Ηράκλειο

Βενιζέλειο: Νέες αποκαλύψεις για τα «μπόνους»

Κατάθεση της καταγγέλλουσας στην Ασφάλεια Ηρακλείου κινητοποίησε τη διοίκηση του νοσοκομείου, που διέταξε συμπληρωματική εξέταση

Νέες διαστάσεις παίρνουν οι αποκαλύψεις - μετά από επώνυμη καταγγελία εργαζόμενης - για τα περισσευούμενα από τον προϋπολογισμό των υπερωριακών αμοιβών στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, που κατά ένα παράδοξο τρόπο έχουν καθιερωθεί να μοιράζονται στο τέλος κάθε χρονιάς ως... μπόνους μεταξύ εργαζομένων (!), αντί να επιστρέφονται ή να αξιοποιούνται για την κάλυψη των αντίστοιχων αναγκών για τους επόμενους μήνες!


Τα όσα είχε αποκαλύψει η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” τον Μάρτιο, με βάση την επώνυμη καταγγελία, είχαν προκαλέσει “σεισμό” εντός και εκτός του νοσοκομείου. Διόλου άδικα βεβαίως, αφού η όλη υπόθεση, με βάση τα όσα αποκαλύπτει επωνύμως η καταγγέλλουσα εργαζόμενη, παραπέμπει, αν μη τι άλλο, σε μια σκανδαλώδη πρόκληση για τον απλό πολίτη. Ιδίως στη συγκυρία που διανύουμε, μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, εν μέσω πανδημίας της COVID-19...


Τα όσα άλλωστε καταγγέλθηκαν επωνύμως ήταν εξόχως αποκαλυπτικά:
«...Είθισται τα τελευταία χρόνια τα ποσά που περισσεύουν από τον προϋπολογισμό των υπερωριακών αμοιβών εκάστου έτους (!) να διανέμονται από τη Διεύθυνση Διοικήσεως (!), υπό τη μορφή μερίσματος (!!!), στο διοικητικό προσωπικό και όχι μόνο, όχι όμως εξίσου προς όλους, αλλά κυμαινόμενα με κριτήρια που κατά τα φαινόμενα σχετίζονται με τα χρόνια υπηρεσίας και την εργασιακή κλίμακα κάθε εργαζομένου. Τον περασμένο Ιανουάριο έλαβε χώρα η διανομή του υπολοίπου των υπερωριακών αμοιβών του 2020 κατά τρόπο που προκάλεσε έκπληξη και πολλά ερωτηματικά στους αποδέκτες και όχι μόνο...».


Η υπόθεση προκαλεί εύλογα εξαιρετικά αρνητικές εντυπώσεις και συναισθήματα στον μέσο πολίτη, αφού η όλη διαδικασία παραπέμπει σε μεθόδους και τακτικές που επικρατούν σε ιδιωτικές εταιρείες, που λειτουργούν με αποδόσεις μερισμάτων σε μετόχους, αν και επιτελείται μέσα σε δημόσιο νοσοκομείο με χρήματα που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, και ακολουθούν τις διαδικασίες του δημόσιου λογιστικού, σύμφωνα πάντα με τις περιγραφές της καταγγέλλουσας. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, το ποσό αυτό μόνο με το κλείσιμο του 2020 ανήλθε ως “περίσσευμα” στις 400 χιλιάδες περίπου ευρώ!

Νέα ερωτηματικά

Φαίνεται όμως ότι οι εξελίξεις γύρω από την πολύκροτη υπόθεση συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον και μάλιστα οι χειρισμοί που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα γεννούν νέα ερωτηματικά, τη στιγμή που το ενδιαφέρον περνά πλέον και σε επίπεδο αστυνομικής και εισαγγελικής διερεύνησης.


Η επιστολή- “φωτιά” που δημοσίευσε η εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, σκιαγραφεί ένα φαινόμενο που καταγράφεται σταθερά στην εκπνοή κάθε χρονιάς και έχει καθιερωθεί τρόπον τινά ως εθιμικός θεσμός στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, προκάλεσε τεράστια αναστάτωση στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Και μάλιστα οδήγησε τον διοικητή κ. Κώστα Τερζάκη στο να διατάξει προκαταρκτική εξέταση.


Ξεκίνησε, λοιπόν, η προκαταρκτική εξέταση, στο πλαίσιο της οποίας, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε και κατέθεσε και η ίδια η καταγγέλλουσα.
Η ίδια ζήτησε εγγράφως από τη διοίκηση του Βενιζελείου να παραλάβει την κατάθεσή της αλλά και να ενημερωθεί για την πορεία και το αποτέλεσμα της προκαταρκτικής εξέτασης.
Ωστόσο δεν έγινε δεκτό κανένα από τα αιτήματά της. Ενημερώθηκε πως δεν υπάρχει έγγραφη κατάθεσή της και πως δε γίνεται να της αποσταλεί η απόφαση της προκαταρκτικής εξέτασης, επειδή δεν έχει έννομο συμφέρον!


