Λίνα Μενδώνη: Τέλος του 2022 έτοιμο το αρχαιολογικό μουσείο Μεσαράς

Κρήτη
Λίνα Μενδώνη: Τέλος του 2022 έτοιμο το αρχαιολογικό μουσείο Μεσαράς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μενδώνη για μινωικά ανάκτορα Κρήτης: Προετοιμάζεται η σειριακή εγγραφή τους στον κατάλογο της Unesco

Τη Μεσαρά επισκέφθηκε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η οποία από χθες βρίσκεται στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο, όπου συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη ενώ προηγήθηκε αυτοψία στο έργο του νέου αεροδρομίου Καστελίου, συναντώντας και το δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος κ. Φραγκάκη.

Το σημερινό πρόγραμμα της κ. Μενδώνη , περιελάμβανε αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας και θα συναντηθεί με τον δήμαρχο.

Ακολούθησε αυτοψία στο υπό κατασκευή Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαρας και το απόγευμα αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού, έχοντας συνάντηση με το δήμαρχο της περιοχής.

Τέλος του 2022 έτοιμο το αρχαιολογικό μουσείο Μεσαράς

Η υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε και τον Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς που ανακοίνωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι εργασίες του, που καθυστέρησαν επί χρόνια, θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022.

«Είναι ένα πολύ ωραίο μουσείο, που η Μεσαρά περίμενε πάρα πολλά χρόνια. Είναι ευτύχημα ότι στο τέλος του 2022 καλώς εχόντων των πραγμάτων και πανδημίας επιτρεπούσης, θα είμαστε σε θέση να αποδώσουμε το μουσείο στους φορείς του πολιτισμού του. Δηλαδή στους ανθρώπους της Μεσαράς και στους χιλιάδες επισκέπτες που έχουμε κάθε χρόνο», ανέφερε η κ. Μενδώνη που συμπλήρωσε ότι το μουσείο θα έπρεπε ήδη προ διετίας να έχει παραδοθεί.

 Στον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Την πρόθεσή της να ξεκινήσει και πάλι τις επισκέψεις στην Περιφέρεια, ως πάγια τακτική και πολιτική, που στέρησε ως δυνατότητα η πανδημία, εξέφρασε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που επισκέπτεται από χθες το Ηράκλειο.

Η κ. Μενδώνη βρέθηκε το πρωί στον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας, για τα έργα του οποίου, όπως είπε, τόσο το υπουργείο όσο και η Περιφέρεια έχουν εντάξει στα προγράμματά τους μελέτες ωρίμανσης, προκειμένου να ενταχθούν στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο 2021 - 2027.

Η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε στις δηλώσεις της ότι στόχευση για τον αρχαιολογικό χώρο είναι οι μελέτες να συμπεριλαμβάνουν ένα ευρύτερο προγραμματισμό «ώστε να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αυτός ο πολύ σημαντικός αρχαιολογικός χώρος» προσθέτοντας ότι ο ναός του Αγίου Τίτου υπήρξε ένα σημαντικό έργο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

Χθες η κ. Μενδώνη επισκέφθηκε το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι. Όπως ανέφερε στις δηλώσεις της οι εργασίες εκτελούνται όπως θα έπρεπε, ωστόσο χρειάζεται ένα πιο σφιχτό χρονοδιάγραμμα, για να αφομοιωθούν οι καθυστέρησης που προέκυψαν από την πανδημία. «Είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο για την Κρήτη και θα πρέπει οι αρχαιολογικές εργασίες να τελειώσουν στην ώρα τους, ώστε να προχωρήσει από και πέρα απρόσκοπτα το έργο» τόνισε.

Μενδώνη για μινωικά ανάκτορα Κρήτης: Προετοιμάζεται η σειριακή εγγραφή τους στον κατάλογο της Unesco

Για τη συμβολή του Υπουργείου Πολιτισμού, στην ανάδειξη των μινωικών ανακτόρων, με δύο έργα που θα ξεκινήσουν το 2022 στη Φαιστό και στα Μάλια, εκανε λόγο χθες από το Ηράκλειο, η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

«Τα μινωικά ανάκτορα πέρα από την ιδιαιτερότητα που έχουν και προσδίδουν μια μοναδικότητα πολιτιστικής φυσιογνωμίας στην Κρήτη, μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετικά σημαντική πολιτιστική διαδρομή, με την έννοια της αναπτυξιακής λογικής που αποκτά μια πολιτιστική διαδρομή, όπου εμπλέκονται ο δημόσιος και ο ιδιωτικός φορέας, οι υπηρεσίες του υπουργείου, η άυλη πολιτιστική κληρονομιά, ακόμα και οι επιχειρήσεις τουρισμού και γαστρονομίας», πρόσθεσε η υπουργός.

Η κ.  Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, κατά τη συνάντηση εργασίας που είχαν στην Περιφέρεια Κρήτη, προχώρησαν σε ανασκόπηση των έργων που αφορούν τον Πολιτισμό και εκτελούνται αυτή την περίοδο στην Κρήτη από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Κρήτης, αλλά και σε χαρτογράφηση των αναγκών και των προτεραιοτήτων ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου.

Η Υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη και συζήτησαν με τη συμμετοχή αιρετών και υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Κρήτης όλα τα έργα που εξελίσσονται καθώς και όσα ωριμάζουν.

Αναλυτικά το σημερινό  πρόγραμμα

10.30-12.30 Αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο Γόρτυνας. Συνάντηση με τον Δήμαρχο Γόρτυνας

12.30 Αυτοψία στο υπό κατασκευή Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς

15.30-17.00 Αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο Φαιστού. Συνάντηση με τον Δήμαρχο Φαιστού

09.30-10.30 Συναντήσεις με Δήμαρχο Αγ. Νικολάου Λασιθίου και Μαλεβιζίου

12.00 Αυτοψία στα Νεώρια και στα Ενετικά Τείχη. Σύσκεψη με Δήμαρχο Ηρακλείου και Βουλευτές.

17.55 Αναχώρηση από Ηράκλειο

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News