Ηράκλειο

Η πρώτη «μάχη» με τον δάκο στην Κρήτη - Οι Κοινότητες που εξαιρέθηκαν από το πρόγραμμα

Μάλια, Χερσόνησος, Σταλίδα, Γούβες, Κοκκίνη Χάνι, Γούρνες και Βαθειανός Κάμπος του δήμου Χερσονήσου θα «δουν» σήμερα την πρώτη «μάχη» με τον δάκο

“Φαβορί νίκης”... ο άνθρωπος, ετούτη τη φορά, στη μάχη κατά του δάκου της ελιάς, αφού ξεκινάει σήμερα, κάτι που - όπως τονίζουν και οι γεωτεχνικοί - κάνει το έντομο να... “τρέμει”, χωρίς ωστόσο να αρκεί μόνο η έγκαιρη έναρξη των ψεκασμών στην υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας.

Χθες, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης συναντήθηκε με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Νίκο Συριγωνάκη και συμφώνησαν στην από κοινού συνεργασία για την παρακολούθηση των ψεκασμών σε ολόκληρη την Κρήτη, ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία του με την παραγωγή καθαρού, ποιοτικού και ανταγωνιστικού παγκόσμια ελαιολάδου στο νησί.

«Με διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια Κρήτης είναι πανέτοιμη. Τα χρήματα τα οποία εγκρίθηκαν είναι περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ για την Κρήτη, ενώ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ως προς την επάρκεια φαρμάκων», δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” χθες, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Συριγωνάκη, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

«Είμαστε έτοιμοι κι εμείς ως συνδικαλιστικό όργανο και οτιδήποτε προκύψει μέχρι την τελική καταπολέμηση του δάκου, που είναι μέχρι και τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου, θα το δούμε και θα διεκδικήσουμε, αν χρειαστεί, και άλλα χρήματα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», συνέχισε ο συνδικαλιστής.

Στο σημείο αυτό, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης είπε ότι «τα φάρμακα που μας δίνουν είναι πάρα πολύ καλά, αφού είναι φάρμακα που δεν αφήνουν κατάλοιπα και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και θεωρώ ότι, αν θα έχουμε μία φυσιολογική χρονιά, δε θα έχουμε προβλήματα ως προς την υλοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου. Επίσης, να πούμε ότι όλος αυτός ο συντονισμός στο θέμα της δακοπροστασίας είναι να βγάλουμε ένα ποιοτικό ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, υπάρχει η μελέτη για να πάμε σε ένα σήμα σε όλη την Κρήτη με μια γεωγραφική ένδειξη, κάτι για το οποίο περιμένουμε την έγκριση από το υπουργείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση»...

Δεν είναι τυχαία, όπως τονίζει ο συνδικαλιστής, η συμμετοχή της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης στην Επιτροπή Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Κρήτης.

«Όπου χρειαστεί η βοήθειά μας θα είμαστε παρόντες. Ο αντιπεριφερειάρχης με διαβεβαίωσε πως όλα είναι έτοιμα από πλευράς εργολάβων και φαρμάκων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την όλη διαδικασία. Και όπου χρειαστεί θα επισκεφτούμε οποιοδήποτε σημείο σε όλη την Κρήτη για να παρακολουθούσε τη διαδικασία, που ξεκινάει αύριο (σ.σ. σήμερα), από τις παραθαλάσσιες περιοχές».

Ενώ για τον δακοπληθυσμό, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης ανέφερε: «Δεν έχουμε ιδιαίτερες εξάρσεις. Πάμε φυσιολογικά αυτή τη στιγμή. Ο δάκος παρακολουθείται από τις υπηρεσίες και τους επιστημονικούς φορείς του νησιού. Διότι το προϊόν μας αυτό, εκτός από το ότι είναι εθνικό, είναι και ένα προϊόν που το παράγουν άπαντες και ενδιαφέρει όλη την κοινωνία. Δεν ενδιαφέρει μόνο τους καθαρά αγρότες, αλλά ενδιαφέρει όλα τα επαγγέλματα, γιατί όλοι παράγουν λάδι. Και αυτοί ακόμα που δεν παράγουν, ενδιαφέρονται, διότι η οικονομία τους εξαρτάται από μία σωστή παραγωγή».

