Ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες για το έργο στο κέντρο - Κορυφώνονται οι αντιδράσεις

Κρήτη
Ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες για το έργο στο κέντρο - Κορυφώνονται οι αντιδράσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τις αντιδράσεις, έκτακτο συμβούλιο για τα έργα στο κέντρο - Τι ζητούν 4 δημοτικές παρατάξεις

Στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου, που συνεδριάζει εκτάκτως αύριο το απόγευμα όπως ζήτησαν οι διαμαρτυρόμενοι καταστηματάρχες και το αιτήθηκαν επισήμως τέσσερις δημοτικές παρατάξεις, μεταφέρονται πλέον οι εξελίξεις ως προς την ενδεχόμενη τρίμηνη αναστολή των εργασιών ανάπλασης στο κέντρο του Ηρακλείου. Αναστολή την οποία έχουν ζητήσει επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο κέντρο, όπως και οι δημοτικές παρατάξεις “Ηράκλειο 3.7.5”, “Ηράκλειο-Ενεργοί Πολίτες”, “Συνεργασία για το Ηράκλειο” και “Συν+Πράξη Δημοτών”, οι οποίες απέστειλαν μάλιστα χθες κοινή επιστολή προς τη δημοτική Αρχή, καλώντας τη να σκύψει πάνω από την αγωνία των καταστηματαρχών που έχουν βιώσει μια πολύ δύσκολη χρονιά λόγω πανδημίας, μεταθέτοντας την επανέναρξη των εργασιών για μετά το τέλος του καλοκαιριού.

Πλέον, με τις τέσσερις παρατάξεις - που, σημειωτέον, διαθέτουν αθροιστικά πλειοψηφία μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο - να τάσσονται στο πλευρό των επαγγελματιών, μένει με ενδιαφέρον να δούμε τι στάση θα ακολουθήσει η πλευρά της δημοτικής Αρχής. Η δημοτική Αρχή, θυμίζουμε, μέχρι τώρα έχει ξεκαθαρίσει πως είναι πολιτική απόφαση να ξεκινήσουν τώρα τα έργα, τα οποία, όπως επισημαίνει, θα δώσουν αναπτυξιακή πνοή στους κεντρικούς δρόμους και άρα και στις επιχειρήσεις, για τις οποίες θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να περιοριστεί η ταλαιπωρία και το όποιο οικονομικό πλήγμα λόγω του εργοταξιακού σκηνικού... Εργοταξιακό σκηνικό το οποίο, πάντως, έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις και αρνητικές εντυπώσεις, όχι μόνο στους καταστηματάρχες, αλλά και στους πολίτες.

Ήδη εκφράζονται παράπονα και διαμαρτυρίες για τα κάγκελα που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία, ενώ τραγελαφικές εικόνες καταγράφονται στη “μικρή” Έβανς.

Η διέλευση στη “μικρή” Έβανς γίνεται μετά κόπων και βασάνων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις συμπολιτών μας, όπως σε μητέρες με καροτσάκια, καθίσταται... απαγορευτική!

Αίσθηση προκαλούν μάλιστα οι αποκαλυπτικές εικόνες που κατέγραψε ο φακός της “Ν.Κ.” και της “ΚΡΗΤΗ TV” με τη διέλευση δικύκλων ακόμη και ανάμεσα σε θαμώνες ταβέρνας!

Για όλα αυτά, όπως και για το τι αποφάσεις ή εξελίξεις θα “κληρώσουν” τελικά σε σχέση με την επανέναρξη της μισοτελειωμένης ανάπλασης στο κέντρο της πόλης, αναμένεται αναλυτική και “θερμή” συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει εκτάκτως με τηλεδιάσκεψη στις 6 αύριο το απόγευμα, στον απόηχο και της κοινής επιστολής των τεσσάρων δημοτικών παρατάξεων με επικεφαλής τους Γιάννη Κουράκη, Ηλία Λυγερό, Ευριπίδη Κουκιαδάκη και Πέτρο Ινιωτάκη.

ΖΗΤΟΥΝ ΤΡΙΜΗΝΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ

Η κοινή επιστολή των 4 παρατάξεων

«Με ιδιαίτερη έκπληξη και προβληματισμό παρακολουθούμε την αδιάλλακτη στάση της δημοτικής Αρχής απέναντι στους επιχειρηματίες και καταστηματάρχες του ιστορικού κέντρου της πόλης μας, σε σχέση με την επανέναρξη των εργασιών για την ολοκλήρωση του έργου “Διαμόρφωση οδών άξονα Δικαιοσύνης, Ίδης, λ. Καλοκαιρινού”. Μολονότι ένα τόσο μεγάλο έργο θα έδινε αξία και ανάπτυξη στο ιστορικό κέντρο, έμεινε ξεχασμένο (ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2018) από τη δημοτική Αρχή όλα αυτά τα χρόνια, και έρχεται τώρα... και με τρόπο αδιάλλακτο να το επανεκκινήσει, σε μια χρονική στιγμή που δοκιμάζεται η αντοχή για την επιβίωση των επαγγελματιών της πόλης μας και όχι μόνο. Βασικός στόχος και επιδίωξή μας για το συγκεκριμένο έργο, από την έναρξη των εργασιών ανάπλασης επί των οδών Δικαιοσύνης και Ίδης, ήταν να γίνει εντός των χρονοδιαγραμμάτων που προβλέπεται στη μελέτη η εκτέλεσή του, σύμφωνα με το πνεύμα αλλά και την ουσία της τέχνης και της επιστήμης. Παρ’ όλες τις αστοχίες και τις λάθος επιλογές της δημοτικής Αρχής που ήδη έχουν στοιχίσει σε ποιότητα και σε χρόνο, στηρίξαμε και στηρίζουμε την ολοκλήρωση του έργου προς όφελος της κοινωνίας και της πόλης», αναφέρουν στην κοινή επιστολή τους προς τον δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό, και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Γρηγόρη Πασπάτη, οι παρατάξεις “Ηράκλειο 3.7.5”, “Ηράκλειο-Ενεργοί Πολίτες”, “Συνεργασία για το Ηράκλειο” και “Συν+Πράξη Δημοτών”, που καταλήγουν: «Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, αυτό που θα πρέπει να μας διακρίνει όλους, και φυσικά τη δημοτική Αρχή, είναι η ενσυναίσθηση, η ευαισθησία, στα αιτήματα των συμπολιτών μας, κατανοώντας το περιβάλλον στο οποίο δρούμε, γιατί εκείνο που έχει σημασία είναι αφενός μεν η παραγωγή έργου, αφετέρου δε η ανάγκη να παραμείνουμε όρθιοι όλοι και μετά το πέρας της πανδημίας.

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για όλους μας, αυτό που θα πρέπει να μας διακρίνει είναι ευαισθησία και κατανόηση προς τα αιτήματα των συμπολιτών μας, γιατί αυτό που έχει σημασία σήμερα είναι η παραγωγή έργου αλλά κυρίως να παραμείνουμε όρθιοι όλοι και μετά το πέρας της πανδημίας.

Για όλα τα παραπάνω ζητάμε την έκτακτη σύγκληση του Δ.Σ., για να συζητηθεί το θέμα και να ανακληθεί επί τρίμηνο τουλάχιστον η επανέναρξη των εργασιών στο ιστορικό κέντρο, έτσι ώστε και το έργο να γίνει όπως απαιτούμε φορείς και κοινωνία, αλλά και οι έμποροι του κέντρου της πόλης μας να επιβιώσουν».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News