Πανελλήνιες 2021: Ξεκίνησε η μάχη των μαθητών – Αναμενόμενο αλλά με απαιτήσεις το θέμα στην έκθεση

Κρήτη
Πανελλήνιες 2021: Ξεκίνησε η μάχη των μαθητών – Αναμενόμενο αλλά με απαιτήσεις το θέμα στην έκθεση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και φέτος δίπλα στους μαθητές, αρκετοί έδειχναν να μοιράζονται την αγωνία τους

Με το μάθημα της Νεοελληνικής  Γλώσσας και Λογοτεχνίας έκαναν το ποδαρικό στις πανελλαδικές εξετάσεις σήμερα, οι υποψήφιοι από τα Γενικά Λύκεια. Το θέμα της έκθεσης για τους υποψηφίους σχετιζόταν με τους νέους και είχε άμεση αναφορά στις δυσκολίες που βιώνει η ανθρωπότητα, ενώ η εξέταση για τη λογοτεχνία συνδεόταν με ποίημα του Νίκου Γκάτσου και είχε στο επίκεντρο το προσφυγικό ζήτημα. Η διαδικασία κύλησε ομαλά, οι υποψήφιοι είχαν να αντιμετωπίσουν θέματα από ένα πεδίο που συνήθως προσεγγίζεται συχνά στην προετοιμασία τους, είχε ωστόσο δείκτη δυσκολίας και απαιτητικότητας.

Πώς θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής ως νέοι άνθρωποι που θα αναλάβουν τις επόμενες δεκαετίες στα χέρια τους την τύχη του πλανήτη, ήταν το πεδίο στο οποίο έπρεπε να αναπτύξουν τη σκέψη τους οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων, που ρίχτηκαν από σήμερα στη μάχη. Θέμα για την έκθεση, που αν και κάθε χρόνο θεωρείται από τα αποκαλούμενα σταθερά  σημαντικά θέματα, είχε απαιτήσεις και πάντως για καλή απόδοση, χρειαζόταν δυνατή προετοιμασία.

Στη λογοτεχνία οι υποψήφιοι χρειάστηκε να προσεγγίσουν ένα ποίημα του Νίκου Γκάτσου από τη συλλογή Αμοργός. Με εμφανείς αναφορές στο πώς ο πλανήτης βιώνει τη συνύπαρξη με τους ανθρώπους, το ποίημα του Νίκου Γκάτσου ήταν και αυτό ένα απαιτητικό πεδίο με αναφορές στο πώς προσεγγίζουν τα προβλήματα των πολέμων, της φτώχειας και της πείνας και την ίδια ώρα την ελπίδα που δίνει η μάχη και η διεκδίκηση για μια καλύτερη ζωή.

Η διαδικασία κύλησε ομαλά στα εξεταστικά κέντρα ενώ το κλίμα στα εξεταστικά κέντρα με το χτύπημα του κουδουνιού, όπως κάθε χρόνο είχε από τη μια άγχος και από την άλλη προσμονή. Οι μαθητές έπρεπε να έχουν μαζί τους απόδειξη αρνητικού σελφ τεστ, ενώ καθόλη τη διάρκεια της εξέτασης φορούσαν προστατευτική μάσκα.

Και φέτος δίπλα στους μαθητές και αρκετοί γονείς που είτε από απόσταση είτε έξω από τα εξεταστικά κέντρα έδειχναν να μοιράζονται την αγωνία των παιδιών τους.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των Πανελλαδικών, αύριο, Τρίτη 15 Ιουνίου, σειρά παίρνουν οι υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ, οι οποίοι θα διαγωνιστούν στα Νέα Ελληνικά ενώ την Τετάρτη ανάλογα με την ομάδα προσανατολισμού οι υποψήφιοι των γενικών λυκείων θα εξεταστούν στα Αρχαία Ελληνικά, τα Μαθηματικά και τη Βιολογία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News