Στο «πόδι» οι σπουδαστές των ΕΠΑ.Σ. ΟΑΕΔ για τον νέο εργασιακό νόμο

Ηράκλειο
Στο «πόδι» οι σπουδαστές των ΕΠΑ.Σ. ΟΑΕΔ για τον νέο εργασιακό νόμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μας θέλουν τζάμπα εργάτες» - Οι σπουδαστές θα προβούν σήμερα σε κινητοποίηση στη Διεύθυνση του ΟΑΕΔ Ηρακλείου

“Αναβρασμός” επικρατεί στις τάξεις των σπουδαστών των ΕΠΑ.Σ. ΟΑΕΔ - και - στην Κρήτη, οι οποίοι διαμαρτύρονται έντονα για τον εργασιακό νόμο που προωθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, πριν από λίγα 24ωρα πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση των σπουδαστών της ΕΠΑ.Σ. ΟΑΕΔ Ηρακλείου, οι οποίοι διατρανώνουν ότι συνεχίζουν «δυναμικά τον αγώνα» τους κι ότι τα αιτήματά τους «είναι δίκαια και πρέπει να ικανοποιηθούν».

Στο κείμενο της απόφασης που έλαβε η γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 4 Ιουνίου αναφέρεται ότι «οι μαζικές κινητοποιήσεις που κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα δεν πήγαν χαμένες. Μια σειρά από σωματεία του νομού στηρίζουν τον αγώνα μας με αποφάσεις στήριξης αλλά και στην πράξη, στον δρόμο. Η ανακοίνωσή μας έχει φτάσει μέχρι τη Βουλή για συζήτηση. Ταυτόχρονα έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του και όποιος είναι απέναντί μας, όποιος μας βάζει εμπόδια, όποιος κάνει ότι δεν ακούει».

Αξίζει να τονιστεί ότι οι σπουδαστές της ΕΠΑ.Σ. ΟΑΕΔ Ηρακλείου θα προβούν σήμερα, στις 2 το μεσημέρι, σε κινητοποίηση στη Διεύθυνση του ΟΑΕΔ Ηρακλείου, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη θα συμμετάσχουν στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί, στις 10 το πρωί εκείνης της ημέρας, στην πλατεία Ελευθερίας.

Ξεκάθαρο μήνυμα

«Οι γενικές συνελεύσεις που κάνουμε, οι κινητοποιήσεις και οι πορείες στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση και σε όλα τα κόμματα που στηρίζουν τον νόμο, που μας θέλει τζάμπα εργάτες.

Ο συγκεκριμένος νόμος παρουσιάζεται από την κυβέρνηση σαν αναβάθμιση των σχολών μας. Στην πραγματικότητα όμως αυτό που κάνει είναι να υποβαθμίζει όχι μόνο τα πτυχία μας, αλλά όλο μας το μέλλον. Δεν είναι αναβάθμιση να μην έχουμε δικαιώματα, να μην μπορούμε να αποφασίζουμε εμείς τι θέλουμε να σπουδάσουμε, να μη μαθαίνουμε ολοκληρωμένα το αντικείμενό μας.

Η κατάσταση που βιώνουμε οι σπουδαστές των ΕΠΑ.Σ. δεν είναι καινούργια. Εδώ και πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις και οι διευθύνσεις της σχολής υποβαθμίζουν συνέχεια το επίπεδο των σπουδών μας», αναφέρουν αρχικά οι σπουδαστές, οι οποίοι επισημαίνουν ότι κατά την περίοδο του lockdown δεν ελήφθη κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξής τους.

«Καμιά στήριξη»

«Μέσα στην περίοδο του lockdown αυτό επιβεβαιώθηκε. Δεν πάρθηκε κανένα μέτρο στήριξης για τους σπουδαστές των ΕΠΑ.Σ. ΟΑΕΔ. Πρώτα και κύρια, σε σχέση με την τηλεκπαίδευση, πολλοί από μας δεν είχαν να πληρώνουν 10 και 20 ευρώ τον μήνα για internet, με αποτέλεσμα να παίρνουμε απουσίες από τα μαθήματα, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό. Πολλοί από μας δεν έχουμε ούτε τις απαραίτητες συσκευές.