Η ίδια, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν το άφησε έτσι. Επανήλθε και με νέο έγγραφό της αιτήθηκε εκ νέου την απόφαση της προκαταρκτικής, επισημαίνοντας πως έχει έννομο συμφέρον, δεδομένου ότι από την κατανομή του “μερίσματος” όπως τη σκιαγράφησε στην καταγγελία της υπέστη οικονομική ζημιά σε σχέση με συναδέλφους της.
Η εν λόγω υπάλληλος ζήτησε μάλιστα ενημέρωση για τον τρόπο διανομής του μερίσματος, για να λάβει την απάντηση πως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

Ανακινείται η υπόθεση... που έμοιαζε να είχε κλείσει

Με την καταγγέλλουσα λοιπόν να μη λαμβάνει αυτά που ζήτησε εγγράφως, και με την υπόθεση να φαίνεται ότι έχει μπει πλέον στο αρχείο, η ίδια αποφάσισε να απευθυνθεί σε άλλη Αρχή. Όπως λοιπόν αναφέρουν οι πληροφορίες, επισκέφτηκε και κατέθεσε στην Ασφάλεια Ηρακλείου, κάτι που έγινε και με άλλα 6 πρόσωπα. Και εδώ αρχίζουν περίεργες συμπτώσεις. Μόλις έγινε αυτή η κίνηση, με την κατάθεση στην Ασφάλεια Ηρακλείου, είχαμε νέα κινητοποίηση από πλευράς της διοίκησης του Βενιζελείου, που διέταξε συμπληρωματική εξέταση στην προκαταρκτική εξέταση. Και περιέργως πώς μάλιστα, η διενέργεια της συμπληρωματικής εξέτασης ανατέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε άλλο πρόσωπο και όχι στο ίδιο πρόσωπο που είχε κάνει την προκαταρκτική. Μάλιστα δε φέρεται το νέο πρόσωπο να παρέλαβε καν τα στοιχεία της προκαταρκτικής εξέτασης, ξεκινώντας έτσι εκ του μηδενός τη διερεύνηση της υπόθεσης.


Όπως είναι προφανές, με βάση τα παραπάνω, γεννώνται εύλογες απορίες. Είναι απορίας άξιον πώς με βάση το πόρισμα της προκαταρκτικής εξέτασης κρίθηκε ότι δεν υπήρχε τίποτε μεμπτό αλλά την ίδια ώρα δεν έγινε και καμία κίνηση εναντίον της καταγγέλλουσας. Και είναι απορίας άξιον πώς, από εκεί που όλα είχαν βρεθεί καλώς πεπραγμένα και η υπόθεση έμοιαζε να είχε κλείσει, ξαφνικά διατάχθηκε συμπληρωματική εξέταση και μάλιστα συμπτωματικά αφότου η καταγγέλλουσα προσέφυγε στην Ασφάλεια Ηρακλείου.
Μάλιστα δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός πως έχει εκ νέου ανακινηθεί μια παλιότερη, εξόχως αποκαλυπτική επιστολή προς τη διοίκηση του Βενιζελείου, όχι από την εν λόγω καταγγέλλουσα, αλλά από άλλο πρόσωπο, ακριβώς για το ίδιο θέμα. Για κακώς κείμενα δηλαδή στο κομμάτι των υπερωριακών αμοιβών, με φόντο τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων.


Στην επιστολή γίνεται λόγος για ανισοκατανομή των απογευματινών και για επιλεκτική πρόσβαση σε συγκεκριμένα ιατρεία από συγκεκριμένα άτομα, τα οποία με τον τρόπο αυτό καταφέρνουν να αποκομίζουν άλλον ένα μισθό.


Η προηγούμενη αυτή επιστολή έχει βρεθεί ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς, παρά τον όλο θόρυβο που έχει “σηκωθεί” μετά την καταγγελία, δε φέρεται, με βάση τουλάχιστον την ενόχληση που εκφράζουν εργαζόμενοι, να έχει αλλάξει κάτι ως προς τους χειρισμούς σε σχέση με τις ακριβοπληρωμένες υπερωρίες μέσα στα απογευματινά.
Ίσα-ίσα, όπως υποστηρίζουν από την πλευρά τους οι ενοχλημένοι εργαζόμενοι, συνεχίζεται η ίδια “φάμπρικα” καταβολής πλασματικών υπερωριών σε συγκεκριμένα άτομα, μέσω “μεταφοράς” μεταξύ πρωινού ωραρίου και απογευματινών, ενώ την ίδια ώρα “κόβονται” πραγματικές υπερωρίες από άλλα άτομα που δεν ανήκουν στους τυχερούς.
Πού βρισκόμαστε τώρα; Αυτή τη στιγμή “τρέχει” η συμπληρωματική εξέταση που έχει διατάξει η διοίκηση του Βενιζελείου και είναι σε εξέλιξη οι καταθέσεις, ενώ την ίδια στιγμή αναμένεται η ολοκλήρωση του φακέλου από την Ασφάλεια Ηρακλείου και η αποστολή του προς την Εισαγγελία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια