Λιμάνι Ηρακλείου: Ποιες περιοχές εξαιρούνται από την παραχώρησή του

Κρήτη
Λιμάνι Ηρακλείου: Ποιες περιοχές εξαιρούνται από την παραχώρησή του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι επιβεβαίωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης

Την πρόθεση της κυβέρνησης να εξαιρεθούν από την παραχώρηση του Λιμένα του Ηρακλείου συγκεκριμένες περιοχές που δεν απαιτούνται για την κύρια εμπορική λειτουργία του, επιβεβαίωσε στη Βουλή ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη.

 «Πέρα από τον Ενετικό Λιμένα, που ως σημαντικός αρχαιολογικός χώρος αυτονόητα θα εξαιρεθεί από τη διαδικασία παραχώρησης», τόνισε στην απάντηση του ο κ. Πλακιωτάκης, «θα εξαιρεθούν επίσης ο λιμένας Λινοπεραμάτων, καθώς και τα τρία αλιευτικά καταφύγια της 'Αρβης, του Κερατόκαμπου και της Λούτρας.

Τόσο για τα Λινοπεράματα αλλά και τα τρία αλιευτικά καταφύγια, εξετάζουμε εναλλακτικά να ενταχθούν στον γενικότερο σχεδιασμό του Υπουργείου Ναυτιλίας, ώστε να αξιοποιήσουν τις θετικές επιδράσεις που η εκκίνηση του διαγωνισμού για τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου δημιουργεί στην ευρύτερη περιοχή».

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρθηκε στην επιτυχημένη πορεία της διαδικασίας αξιοποίησης των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Ηγουμενίτσας και εκτίμησε ότι το ίδιο θα συμβεί και με το λιμάνι του Ηρακλείου.

«Αξιοποίηση», είπε, «δεν σημαίνει πώληση και πολύ περισσότερο δεν σημαίνει ξεπούλημα. Σημαίνει μακροχρόνια μίσθωση έναντι συγκεκριμένων επενδύσεων, συγκεκριμένου τιμήματος και εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό. Σημαίνει ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Σημαίνει νέες και σημαντικές θέσεις εργασίας. Σημαίνει ενίσχυση της θέσης κάθε λιμανιού στον παγκόσμιο εμπορευματικό χάρτη. Η αξιοποίηση του λιμανιού, θα ανοίξει νέους, καλύτερους δρόμους για την πόλη και τους κατοίκους του Ηρακλείου, θα δρομολογήσει νέες προοπτικές για την Χώρα μας στην ευαίσθητη γεωπολιτικά περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και θα διαμορφώσει ένα επενδυτικό περιβάλλον κατάλληλο για την περαιτέρω ανάπτυξη όλης της Κρήτης».

Σ.Βαρδάκης: «Δέσμευση του Υπουργού Ναυτιλίας ότι ο Ενετικός Λιμένας, η χερσαία ζώνη λιμένα Λινοπεραμάτων και τα αλιευτικά καταφύγια στην Άρβη, στον Κερατόκαμπο και τον Λέντα, δεν θα συμπεριληφθούν στην διαδικασία παραχώρησης»

Στην Ολομέλεια της Βουλής, στα πλαίσια επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτη Βαρδάκη, προς τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, συζητήθηκε αν η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στο ξεπούλημα επιπλέον ζωτικών τμημάτων δημόσιας περιουσίας που διαχειρίζεται ο ΟΛΗ.

Ο κ. Βαρδάκης ανέφερε κατά την τοποθέτησή του, ότι τα αλιευτικά καταφύγια, δημιουργούν προοπτικές ανάπτυξης, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και αποτελούν κτήμα  αυτών.

Τα λεγόμενα του αρμόδιου Υπουργού, κ. Πλακιωτάκη, κατά την επίσκεψή του, τον περασμένο Απρίλιο, στο Ηράκλειο της Κρήτης και συγκεκριμένα ότι «η παραχώρηση του Λιμένα Ηρακλείου σημαίνει, ουσιαστικά, μακροχρόνια μίσθωση έναντι συγκεκριμένων επενδύσεων, συγκεκριμένου τμήματος και εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό», αλλά και ότι «η χερσαία ζώνη λιμένα Λινοπεραμάτων και τα αλιευτικά καταφύγια στην Άρβη, στον Κερατόκαμπο και τον Λέντα, είναι πιθανό να μην συμπεριληφθούν στη διαδικασία παραχώρησης», δεν καθησυχάζουν σε καμία περίπτωση την κοινωνία της Κρήτης.

Και αυτό μετά τη δημοσίευση της από 2/4/21 πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για την παραχώρηση τουλάχιστον του 67% του Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου Α.Ε., που έχει την ευθύνη διαχείρισης και λειτουργίας των παραπάνω, καθώς όλα περιλαμβάνονται στο Αντικείμενο της Διαγωνιστικής Διαδικασίας.

Μεταφέροντας την αγωνία των κατοίκων του Νησιού και βέβαια την αντίθεση όλων για οποιαδήποτε παραχώρηση και ξεπούλημα αλιευτικών καταφυγίων, ο κ. Βαρδάκης ζήτησε από τον Υπουργό να αποσαφηνίσει αν είναι πρόθεση της Κυβέρνησης να εξαιρέσει από τη σύμβαση παραχώρησης τη χερσαία ζώνη του λιμένα Λινοπεραμάτων, τα λιμενικά καταφύγια στην Άρβη, στον Κερατόκαμπο και στον Λέντα.

Επιπλέον, ο κ. Βαρδάκης δεν παρέλειψε να τονίσει ότι επιβάλλεται το αμέσως  επόμενο διάστημα, να πραγματοποιηθεί μια συζήτηση από όλους, για το Λιμάνι του Ηρακλείου και πως αυτό θα αξιοποιηθεί, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Ο αρμόδιος Υπουργός δήλωσε ρητά ότι ο Ενετικός Λιμένας, η Χερσαία Ζώνη του λιμένα Λινοπεραμάτων, τα λιμενικά καταφύγια στην Άρβη, στον Κερατόκαμπο και στον Λέντα, θα εξαιρεθούν από τη σύμβαση παραχώρησης κατά τη 2η φάση της διαδικασίας και θα ενταχθούν στον γενικότερο σχεδιασμό του Υπουργείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News