Την ολοκλήρωση των ανασκαφών ζήτησε από την Λ. Μενδώνη ο Δήμαρχος Μινώα

Ηράκλειο
Την ολοκλήρωση των ανασκαφών ζήτησε από την Λ. Μενδώνη ο Δήμαρχος Μινώα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρέδωσε αναλυτικό υπόμνημα θέσεων και αιτημάτων στην κα. Μενδώνη

Η σημασία ανάδειξης και αξιοποίησης των σημαντικών αρχαιολογικών και πολιτιστικών πόρων που βρίσκονται στην περιφέρεια του Δήμου Μινώα Πεδιάδας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Δήμαρχος κ. Μανώλης Φραγκάκης με την υπουργό Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη  την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021, στο δημοτικό κατάστημα Καστελλίου.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, η οποία έγινε σε θερμό κλίμα παρουσία και του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Μάξιμου Σενετάκη, ο κ. Φραγκάκης επισήμανε τη σημασία που αποδίδει η Δημοτική Αρχή του Δήμου Μινώα στην ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής αναφέροντας πως «ως Δήμος και Δημοτική Αρχή αναγνωρίζουμε τη σημασία και τη συμβολή που καλείται να διαδραματίσει ο πολιτισμός στο οικονομικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό γίγνεσθαι της περιοχής μας τα επόμενα χρόνια και γι’ αυτό έχουμε θέσει πολύ ψηλά το ζήτημα της προστασίας, αποκατάστασης και ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων του τόπου μας, παρόλο που η αρμοδιότητα δεν ανήκει στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά στο Υπουργείο Πολιτισμού». Στο πλαίσιο αυτό παρέδωσε αναλυτικό υπόμνημα θέσεων και αιτημάτων στην κα. Μενδώνη, ζητώντας, μεταξύ άλλων:

  • Την ολοκλήρωση των ανασκαφικών εργασιών σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής.
  • Τη χρηματοδότηση από την Πολιτεία της μελέτης ενοποίησης όλων των κύριων αρχαιολογικών χώρων του Δήμου μας και την υλοποίηση των αναγκαίων εργασιών διαμόρφωσης και προσβασιμότητας, ούτως ώστε οι προς ενοποίηση χώροι να γίνουν πολύ πιο φιλόξενοι και ελκυστικοί για τους πολίτες και τους επισκέπτες.
  • Τη λειτουργική διασύνδεση και αξιοποίηση των  διατηρημένων αρχαιολογικών καταλοίπων που βρίσκονται στην περιοχή του Δήμου μας (π.χ. Αρχαιολογικός Χώρος Καστελλίου) όπως και των αρχαιολογικών ευρημάτων που ευρίσκονται εκτός του οικιστικού ιστού, προκειμένου να αποτελέσουν ένα δίκτυο επισκέψιμων χώρων για τους επισκέπτες του Δήμου μας.
  • Την οργάνωση και λειτουργία μόνιμης αρχαιολογικής έκθεσης στα διοικητικά όρια του Δήμου μας σε χώρο που θα συμφωνηθεί από κοινού με το Δήμο.
  • Την «ψηφιακή» ανάδειξη και προβολή των αρχαιολογικών «θησαυρών» της περιοχής μας, αξιοποιώντας τις τεχνολογίες πληροφορικής και τα σύγχρονα πολυμεσικά εργαλεία.

Νωρίτερα, ο Δήμαρχος είχε συνοδεύσει την Υπουργό στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου Καστελλίου η οποία μετέβη στο χώρο προκειμένου να διαπιστώσει την πορεία των ανασκαφικών εργασιών, εκφράζοντας της το ενδιαφέρον του Δήμου σχετικά με τις αρχαιολογικές ανασκαφές και ζητώντας την προστασία και οργανωμένη ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων και στοιχείων που θα βρεθούν στον εν λόγω χώρο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News