Οι δολωματικοί ψεκασμοί στο Ηράκλειο

Με την προϋπόθεση των κατάλληλων καιρικών συνθηκών σήμερα Παρασκευή 28/05/2021 θα ξεκινήσει ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας σε Μάλια, Χερσόνησο, Σταλίδα, Γούβες, Κοκκίνη Χάνι, Γούρνες και Βαθειανό Κάμπο του δήμου Χερσονήσου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «παρακαλούνται οι ελαιοπαραγωγοί της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου να συνεργάζονται με τους συντελεστές του προγράμματος καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του. Επιβάλλεται να επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα τα ελαιόδεντρά τους, προκειμένου να ελέγχουν την καλή εφαρμογή των ψεκασμών και την αποτελεσματικότητά τους, και παράλληλα παρακαλούνται να μεταφέρουν έγκαιρα στην υπηρεσία μας οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά καρποφορίας, με δεδομένο ότι σε αυτές η αποτελεσματικότητα των δολωματικών ψεκασμών είναι εξαιρετικά αμφίβολη, οπότε οι παραγωγοί ίσως χρειαστεί να επέμβουν με ίδια μέσα.

Επίσης, καλούνται όσοι ελαιοπαραγωγοί έχουν περιφραγμένα ελαιόφυτα να μεριμνήσουν ώστε ο εργολάβος ψεκασμού να έχει πρόσβαση στα δέντρα τους, προκειμένου να τα ψεκάσει, και οι βιοκαλλιεργητές να σημαδέψουν τα ελαιόδεντρά τους για να αποφευχθεί ανεπιθύμητος ψεκασμός».

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ

Οι Κοινότητες που εξαιρέθηκαν από το πρόγραμμα

Επισημαίνεται ότι, με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των αντίστοιχων Δήμων, εξαιρέθηκαν από την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας για τα έτη 2020-2022 οι Κοινότητες Διονυσίου-Παναγιάς, Σοκαρά, Σταβιών, Στερνών και Χαρασού-Βοριτσίου.

Οι ελαιοπαραγωγοί των παραπάνω περιοχών θα πρέπει να μεριμνήσουν οι ίδιοι για την προστασία των ελαιοδέντρων τους από τον δάκο. Οι καλλιεργητές που έχουν ελαιόδεντρα σ’ αυτές τις Κοινότητες δε θα πληρώσουν εισφορά δακοκτονίας για τον ελαιόκαρπο που προέρχεται από αυτά τα ελαιόδεντρα.

«Υπενθυμίζεται η υποχρέωση του εργολάβου να γνωστοποιεί με γραπτές ανακοινώσεις, οι οποίες θα τοιχοκολλούνται σε κεντρικά σημεία των οικισμών, το αναλυτικό πρόγραμμα του ψεκασμού, προκειμένου να λαμβάνουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι ελαιοκαλλιεργητές. Επίσης, οι παραγωγοί θα μπορούν να βλέπουν τις ανακοινώσεις για τις ημερομηνίες ψεκασμών και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης, είτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.crete.gov.gr επιλέγοντας Ενημέρωση/ Γραφείο Τύπου/ Ανακοινώσεις/ Ενημέρωση Αγροτών/ Δακοκτονία/ Δακοκτονία Π.Ε. Ηρακλείου ή απευθείας επιλέγοντας την παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.crete.gov.gr/category/enimerosi/grafeio-typoy/release/enimerosi-agroton/dakoktonia/dakoktonia-p-e-irakleioy/ . Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία, οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στην υπηρεσία», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια