Ηράκλειο

Εκδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό

"Λαϊκή πάλη ενάντια στην εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς"

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε , σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου την Κυριακή 23/5 στο πάρκο Γεωργιάδη, με θέμα: «Λαϊκή πάλη ενάντια στην εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς! Να κλείσουν οι ευρωΝΑΤΟϊκές βάσεις στην Ελλάδα! Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό – να σταματήσουν οι δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ!» Η συμμετοχή της Ένωσης Γονέων Ηρακλείου καθώς και εργατικών σωματείων (Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Συνδικάτο Οικοδόμων, Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος-Τροφίμων-Ποτών, Παράρτημα Κρήτης Πανελλήνιας Ένωσης Μουσικών, Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών «Γαλάτεια Καζαντζάκη», Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και η Ομάδα Γυναικών Ηρακλείου) έδωσε ξεχωριστό και αγωνιστικό παλμό στην εκδήλωση.

Όπως αναφέρεται:

Ενθουσιασμό και συγκίνηση προκάλεσε το θεατρικό performance αφιερωμένο στον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης, με συντελεστές τους Αλεξάνδρα Χριστοδουλέα (ηθοποιός), Σοφία Μπακιρτζή (εικαστικός) και Κώστα Λαβαντσιώτη (μουσικός), το οποίο περιλάμβανε ποίημα της Μαριλίζας Λούντζη, μουσική παρέμβαση με αντιπολεμικά τραγούδια από τους Χρήστο Συρμακέζη (μουσικός) και Κώστα Λαβαντσιώτη (μουσικός), καθώς και απαγγελία ποιήματος αφιερωμένο στην Παλαιστίνη. Ιδιαίτερη θέση στην εκδήλωση είχε η έκθεση ζωγραφικής με δημιουργίες μαθητών Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης με θέμα την αλληλεγγύη στα παιδιά και στον λαό της Παλαιστίνης, που δούλεψαν εκπαιδευτικοί μέσα στην τάξη, στα πλαίσια του καλέσματος της Επιτροπής Ειρήνης για την εκδήλωση, καθώς και έκθεση αρχειακού υλικού της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου αφιερωμένου στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, προετοιμασμένη από την εικαστικό Ελένη Μαρκάκη, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Νίκος Πατεράκης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ. Μεταξύ των άλλων, ο Νίκος Πατεράκης ανάφερε:     

«Από το βήμα της σημερινής μας συγκέντρωσης καταδικάζουμε τη νέα σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ (…) Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στον Παλαιστινιακό λαό. Στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα του για Παλαιστίνη ελεύθερη στα όρια του 1967, με το λαό κυρίαρχο και πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Απαιτούμε η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει την ομόφωνη απόφαση της Βουλής από το 2015 για αναγνώριση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους (…)

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για να κρατήσουν πάση θυσία την Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο, είναι αδίστακτοι. Παίζουν με ανταλλάγματα και ξέρουμε καλά πως πίσω από τις διερευνητικές συνομιλίες, τις συζητήσεις για τα όποια Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, στρώνεται το έδαφος για επώδυνους συμβιβασμούς σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων (…) Ο βρώμικος ρόλος των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ γίνεται φανερός από τη διατήρηση της κατοχής μεγάλου μέρους της Κύπρου για 47 χρόνια, από τα διχοτομικά σχέδια για το Κυπριακό που είναι σε εξέλιξη. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Κυπριακό λαό, στην πάλη για μια Κύπρο ενιαία –ένα και όχι δύο κράτη– ανεξάρτητη, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή οντότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες (…)

Καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ, στα αστικά κόμματα και στην πολιτική τους, που ματώνει καθημερινά το λαό μας, τον βάζει σε μεγάλους κινδύνους. Σύγκρουση με τις δυνάμεις αυτές, σύγκρουση με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, με την πολιτική της εμπλοκής (…) Από τη σημερινή μας συγκέντρωση δίνουμε το στίγμα της πάλης μας και συνεχίζουμε για:

  • Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις. Να κλείσει η βάση της Σούδας. Να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας. Να μη δημιουργηθεί καμία νέα ευρωατλαντική βάση και στρατιωτική υποδομή.
  • ΟΧΙ στην εγκατάσταση πυρηνικών στον Άραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.
  • Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών.
  • Να σταματήσουν η ΝΑΤΟική άσκηση “Defender Europe” και όλες οι ασκήσεις που στοχεύουν στην περικύκλωση της Ρωσίας και σημαδεύουν άλλους λαούς.
  • Όχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και στη διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ, ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για την αύξηση της θητείας στο Στρατό Ξηράς.
  • Καμία αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ (…) »

Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν και οι Γιώργος Λενακάκης, μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου, με θέμα «63 χρόνια ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ», καθώς και ο Γιάννης Δαλέζιος, μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου, με θέμα «Οι καταγραμμένες επιπτώσεις στην υγεία του λαού της βάσης της Σούδας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια