Ηράκλειο

Καταγγελία για 15 ώρες εργασίες ημερησίως σε επιχειρήσεις σκυροδέματος

Κατά του νομοσχεδίου τάσσεται το Σωματείο εργαζομένων έτοιμου σκυροδέματος

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθεί το τελευταίο διάστημα το Σωματείο εργαζομένων έτοιμου σκυροδέματος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου τις δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, "υπερασπιζόμενος το επαίσχυντο νομοσχέδιο οδοστρωτήρα εργασιακών δικαιωμάτων".

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση:

Ο κ. Χατζηδάκης τοποθετήθηκε στη θέση του Υπουργού Εργασίας σε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους, που διανύει η χώρα κατά την οποία η ανεργία αυξάνεται ραγδαίως –παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης στην αρχή της πανδημίας ότι δεν θα επιτρέπονται απολύσεις.

Οι ανησυχίες μας, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν με την δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου επιβεβαιώθηκαν με την δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου –κόλαφος- για τα κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών. Αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, θα πρέπει οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν ότι το 8ωρο θα αποτελέσει παρελθόν, οι υπερωρίες δεν θα αμείβονται αλλά θα συμψηφίζονται με άδειες και με ρεπό, καταργούνται συνδικαλιστικές ελευθερίες κ.α.

Οι παρεμβάσεις του πρώην Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου εν μέσω πανδημίας, όπως απλήρωτες υπερωρίες, «πετσόκομμα» αποδοχών δώρου Χριστουγέννων και Πάσχα, δίνουν την θέση τους στην ακραία «ελαστικοποίηση», που προσπαθεί να εισάγει ο Κώστας Χατζηδάκης, απορρυθμίζοντας ταυτόχρονα πλήρως την αγορά εργασίας.

Σαν να μην έφτανε ο εργασιακός μεσαίωνας, που θέλει η Κυβέρνησης να επιβάλλει, με διάταξη που εισάγει στο επίμαχο νομοσχέδιο, εξαιρούνται από την υποχρεωτική ανάπαυση κατά την Κυριακή και τις μέρες αργίας, η παραγωγή έτοιμου σκυροδέματος και λατομείων, η εξόρυξη ορυκτών και μεταλλευτικών δραστηριοτήτων. Αυτό συνεπάγεται ότι οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις, μετά την ψήφιση του νόμου, χάνουν το δικαίωμα του ρεπό, όταν θα  απασχολούνται την Κυριακή ή αργίες.

Στο Ηράκλειο, ήδη η κατάσταση στον κλάδο είναι δραματική. Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις έτοιμου σκυροδέματος και στα λατομεία αναγκάζονται να εργάζονται 6 ημέρες την βδομάδα, 15 ώρες την μέρα, χωρίς να πληρώνονται υπερωριακή εργασία. Εφόσον εφαρμοστεί το εν λόγω αντεργατικό νομοσχέδιο, νομιμοποιείται  η σημερινή ασυδοσία. 

Όλοι οι εργαζόμενοι επιβάλλεται να συστρατευτούν ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα, που προσπαθεί να μας επιβάλλει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δια του εκπροσώπου του κ. Χατζηδάκη.

Σας καλούμε στις κινητοποιήσεις του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, έτσι ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να δώσουμε απάντηση στην Κυβέρνηση, που επιχειρεί την κατάργηση του 8ωρου καθώς και την εργασία τις Κυριακές.

φωτογραφία αρχείου unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια