Ηράκλειο

Θύελλα αντιδράσεων για το έργο ανάπλασης – Ζητούν έκτακτο δημοτικό συμβούλιο

Πυρ και μανία οι καταστηματάρχες

Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με θέμα την έναρξη των εργασιών στο σταυρό της πόλης, για να τοποθετηθούν οι υπόλοιπες παρατάξεις επί του θέματος ζητούν οι επιχειρηματίες και οι καταστηματάρχες του Ηρακλείου. Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόθεση της δημοτικής αρχής για έναρξη των εργασιών ανάπλασης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των καταστηματαρχών και επιχειρηματιών:

Μετά και το τέλος της συνάντησης που είχαμε χθες το πρωί που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της πόλης, αλλά και φορεις της πολης μας, με το Δήμαρχο Ηρακλείου κο Βασίλη Λαμπρινό οφείλουμε να δηλώσουμε δημόσια την απογοήτευση μας,  αφού η εν λόγω συνάντηση απέβει άκαρπη.

Στη συνάντηση εξηγήσαμε στον κ. Δήμαρχο την σπουδαιότητα του να παραμείνει ανοιχτό το κέντρο για τους καλοκαιρινούς μήνες μετά την πολύμηνη καραντίνα και τις ζημιές που έχει υποστεί ο επιχειρηματικός κόσμος και ζητήσαμε μια τρίμηνη αναβολή των έργων:  ένα γενικά απλό αίτημα για το Δήμο αλλά εξαιρετικά κρίσιμο για μας και την οικονομική μας επιβίωση.

Ένα ζήτημα ζωής και θανάτου για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας.
Περιμέναμε μεγαλύτερη ευαισθησία από τον Δήμαρχο, δυστυχώς  δεν πήραμε καμία ουσιαστική απάντηση, μόνο γενικόλογες  αναφορές για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο Δήμος οι οποίες θα είχαν ουσία εάν βρισκόμασταν σε κάποια άλλη χρονική περίοδο. 

Δεν γνωρίζουμε ποιές σκοπιμότητες μπορούν να κρύβονται πίσω από αυτή την εμμονή της Δημοτικής Αρχής, για τον πλήρη αποκλεισμό του κέντρου,  την στιγμή που όλοι περιμέναμε,  όχι απλά την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου,  αλλά το "φιλί της ζωής " για τις επιχειρήσεις μας! 

Το αίτημα μας είναι δίκαιο, είναι στα πλαίσια της κοινής λογικής και της γενικότερης πολιτικής προσπάθειας  Πανελλαδικά στο άνοιγμα και την ανακούφιση της οικονομίας!   Για ποιο λόγο μας το στερει με προκλητικό τρόπο ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή; 

Καλούμε το Δήμαρχο και όποιον άλλο θέλει, να έρθει να δει  και να περπατήσουμε "το έρημο τοπίο" των επιλογών τους,  μήπως και αντιληφθούν τι έχουν προκαλέσει με αυτή την αιφνιδιαστική τους απόφαση.

Το ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου, που διαχρονικά πάντα έσφυζε από ζωή, ήδη από σήμερα το πρωί είναι έρημος τόπος .

Για το λόγο αυτό ζητούμε να πραγματοποιηθεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με  θέμα την έναρξη των εργασιών στο σταυρό της πόλης, για να τοποθετηθούν οι υπόλοιπες παρατάξεις επι του θέματος  και να υπάρξει απόφαση του σώματος επί του σημαντικού αυτού ζητήματος που πλήττει τις επιχειρήσεις, αλλά και την επιχειρηματικότητα στης πόλης συνολικότερα!
Σε  μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους των τελευταίων δεκαετιών δεν είναι δυνατόν να διεκδικούμε τα αυτονόητα! 

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι την κατανόηση που δεν βρήκαμε στο πρόσωπο του Δημάρχου  θα την βρούμε από το σύνολο των άλλων παρατάξεων.

Αντιπροσωπεία καταστηματαρχών και επιχειρήσεων του κέντρου 


Ηράκλειο  28 Μαΐου 2021

Καλησπέρα σας αγαπητοί,  

θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με την κινητοποίηση μας σε ένα θέμα που μας βρίσκει αντίθετους και δεν είναι άλλο από την την επανεκκίνηση του εργοταξίου στο σταυρό της πόλης. Ελπίζουμε στη δημοσίευση της προσπάθειας μας να αλλάξουμε το χρονοδιάγραμμα των έργων και να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις μας από βέβαιη καταστροφή.  

Ως εκ τούτου ο εμπορικός κόσμος, επιχειρήσεις εστίασης αλλά και αλλά είδη επιχειρήσεων του κέντρου, εκφράζουν  έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία για το μέλλον τους,  μετά τα νέα της έναρξης του μεγάλου εργοταξίου στο σταυρό της πόλης.

‘Μετά από τόσους μήνες καραντίνας- διάστημα το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να επωφεληθεί η Δημοτική Αρχή και να υλοποιήσει το έργο στους ερήμους δρόμους της πόλης μας- πάνω που πήραμε μια ανάσα και είδαμε τα μαγαζιά μας να ξανανοίγουν, μας ζητούν και μάλιστα ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, να υποστούμε την τεράστια ταλαιπωρία ενός νέου εργοταξίου με ότι αυτό συνεπάγεται’ !