Σταμάτησαν οι πρακτικές μας, χωρίς όμως να εξασφαλίζεται κάποιο εισόδημα για εμάς, επειδή δε θεωρούμαστε άνεργοι. Πρακτικά λοιπόν δε θεωρούμαστε εργαζόμενοι, αλλά ούτε και άνεργοι για να πάρουμε κάποιο επίδομα. Δε θεωρούμαστε μαθητές για να έχουμε δωρεάν πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση, αλλά πήραμε κανονικά απουσίες. Ακόμα και τα επιδόματα σίτισης και στέγασης που δικαιούμαστε καθυστερούν 3 και 4 μήνες. Ας αποφασίσουν, λοιπόν! Γιατί εμείς τούς λέμε πως αυτή την κοροϊδία δε θα την δεχτούμε!

Φτάνει πια η κοροϊδία! Όσα εμπόδια και να μας βάζουν, εμείς θα παλέψουμε για τα όνειρά μας και το μέλλον μας!

Δεν είναι δική μας ευθύνη που κόπηκαν οι πρακτικές ασκήσεις. Δε φτάνει που μας έχουν απλήρωτους τόσο καιρό, δε φτάνει που μας έκοψαν τα επιδόματα σίτισης και στέγασης, δε φτάνει που έπρεπε να πληρώνουμε τόσα λεφτά για να παρακολουθούμε τα διαδικτυακά μαθήματα, μας απειλούν ότι θα κοπούμε και από απουσίες επειδή διεκδικούμε τα αυτονόητα.

Εμείς μπήκαμε στη σχολή ξέροντας ότι θα έχουμε συγκεκριμένα δικαιώματα για δουλειά και συγκεκριμένες γνώσεις στο αντικείμενο που σπουδάζουμε. Λέμε λοιπόν ότι με αυτά τα δικαιώματα θα αποφοιτήσουμε!

Εμείς ξέρουμε από δουλειά. Δε θα μας πιάσουν κορόιδα!

Την ίδια στιγμή που κάνουν το πτυχίο μας κουρελόχαρτο, η κυβέρνηση φέρνει και νόμο στη Βουλή που καταργεί το δικαίωμά μας στην ξεκούραση με τη 10ωρη εργασία. Η κυβέρνηση κάνει πως δε γνωρίζει ότι “πέφτουν κορμιά” στους χώρους εργασίας και παρουσιάζει τον νόμο αυτό σαν κάτι που οι εργαζόμενοι το θέλουν. Εδώ μας ξεζουμίζουν όταν είναι παράνομη η 10ωρη εργασία, πόσω μάλλον όταν θα είναι νόμιμη. Και από πάνω μας λένε ότι “δεν τρέχει και κάτι, αντί να πληρώνεστε τις υπερωρίες θα αμείβεστε με... ρεπό”», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 «ΘΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ»

Τι απαιτούν οι σπουδαστές

Τα αιτήματα των σπουδαστών είναι:

* Να μην υποβαθμιστεί η αξία του πτυχίου τους από επίπεδο 4 (Ν. 3475/2006) σε επίπεδο 3, το οποίο δίνει μια απλή βεβαίωση σπουδών αντί για πτυχίο.

* Να δίνονται τα επιδόματα σίτισης και στέγασης ανά μήνα όπως προβλέπεται, και τα χρήματα που δικαιούται κάθε σπουδαστής ο οποίος εργάζεται.

* Να ανοίξει η πρακτική άσκηση με όλα τα μέτρα προστασίας για την COVID-19.

* Κανένας σπουδαστής να μη χάσει την χρονιά από τις απουσίες που πήρε στην τηλεκπαίδευση χωρίς δική του ευθύνη.

* Να υπάρξει ενίσχυση των σπουδαστών που δεν εργάζονται και συνεπώς δεν έχουν κάποιο οικονομικό βοήθημα.

* Να μην εφαρμοστεί ο νόμος για τις σχολές του ΟΑΕΔ.

* Αύξηση της χρηματοδότησης, εκσυγχρονισμός εξοπλισμού, εργαστηρίων και βιβλίων.

* Καμία απόλυση μόνιμου ή αναπληρωτή καθηγητή. Μονιμοποίηση όλων των καθηγητών και πρόσληψη νέων σύμφωνα με τις ανάγκες.

* Να μην περάσει ο νόμος για τη 10ωρη εργασία.

 Φωτογραφία: unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News