυπουργός, προκειμένου να εμπλακεί το δικό του υφυπουργείο με το δικό του ταμείο στη χρηματοδότηση της προσπάθειας αποκατάστασης-αξιοποίησης των δυτικών Νεωρίων. Συμφώνησε ωστόσο με δύο προϋποθέσεις: το ότι η προσπάθεια αυτή δε θα προχωρήσει ξεχωριστά, αυτόνομα, αλλά μέσα στο πλαίσιο της σχετικής προγραμματικής σύμβασης που ετοιμάζει ο Δήμος για τα ενετικά τείχη, και το ότι θα εξειδικευτούν, προσεχώς, με επιστημονικό τρόπο το ποιες ακριβώς από τις προτεινόμενες αυτές ήπιες αθλητικές δραστηριότητες, σε τι βαθμό και με ποιον τρόπο μπορούν να φιλοξενούνται στα δυτικά Νεώρια.

Όπως αναφέρει εν προκειμένω, μεταξύ άλλων, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, «σε ό,τι αφορά στα Νεώρια και λαμβάνοντας υπόψη και την πρόταση του υφυπουργού κ. Αυγενάκη για την επανάχρηση του συγκροτήματος των δυτικών Νεωρίων, η άποψή μας είναι ότι στο πλαίσιο της προαναφερόμενης προγραμματικής σύμβασης θα πρέπει να προταχθεί και να προτεραιοποιηθεί η μελέτη αποκατάστασης στερέωσης και συντήρησης του μνημειακού συγκροτήματος των Νεωρίων. Επίσης να υλοποιηθεί το έργο αποκατάστασης, στερέωσης και συντήρησης. Να εκπονηθεί εξειδικευμένη μελέτη που θα αφορά στις χρήσεις που θα δύνανται να αναπτυχθούν και να φιλοξενηθούν μέσα στα Νεώρια».

ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΡΙΕΣ

Χάθηκαν στη... μετάφραση!

Η αλήθεια είναι πάντως ότι, παρακολουθώντας κανείς τη συζήτηση στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο για τα δυτικά Νεώρια, μάλλον έχασε την μπάλα σε επίπεδο διαδικασιών.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι το σκηνικό σύγχυσης δημιουργήθηκε με το “καλημέρα” κιόλας της συζήτησης, όταν στις ενημερωτικές τους τοποθετήσεις ο υφυπουργός και ο δήμαρχος Ηρακλείου έδωσαν μια αντιφατική εικόνα.

Ο μεν υφυπουργός σκιαγράφησε ουσιαστικά τη “συνταγή” μιας ειδικής επιμέρους προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ηρακλείου και του δικού του υφυπουργείου αποκλειστικά για τα δυτικά Νεώρια, επικαλούμενος ως επιχείρημα ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει ο ίδιος προσωπικά να πιέσει και να “τρέξουν” πιο γρήγορα οι όλες διαδικασίες για τη στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξη των δυτικών Νεωρίων.

«Εφόσον συμφωνήσετε ως Δημοτικό Συμβούλιο απόψε, και μπει και το αθλητικό αντικείμενο μέσα, μπορούμε να κάνουμε ξεχωριστή προγραμματική σύμβαση για τα δυτικά Νεώρια ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα», σημείωσε χθες ο κ. Αυγενάκης.

Ο κ. Λαμπρινός, ωστόσο, σημείωσε πως δεν μπορεί να “σπάσουν” τα δυτικά Νεώρια από την ευρύτερη, γενική προγραμματική σύμβαση για τα ενετικά τείχη που ετοιμάζεται προς υπογραφή μεταξύ Δήμου, Περιφέρειας και υπουργείου Πολιτισμού.

Αυτή η αντίφαση προκάλεσε την αντίδραση αρκετών επικεφαλής των παρατάξεων, οι οποίοι ξεκαθάρισαν πως δε διαφωνούν στο να αξιοποιηθεί η πρόταση Αυγενάκη και δεν έχουν πρόθεση να μπει εμπόδιο στην προσπάθεια αποκατάστασης-ανάδειξης των δυτικών Νεωρίων, αλλά την ίδια ώρα δεν μπορούν να προσπεράσουν και ένα σκηνικό προχειρότητας και σύγχυσης που βλέπουν μπροστά τους, ζητώντας οι ίδιοι να προχωρήσει το εγχείρημα με πιο οργανωμένο, συντεταγμένο τρόπο.

«Διαπίστωσα μια αντίφαση και διαφωνία μεταξύ υπουργού και δημάρχου. Ο κ. υπουργός είπε ως τα Νεώρια πρέπει να παραχωρηθούν στο υφυπουργείο για 15 χρόνια. Και εσείς, κύριε δήμαρχε, μας είπατε ότι ετοιμάζεστε να υπογράψετε προγραμματική, έστω και καθυστερημένα, με την κ. Μενδώνη, στην οποία είναι μέσα και τα Νεώρια. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τι συζητάμε σήμερα. Εμείς δε θα σταθούμε εμπόδιο στην αξιοποίηση των Νεωρίων. Λέμε “ναι”. Πρέπει όμως να προσδιοριστούν αυτά που λέει ο διαγωνισμός και αυτά που λέει ο υπουργός για ήπιες αθλητικές δράσεις», υπογράμμισε ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο 3.7.5” Γιάννης Κουράκης.

«Μου προκάλεσε την εντύπωση, με άσχημο τρόπο, το γεγονός πως, ενώ ο πολιτιστικός πλούτος γύρω από τον ενετικό λιμένα είναι ενιαίος, πάμε να ξεχωρίσουμε ένα κομμάτι που είναι το αθλητικό και μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το υφυπουργείο Αθλητισμού.

Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να συμπεριληφθούν στην προγραμματική ήπιες αθλητικές δραστηριότητες (που θα τις προσδιορίσουμε), οι οποίες όμως θα είναι ένα μέρος, αλλά δε θα δίνουν τον τόνο ως προς τη χρήση των Νεωρίων.

Το αντικείμενο της συζήτησης εδώ πρέπει να είναι, όμως, η προγραμματική σύμβαση. Ας έρθει εδώ συνολικά το σχέδιο που θα δεσμεύει όλους τους εμπλεκόμενους και θα αναφέρει ευθύνες, χρηματοδοτήσεις και χρονοδιαγράμματα», σημείωσε ο επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών” Ηλίας Λυγερός.

«Το πιο σημαντικό δεν είναι να κάνουμε μελέτη για το ποιες αθλητικές δραστηριότητες θα μπουν στα Νεώρια. Το κρίσιμο είναι: Γιατί στον διάλογο με την κ. Μενδώνη και στην προγραμματική που ετοιμάζεται δεν περιλαμβάνεται η σοβαρή κατ’ εμέ πρόταση Αυγενάκη; Τι κάνουμε; Παίρνουμε χώρια τα Νεώρια, τον Κούλε, και την εθνική οδό του παραλιακού μετώπου έτσι θα την αφήσουμε;», ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης “Συνεργασία για το Ηράκλειο”, Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

Είναι ενδεικτικό πως μπερδεμένοι, με απορίες, εμφανίστηκαν και σύμβουλοι της πλειοψηφίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News