Έχει ήδη ξεκινήσει η συλλογή υπογραφών και  συμμετέχουν πολλές  μικρομεσαίες αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες αναμένεται να κατατεθούν στη Λότζια,  μαζί με την επιστολή που συντάχθηκε, την ερχόμενη  Δευτέρα.

Αξιζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι καταστηματάρχες δεν γνώριζαν  τις δεδομένες εξελίξεις και βέβαια ποτέ δεν ερωτήθηκαν από τον εμπορικό σύλλογο ο οποίος πήρε αποφάσεις αυτοβούλως χωρίς να ρωτήσει τους άμεσα ενδιαφερόμενους!

Οι καταστηματάρχες  ζητούν επίσης  άμεση συνάντηση με τον Δήμαρχο Ηρακλείου και τους αρμόδιους φορείς!

’Ο Δήμος Ηρακλείου οφείλει να αναλογιστεί τις καταστροφικές συνέπειες που θα επιφέρει το έργο τη συγκεκριμένη περίοδο!

Είμαστε υπέρ του έργου αλλά όχι τώρα!

Έχουμε υποχρεώσεις που δεν θα καταφέρουμε να καλύψουμε αν μας κλείσετε το κέντρο! ‘

Η επιστολή έχει ως έξης

ΠΡΟΣ

Τον Δήμαρχο Ηρακλείου Κύριο Βασίλη Λαμπρινό

Τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Πρασίνου & Καθημερινότητας Κύριο  Ιωάννη Αναστασάκη

Προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου και Επικεφαλείς των Παρατάξεων  

Τα νέα της επανεκκίνησης του μεγάλου εργοταξίου που ανοίγει στην καρδιά της πόλης και συγκεκριμένα στο πλέγμα των οδών της Δικαιοσύνης, με την 1821, τη μικρή Έβανς και τη Χ.Γιάνναρη, μας κατέλαβαν εξαπίνης.

Μετά το  καταστροφικό για τις επιχειρήσεις μας lockdown επι τόσους μήνες και λίγες μέρες μετά την επιστροφή μας στην κανονικότητα,  η σκέψη και μόνο ότι  το κέντρο της πόλης θα μετατραπεί και πάλι σε εργοτάξιο, μας δημιουργεί τεράστια ανασφάλεια και φόβο ότι δεν θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε οικονομικά! Οι επιχειρήσεις μας κυριολεκτικά κρέμονται από μια κλωστή και όλοι περιμένουμε την τουριστική σεζόν για να καλύψουμε τα κενά που έχουν δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες!

Πρόκειται για μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για εμάς, από την οποία εξαρτάται απόλυτα η οικονομική μας ανάκαμψη και το μέλλον των επιχειρήσεων μας!

Σαφέστατα και είμαστε υπέρ του συγκεκριμένου έργου, αναμένουμε με ανυπομονησία την ολοκλήρωση του και είμαστε στη διάθεση της Δημοτικής Αρχής σε οτιδήποτε χρειαστεί.

Θα θέλαμε όμως να αναλογιστείτε την αγωνία μας και να συνυπολογίσετε τη βέβαιη ζημιά που θα υποστούμε εμείς και οι οικογένειες μας.

Γιατί το γνωρίζετε κι εσείς, όσο καλά οργανωμένο και να είναι  ένα εργοτάξιο,  παραμένει απαγορευτικό για κάθε ταξιδιωτικό συνοδό που φέρει ευθύνη για   την ασφαλή προσέλευση  των ταξιδιωτών που συνοδεύει!

Το εργοτάξιο θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στην εμπορική δραστηριότητα και την τουριστική κίνηση της καρδιάς του κέντρου, κάτι που καμμία επιχείρηση δεν μπορεί να αντέξει.

Επιπλέον δεν θα υπάρχει διέλευση των Ταξί, κάτι που ασφαλώς θα μειώσει περεταίρω την επισκεψιμότητα στα καταστήματα μας και από τους συμπολίτες μας!

Αξιότιμοι Κύριοι,  αν χάσουμε τη συγκεκριμένη τουριστική σεζόν, ενδεχομένως πολλές επιχειρήσεις να μην καταφέρουν να απολαύσουν τα οφέλη του ολοκληρωμένου έργου της πόλης μας τον επόμενο χρόνο.

ΖΗΤΟΥΜΕ να επανεξετάσετε το χρονοδιάγραμμα σας και να μεταφέρετε την έναρξη του έργου  3 μήνες αργότερα ώστε να μπορέσουμε κι εμείς να επωφεληθούμε από την  τουριστική περίοδο που με τόση λαχτάρα περιμένουμε!

Οι 3 μήνες δεν θα αλλάξουν δραματικά την εξέλιξη του έργου, ενώ για εμάς, είναι ένα διάστημα πραγματικά ζωτικής σημασίας για τα καταστήματα μας

Ελπίζουμε στην κατανόηση και ευαισθησία σας

Οι επιχειρηματίες και καταστηματάρχες των οδών Δικαιοσύνης, ´Ιδης, 1821, 1866, μικρή Έβανς, Πλατεία Λιονταριών και λοιποί δρόμοι.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια